Eesti lähiajalugu ei tea seni ühtegi lauljatari, kes oleks Riigikogus hooaja vastu pidanud – Siiri Sisask osutus sinna kord valituks, kuid taganes valitute seast õige pea omal soovil. Kodu- ja aiateemalise portaali Ideesahver.ee ja ajakirja Käsitöö peatoimetaja Evelin Samuel (39), kes läinud aasta lõpus ühines Isamaa ja Res Publica Liiduga, üllatas avalikkust nüüd omakorda sooviga tõusta 101 rahvasaadiku hulka. Seisuga 2015 jaanuar on ta kahe pojaga üksikema, kes siiski mahutaks oma tihedasse graafikusse ka ühe kirgliku meeshinge... Sellise, kes tema vaimu puudutaks.

«Esimene nädal, kus ma ütlesin, et jah, ma olen valmis kandideerima, oli hästi keeruline,» meenutab Evelin oma esmast vahetumat kogemust poliitikaga.

Milles see keerulisus seisnes?

Kindlasti selles, et ma olen harjunud ennast peegeldama teiste inimeste pealt. Loomingulised inimesed, nii muusikud kui ka ajakirjanikud, kellest nii mõnigi kandideerib ka Riigikogusse, vajavad oma loomingule tagasisidet. Sa ei saa mingit asja hästi teha, kui ei võta arvesse tagasisidet. Ükskõik, kas seisad laval või kirjutad. Aga kui sa lähed poliitikasse, ei saa sellega arvestada – poliitikas on juba ees palju eelarvamusi, hinnangulisust, emotsioone, viha, pettumusi ja see kõik ei ole pahatihti üldse seotud konkreetse isikuga. Ma olen sellega arvestanud, et poliitikasse minekuga kaasneb kõrvalt ka argumenteerimata kriitikat. See võib mind teinekord küll häirida, aga ma ei lähe sellest katki. Netikommentaare ei ole ma kunagi lugenud, aga olen näinud inimeste reaktsioone pärast uudise ilmsikstulekut – minu otsus kandideerida tuli paljudele üllatusena. Paar tuttavat, just naisterahvast, olid päris mures. Mis parata. Inglastel on umbes selline ütlemine: kui oled otsustanud oma südametunnistuse järgi liikuda, võivad haavata saada teised.

Nad helistasid ja avaldasid muret?

Jah, et kuidas sa niimoodi lähed? Kõige mahlakam väljend oli: «Kahe väikese lapsega kahurilihaks!»

Igaüks väljendab oma isiklikku tunnetust. Inimesed kardavad poliitikat ja näib, et on nii, et kui sa siiani oled olnud normaalne inimene, siis astudes poliitikasse, pead automaatselt võtma vastutuse kogu jama eest, mis on seni korraldatud.

Loe lähemalt Evelin Samueli siseheitlusest selle nädala Kroonikast!

Veel värskes Kroonikas:

*Aastavahetusel elukaaslaseta armunute linnas Pariisis! Mis toimub Henrik Normanni pereelus?

*Uskumatud lood loomaaiast: Mati Kaal pääses napilt vangiminekust, neliteist küljest hammustatud kätt, purjus linnuvaatlejad ja palju muud

*Evelyn Sepp muutis oma elu peale rasket haigust

*Millist elu elab moepolitseinik Urmas Väljaots Pariisis

*Tõnu Kark pani publiku arvama, et ta on purjus

*Maret Maripuu ja Igor Gräzin elavad ühise perena