"Et Kadastiku-taat avaldas just oma elulooraamatu ja ei pööra seal piisavalt tähelepanu oma kommunistlikele kangelastegudele, annan ajaloolise tõe huvides välja raamatu Jaak Kalju tekstidega," seisis Raidi avalikus esitluskutses, milles meenutas, et 1991. aastal ilmnes KGB dokumentidest, et just Mart Kadastik selle pseudonüümi all väljaannetele Edasi ning Kodumaa artikleid kirjutas.

"Seda teost on vaja sellepärast, et mitte ära unustada neid seltsimehi, kes vaenasid vabu inimesi ja seda täiesti vabatahtlikult, ilma selleta, et keegi oleks neile piitsa andnud," rääkis Raid Publikule Esitluse kutses loetles ta mõned inimesed ka nimepidi üles: Lagle Parek, Heiki Ahonen, Solženitsõn, Enn Tarto jpt.

"Ja Kadastik Jaak Kalju nime all seda tegi, õhinal, pikki aastaid," põhjendas Raid teose tagamaid. "Kui enamik kommareid otsis lähimat prügikasti, kuhu oma partipilet visata, siis tema jätkas sellesama värgiga. Ja kuna ta on ennast õigustanud ja pole kunagi viitsinud vabandada, siis... Inimesel ei ole ju keelatud saada targemaks või saada andeks, niisiis ma mõtlesin, et puhas ajalooline mäluvärskendus võiks olla, kasvõi juba sellepärast, et see õudne minevik uuesti tulevikuks ei saaks," leiab ta.

Kuigi ajakirjanike ringkondades liigub siseinfo, nagu püüaks Raid oma raamatuga Kadastiku memuaare, milles kuuldavasti kritiseeritakse Postimeest, n-ö tasalülitada, siis ajalehe omanikel teose ilmumisega autori kinnitusel seost ei ole. "Postimehega on sel niipalju seost, et Edasi oli Postimehe eelkäija. Aga siin on muidugi ka lood ajalehest Kodumaa, mis teatavasti oli nõukaajal väliseestlasteel suunatud propagandaüllitis," sõnas Raid.

Küsimusele autoriõiguste kohta, mis kuuluvad Edasi tekstide puhul Postimehele, vastab ta siiski: "Sellega on kõik okei." Tiraaži ega trükikoja kohta Raid infot ei andnud, teada on vaid, et teos on ilmunud Raidi kirjastuse Ema&Isa alt. Esitlusel peetud kõnes sai välja lubatud, et raamatut hakatakse Kadastiku teose ostjatele poodides tasuta jagama.

"Kadastiku leksika on selline nõukogudelik leksika, et loed ja hoiad peast kinni. Naljakas on ka, noh!" lubab ta lugejatele.

Kutses lubati lisaks "kommunistide ja kadastikkude kangelastegude" meenutamisele Mart Nuti, Eerik Niiles Krossi, Indrek Tarandi, Hardo Pajula, Toomas Kümmeli ning autori enda poolt nõukogudelikus meeleolus lõõtsa saatel ka pitsikest viina, punaveini ning sakuskat. Kutse olevat saadetud ka Kadastikule endale, kes aga kohale ei ilmunud.

Intervjuu lõpus sai kogumiku autorile esitatud ka hetkel kõige päevakajalisem küsimus – kes peaks tema meelest saama presidendiks. Vaata videost, keda Raid soosib!