Kuidas te olete oma lapsi suures reisimise laines kasvatanud? Missugused põhiväärtused teil on?

Lauri: Me pole väga oma lapsi kasvatanud, oleme neile andnud vabad käed. See ei tähenda, et me ei paku välja erinevaid variante või ei räägi, mis me ühest või teisest asjast arvame. Eks lapsed ikka alateadlikult kopeerivad vanemaid, pead lihtsalt ise võimalikult ausalt ja vastutus-tundlikult elama.

Gerli: Minu enda lapsepõlv oli täis tabusid ja keelde, Lauril jälle lastekeskne vabakasvatus. Seepärast olen proovinud oma lastele anda palju vabadust ja külluses asju. Samas olen Lauri näitel proovinud vältida ka vabakasvatusega seonduvaid vigu... (Muigab ja vaatab kelmikalt Lauri poole.)

Väga oluline on ka usaldus

Gerli: Teine tähtis asi, mida me oma lastele oleme õpetanud, on see, et nad räägiks meile kõigest, ka sellest, kui nad on korda saatnud midagi, mille üle ei saa uhkust tunda. Meie lapsed on meile väga avameelselt kõigest rääkinud.

Ütlesin: kõik suitsud, pudelid, mis teil on, pange ilusti laua peale, nautige oma tobi ja jooge oma klaas veini ära, te ei pea ennast peitma!

Gowri: Ma ei ole kunagi oma vanemate eest midagi varjanud. Vesipiibud, suitsud... Ma pole pidanud kuskil salaja nurga taga suitsu proovima või veini jooma.

Gerli: Mäletan, kuidas Gowri sõbrad tulid meile kunagi maale külla ja me lubasime neil isegi küla vahel juhiloata sõita. Poistel oli tegelikult autojuhtimine juba ammu selge ja nad tegid seda hästi. Meil oli seal ka aiapidu. Ütlesin: kõik suitsud, pudelid, mis teil on, pange ilusti laua peale, nautige oma tobi ja jooge oma klaas veini ära, te ei pea ennast peitma! Mõni suitsetas ja peitis suitsu ikkagi laua alla. (Naerab.)

Peab ütlema, et meie lastel kadus kiiresti selliste asjade vastu huvi.

Loe põnevat intervjuud pikemalt SIIT.