"Eestisse tulin ma esimest korda tänu Eri Klasile ja armusin sellesse maasse suuresti tänu Jüri Krjukovile,“ kiidab rootsi lavastaja Georg Malvius, kellelt tänavu on taas oodata teatriimet nii Estonias kui ka Draamateatris. 
Oli aasta 1988. Laulva revolutsiooni tuultes sai Eestis teoks järjest asju, mis alles mõne kuu eest olid tundunud ilmvõimatud. Maestro Eri Klas kutsus Rootsist lavastaja Georg Malviuse üht Vene ajal keelatud muusikali Estonia teatris lavale panema. „Viiuldaja katusel“ räägib loo oma traditsioone hoidvast juutide kogukonnast, kes Tsaari-Venemaal oma koduküladest perekonniti välja pagendati. Esietendus Estonias ajastati 25. märtsile 1989. Päevale, mil möödus 40 aastat märtsiküüditamisest Eestis.

„Viiuldaja katusel“ oli esimene kord sel teemal nii avalikult ja suurelt kõneleda. Sellest sai eesti publikule rohkem aasta teatrisündmus – riituslavastus! Malviusest aga aastateks rootsi imelavastaja meie teatrimaastikul. Veerandsajandi jooksul on ta ühtekokku Eestis välja toonud paarkümmend publikumenukat muusikali, ooperit ja draamat. Kahekümne esimeseks temalt saab uuesti „Viiuldaja katusel“, mis esietendub nüüd aga hoopis teise aega. Pagulasteema kõrvetab praegu maailma tulisemalt kui eales. Georg Malvius teab oma valusast kogemusest, millest teraval katusesiilul tasakaalu hoidva viiulimängija lugu räägib. Enne kui mehest üle Euroopa ja maailma nõutud lavastaja sai, maitses temagi Rootsis aastaid sisserändaja mõru leiba. 

Loe täispikka intervjuud Georg Malviusega Kroonika digiajakirjast SIIT või telli paberväljaanne SIIT!