Pädaste romantiline ja kosmopoliitne mõisahärra Imre Sooäär veetis aastavahetuse Sitsiilias luksuslikul ballil. Jõuluööl aga käis paavsti missal Vatikanis.

“Kummaline on vaadata – inimesed käivad lühikeste varrukatega pluusides ja tassivad jõulukuuski,” edastab Pädaste mõisahärra Imre Sooäär oma aastalõpumuljeid Itaalia päikese alt. Temperatuur kaheksateist kraadi Celsiuse järgi, päike taevavõlvil säramas ning ainus ilmamure Lõuna-Euroopa madalrõhkkond, mis õhtuid vihmaseks kippus muutma.

“Kümme aastat järjest olen ma uut aastat vastu võtnud eri riigis,” jutustab Imre Sooäär. “Eelmine aastavahetus oli minu jaoks kõige tähtsam – siis olin kodus, Muhu saarel. Südaööl põles Pädaste mõisa õues kaks tuhat küünalt…” meenutab mõisahärra romantiliselt.

Küllap ei möödu ilma romantikata ka Imre Sooääre tööpäevad, aastalõpud aga kohe kindlasti mitte. Alanud aasta võttis ta vastu Sitsiilias, suurel ja pidulikul ballil, kus muu hulgas pakuti ka suurejoonelist gourmet´ õhtusööki.

“Jõulu ajal Itaalias tundsin puudust eesti jõuluroogadest – verivorstist ja hapukapsast. Püüdsin Kartaagos meie jõulukommetest ühele lapsele rääkida – et ilma verivorstita Eestis ikka läbi ei aja… Kuulas teine pärani silmadega ja küsis murelikult, et kas Eesti on tõesti nii vaene maa, et peale lambasoolika sisse topitud vere ja tangude midagi süüa pole.”

Turnee mööda Lõuna-Euroopat tähendas ka võimalust kuulata paavsti peetud südaöist jõulumissat Vatikani suurimas katedraalis.

“Väga võimas elamus,” meenutab Imre. “Mingis mõttes nagu suur teatrietendus… Umbes 50 000 külalist ja kaheksa suurt videoekraani, kus toimuvat üle kanti. Tohututest dekoratsioonidest ja jõulumaast rääkimata."