End superstaarisaates proovile pannud Imre Saarna on küll võistluse virrvarrist tänaseks lahkunud, kuid päris kindlasti pole ta lahkunud Eesti muusikataevast. Seda kinnitab ta ka käesolevas intervjuus.

IMRE MUUSIKUTEST, MUUSIKAST JA SUPERSTAARISAATEST

Sind on võrreldud nii Ott Leplandi kui ka Robbie Williamsiga. Kuidas sellesse suhtud?

Ma ei oska end ise kõrvalt vaadata, eks mida inimesed näevad, seda inimesed näevad. Mind see ei häiri.

Mille poolest neist erined?

Siin on lihtne vastus- mina olen mina. Ega ma pingsalt kõrvalt jälginud ei ole, et kes mida ja kuidas teeb. Varem, kui meid võrreldud ei oldud, siis ma ei teadnud ju, et ma nende sarnane võin olla.

Kes saate "Eesti otsib superstaari" finalistidest on sinu jaoks kõige superstaarilikum?

Kõige superstaarilikum on Teele Viira. Ta on püss ja sinna ei tee midagi. Superstaarilikkust on aga raske õppida, see kas on või ei ole.

 Meestest on Kevin väga omapärane. Just tema pealtnäha ükskõiksus ning lihtne ja vaba olek. Natsa noor on ta küll ...

Ekraanilt on tihti näha teie omavahelist lõõpimist. Sinu jaoks on tema liiga noor, tema sind lõõbib just „vanaduse“ tõttu...

Heh, nalja peab ju saama (naerdes). Tegelikult me saame küll väga hästi läbi omavahel.

Te olete vist üldse sel aastal varasemate finalistidega võrreldes väga kokkuhoidev ja hästi läbi saav punt?

Ega ma teiste eest ei oska rääkida, aga jah, mina tunnen küll, et ka mind vanainimest võeti sinna noorte hulka hästi vastu (naerdes). Me hoidsime küll üksteist.

Kuivõrd läheb sulle korda su vanuse küsimus, mis pidevalt teemaks?

Nagu ütleb ka vanasõna: „Koerad võivad ju haukuda, aga karavan läheb ikka edasi.“ Nii et mind see ei häiri. Hallo, ma tean ju ise, et ma pole vana.

Millega sa igapäevaselt tööalaselt tegeled?

Ma tegelen analoogse asjaga. Töötan Dance Factorys, kus tehakse suuri showsid, peamiselt kruiisilaevadele aga ka maale, kui keegi tellib. Laval on korraga 14-15 tantsijat, 1-2 lauljat.

 Varem ma tantsisin seal, nüüd viimastel aastatel olen seal õhtujuhi ja laulja osas olnud.

See tähendab siis sama töögraafikut nagu tihti „meremeestel“, et 2 nädalat merel tööl, 2 nädalat maal puhkamas?

Meil on õnneks see natuke vabam, kuna oleme eraldi üksus. Samas on meil ka nii, et teinekord 3-4 showd korraga tules, mis tähendab seda, et võid olla korraga ka mitu kuud järjest tööl. Nii juhtub, kui oled ühel laeval 2 nädalat tööl ära ning seejärel puhkuse asemel lähed hoopis otse teisele laevale edasi tööle. Kõik peavad kõiki showsid teadma ja olemas valmis neid esitama. Selline see töö on.

Kas suurt pere igatsust nõnda kaua eemal olles ei teki?

No ikka tekib. Aga ma selle pärast väga ei muretse, sest tean, et ega ma seda tööd enam kaua teha ei saa. Laval tuleb ka ühel hetkel mingi piir ette. Laulda ju võid, aga eks noortele peab ka teed andma.

 

Sa oled nii laulnud, tantsinud kui ka näidelnud. Milline neist loomingulistest väljunditest sinu jaoks kõige-kõigem on?

Kõik on kõige-kõigemad. Tantsimisega olen ma juba raudselt üle 10 aasta tegelenud. Kuid iga asi on tore omal perioodil ning mingiks hetkeks ka ammendab end. Loomulikult ma tantsiksin veel heameelega, aga see ei paku mulle enam nii palju.

 Näitlemine on mulle väga kõva pähkel. Mida rohkem ma sellega tegelesin, seda enam ma sain aru, et ma ei oska tegelikult mitte midagi. Selleks peab ikka kooli näitlemist õppima minema. Professionaalsetel näitlejatel on oma keel ning mulle tundus, et olles seda kooliteed mitte läbinud, ei mõista ma seda keelt. Kuigi mulle näidelda väga meeldib ja eks väikseid asju võib ikka veel teha. Suurtest rollidest ma ei unista ning kardan, et ma ei saaks hakkama ka.

 Laulmine on mul hinges olnud väga varajasest noorusest. Ikka sai peegli ees eputatud ja lauldud. Sellega olen alati tahtnud tegeleda, kuid jõudsin selleni kogemata alles viimased viis aastat tagasi. Sattusin nõnda, et kui showdes, kus töötan, kellegagi solistidest midagi juhtus, siis oli vaja kiiret asendajat ning kuna olin varasemalt väikseid taustu vajadusel laulnud, siis paluti mind. Ma vastasin esmalt eitavalt, kuid mõtlesin ümber. Kutsuti ka Kaire Vilgats kohale, kes tegi minuga natuke tööd ja siis nii ta edasi läks. Kuigi algus oli väga piinlik, sest ise arvasin, et olen ikka tegijam laulmises, aga mida rohkem laulsin, seda enam sain aru, et mis kolisev ämber mu esilagne laulmine oli ... Aga võib öelda, et laulma olengi õppinud laval. Muusikaline haridus puudub mul täielikult.

Millisest perekonnast sa pärit oled?

Olen sündinud Kohilas, kus elasin kuni põhikooli lõpuni. Seejärel kolisime Võrru, kuhu mu emale tööd pakuti ning läksin sinna keskkooli. Esimene Võrru sõit oligi kohe sinna elama. Aga pean kodulinnadeks neid mõlemat, kus mul väga meeldis elada. Need olid väga ilusad kohad, kus elasid väga toredad inimesed.

 Mul on üks noorem õde ja üks vanem õde. Me küll elame kõik eri riikides - üks elab Soomes, teine Saksamaal.

Ema on mul lasteaias juhatajana tööl ja isa on mul juba läinud, aga tema oli väga esinduslik traktorist. Ema on ka muusikaõpetaja, et võib-olla ka sealt on mu muusikageen pärit.

Väiksena, kui emal oli esinemistesse või konkurssidele kedagi vaja, siis oli lihtne oma pojale mõni totakas kostüüm selga panna ja esinema saata. Mäletan veel korda ühest lasteaiakonkursist, mil sain auhinnaks üsna suure karvase päkapiku. See oli olümpiaaeg parasjagu ja ema õmbles mulle Olümpia purjeregati maskoti hülgepoeg Vigri paksu kostüümi. Seisin sellega nagu topakas, laulsin midagi ja ema saatis mind klaveril. See on selline elav mälestus.

 Ema on mul hästi loominguline ning eks tema kaudu on see minunigi jõudnud.

Kuidas su pere suhtus sinu saates osalemisse?

Mu pere suhtus väga toetavalt. Mu naine Marion(29) õpib ja töötab ning pidi saate ajal ka lapsega üksi hakkama saama. Õnneks on meil ka ülejäänud perekond väga suur ning nad siis kambakesi said hakkama. Ma ise olin ju kõik see saate aeg hotellis ära, kust kuhugi omapäi liikuda ei saanud ega millegagi koduses elus kaasa aidata. Aga nende toetus oli jah 100%.

 

Kui pingeline see sinu jaoks oli, et naise õlul nüüd nõnda suur koormus- laps, töö, majapidamine, kool?

 Eks ta segas küll, kui teadsin tema koormust ning ise samal ajal trilla-trullala olin.


Kuidas töölt nii pikaks ajaks ära said?

 Tööga oli lihtne. Ma polnud oma viis aastat puhkust võtnud, nii et mul oli saate ajal aktiivne puhkus (naerdes).

Kuidas sa jaksad nii, kui viis aastat ei puhka? Kust siis kõik see sinu energia tuleb?

Õnneks töö laeval pole päris selline, et lähed hommikul kella üheksast ja istud kella kuueni. Töötunnid jagunevad küll samaks arvestades tööprojektide ettevalmistamisi ning kõiki neid proove, mil tegelikult istud sisuliselt 24 tundi järjest proovisaalis. Võib juhtuda, et teed seda poolteist kuud järjest nõnda. See on väga pingeline. Kui tulevad juba esinemised, siis läheb lõdvemaks. Päeval on siis proov ja õhtul esinemine.

Sul on nii hea lavakogemus. Kas saates kordagi ka lavakrampi kogesid?

 Muidugi tundsin. Ma arvasin enne, et mis see esinemine siis seal ära ei ole. Tuled põlevad, muusika mängib, lähed teed samamoodi laval oma asja ära ja korras. Aga saates oli hoopis teine dimensioon. Iga su silmapilgutus, liigutus salvestus. See on nii kuradi jääv ning sellest ei pääse kunagi mitte kuhugi. Kui keegi googeldab Imre Saarna ning oled enne mõnes saates laval pikali kukkunud või kõõrdi vaadanud, siis tuleb see Internetis kohe välja. See on seal ning see jääb sinna. See tähendab seda, et laval pidi olema 200% konsentreenunud ning eks see pani pinge peale küll. Aga ma arvan, et see pinge on hea, sest kui lähed külma kõhuga lõdvalt lavale, siis võid midagi ära unustada või nõrgemini esineda.

Sinu kohta on vaatajad öelnud, et olid üsna edev saates. Kui edev sa aga igapäeva elus oled?

Kui on vaja, siis olen edev. Kuid kodus Väänas käin ikka tavaliselt välja veninud dressipükstega ringi. Vahel lähed õue puid tooma, tõmbad vaid mingi mantli kiirelt peale ja kogu moos (naerdes).

Kes on sinu jaoks Eestis kõige superstaarilikum superstaar?

 No superstaar Superstaar on Tanel Padar. Ta on nii laval väga isane kui ka eraelu on tal üsna värvikas. Kuigi nüüd on ta kuidagi vaiksemaks jäänud ...

Lavaliselt olekult on mu jaoks veel Sal-Saller. Ta on muhe, kes saab kiiresti inimestega kontakti ning see on minu arvust väga tähtis. Sa võid ju laulda nagu ööbik, olla imeilus, kuid olles laulude vahepeal tuim ja mitte publikuga suhelda, siis võiks ju publik seda muusikat ka plaadilt kuulata. Kontserditel tuleb inimesi kaasa haarata, suhelda nendega, visata ka villast.

IMRE NAISTEST, LASTEST JA PEREKONNAST


Kui palju teil perega koos aega õnnestub veeta ning mis teile koos teha meeldib?

 Saate ajal sai küll vähe koos aega veeta, kuid üldiselt päris palju. Õhtud oleme ikka kodus. Kui aega on, siis meeldib teatris ja kinos käia. Sporti teha, spaades ja ujulates on tore koos käia.

 Meile meeldib ette võtta asju, mida on maja ümber vaja teha. Kuna me elame mere ääres, siis meeldib meile väga palju käia mere ääres. Hea lähedal jalutamas käia. Ka meie suures aias on palju tegemisi.

 Saate ajal mõtlesingi hirmuga, et kui palju tegemisi aias teha oleks. Pakkusingi siis saate tegijatele välja, et teeme ühise väljasõidu maale füüsilist tööd tegema (naerdes). Kui ära läksin oli ju alles lumi maas. Kui tulin, siis oli lumi sulanud ja aias tööd palju.

Kas lapse sünnil olid juures?

Jah, olin küll sünnitusel juures ja toeks. Mul küll ei lastud mitte midagi seal teha. Vaatamata sellele, et käisin eelnevalt kõik koolitused läbi. Isegi rinnaga toitmise koolituse, millega pole mul mitte midagi peale hakata. Tegin kõik kaasa, et olla tasemel ja teada täpselt, kuidas kõik toimib.

 Me läksime haiglasse päev varem. See, kuidas naised palatites karjuda võivad on ikka päris jube... Kui meil endal sünnituseks läks, siis olin kõik ette valmistanud nii nagu kästud. Isegi võileivad olin kaasa teinud, sest öeldi et sünnitusel läheb jube kaua.

 Kui sünnitus peale hakkas, siis naine saatis mu kohe pikalt. Saatis mind nurka istuma ja ütles, et vaikselt seal oleksin. Sünnitus läks väga kähku. Järgmisel hetkel oli mul see pamp lapse näol käes ja sõin siis neid võileibu, mida vahepeal vaja ei läinudki.

 See side on tugevam lapsega, kui sünnitusel juures oled. Kui peale sünnitust saad lapse esimestel hetkedel oma sülle, mil ema sünnitusest väsinuna kosub, siis see on väga kirjeldamatult võimas tunne.

Kuidas te oma naisega tutvusite?

 Kõlab võib-olla banaalselt, kuid tutvusime laeval kaheksa aasta eest. Mina tegin seal mingit totakat kariibi showd, kus olid täitsa haiged kostüümid. Õnneks nüüd võetakse sellistesse showdesse tantsijaid otse Kuubalt. Aga siis pidime meie valged mehed selle töö ise ära tegema.

 Enne showd on alati mõni presentatsioon. Mäletan, et pärast seda tulin välja ning nägin teda otse enda ees. See oli küll eemal ja hämaras, kuid mäletan ta silmi, mis mind esmalt köitsid. Mul on see tookordne pilt temast siiani silme ees. Siis tuli selline äratundmine. Armusin temasse esimesest silmapilgust.

Tema oli ka tantsija?

Ei, siis ei olnud. Ta oli küll varasemalt aastaid Vikerkaare trupis Tartus tantsinud. Sel hetkel õppis ta Tartu ülikoolis Hispaania filoloogiat. Peale kooli lõpetamist ta mõnda aega tantsis laeval küll meil jah. Nüüd ta õpib juura magistris ning kuna nüüd laps ka, siis ta väga merel enam ei sõida.

Millal te abiellusite?

Olime kolm aastat suhtes olnud ning siis otsustasime abielluda. Kõlab taas banaalselt, kuid ka tema käe palumise hetk oli laevas. See ei olnud küll midagi filmilikku, kuid seal see tehtud sai. Pulmad olid mõne aja pärast. Kihlusime varakevadel ja septembri alguses abiellusime.

 Nüüd oleme viis aastat abielus olnud.

Mis on õnneliku abielu saladus?

Üksteise mõistmine ja üksteisega arvestamine ning kõige tähtsam on armastus. Sul võib olla kiire ning vahel võib tekkida hetki, kus olete mõlemad mattunud töösse, üksteise jaoks aega ei ole, siis võib tekkida tunne, et kus see armastus siis nüüd on? Kuid nii, kui saad mingid asjad tehtud ning saad aja vabaks, et saate taas aega teineteisele pühendada, siis tuleb kohe armastuse tunne tagasi ja kõik on jälle olemas. Armastus pole kuhugi kadunud.

 Vahel, kui olen pikemalt kuskil ära olnud, siis tagasi tulles õpime nädal aega jälle üksteist tundma. Võib öelda, et ka taasarmume üksteisesse (muheldes).

Mis sind tema juures enim võlub?

Ma arvan, et inimese puhul on oluline see, et sul oleks temaga mugav ja hea. Te peate üksteisest ka rääkimata aru saama. Meil nii see on. Eks see võlubki tema juures.

Kuidas sa teda iseloomustaksid?

Ilus, tark, osav ja väga hea südamega. Ja väga mõistev, sest ma olen tegelikult paras fuuria. Vahel ma ikka plärtsun, aga ta on mind väga hästi tundma õppinud ja teab, kuidas minuga ümber käia.

Milliseid omadusi üldiselt naiste puhul enim hindad?

Heasüdamlikkust hindangi.

Milline iseloomuomadus naiste puhul on sulle mehena kadestamisväärt?

Oma naise puhul kadestan, kuidas ta suudab pingelises olukorras jääda väga kaalutletuks ja väga mehelikuks. Selles osas müts maha ta ees. Mina võib-olla mõnes olukorras lähen natuke keema, aga tema suudab rahulikuks jääda ilma, et lendaksid potid, pannid ja muud.

Aga mis sind naiste puhul ärritab?

See, kui nad liiga palju räägivad. Varem see mind ei häirinud, aga nüüd ma küll vahel lihtsalt ei viitsi kuulata enam.

 Mitte küll mu enda juuksur, aga olen sattunud selliste juuksurite kõrvale, kes räägivad nii palju, et tekib vaid soov ruttu toolist minema saada. Nad räägivad lihtsalt nii palju.

 Aga naistest ei tohi halvasti rääkida. Naistel on ainult kõik head omadused (naerdes). Mul ongi tegelikult nii ideaalne naine, et temaga olen unustanud, mis üldse võiks naiste puhul ärritada.

Kuivõrd romantiline sa oled?

Enda meelest väga romantiline (naerdes). Mulle meeldib teha kingitusi ja üllatusi oma lähedastele. Tunnen vahel ise sellest enamgi rõõmu, kui saan kingitusi teha. Kui on parasjagu palju raha, siis ei vaata hinda ka.

 Tore on viia naist kuhugi välja sööma või kinno. Iga võimalus, mida saame kahekesi koos teha, on väga hea, sest viimasel ajal on meil selleks vähe aega olnud.

Kui armukade sa oled?

Ma olen väga armukade. Konkreetseid näiteid ei tahaks siin nüüd esile tuua, aga on olnud jah armukadedaid seiku jah.

Kuidas pingeid maandad?

Väga hea pingemaandus on poisiga mere äärde jalutama minek või võtta pastellid kaasa ning joonistada midagi seal. See maandab ikka väga hästi.

 Saates käisime Tartus ühes õpitoas, kus me Teelega olime sepa juures õpipoisteks. Seal oli väga tore ja pinget maandav.

Kunst pole ju ainult mitte su hobi?

Jah, ma õpin ka seda. Ehk siis EKA-s graafilist disaini. Seal on ka kohustuslikud ained joonistamine ja maalimine. Aga põhiained on seal küll arvutiprogrammidega.

Millised sinu nõrkused on?

Võib-olla võiksin olla natuke vähem laisk. On asju, mida võiks kohe ära teha, aga lükkan edasi viimasele minutile. Mingid asjad, mida ei taha teha, lükkad muudkui edasi, ise samal ajal põdedes selle tegemata asja pärast. Kui lõpuks selle ära teed, siis saad aru, et polnud üldse midagi hullu ja mõtled, et miks ma edasilükkamise ja põdemise asemel seda kohe ära ei teinud?

 Mul on ka selline nõrkus, et kui on midagi head, siis ma ei suuda enne lõpetada, kui olen end sellest kurguauguni täis söönud või on kõik otsa saanud. Ma olen vist eelkõige magusasõber.

Millised on sinu tugevused?

Mulle meeldib väga kokata ja küpsetada.

(Imre ei oska oma tugevusi ise üles lugeda, vaid helistab naisele ning palub temal tugevusi välja tuua.) Naine Marion ütleb esimesena, et ma olen väga hea isa ning kuldsete kätega. Maal elades tuleb kõik asjad ise ära teha ning ma saan nende kõigi asjadega ka ise hakkama. Kui on vaja katust paranada või põrandat vahetada, siis naabrimeest kutsuma ei pea, ma saan ise hakkama. Ta tõi välja, et ka huumorimeel on paigas.