Uskumatu, aga tõsi — JAMES BROWN, suurimaid veel elusolevaid popmuusikalegende astub sel suvel Tallinna Lauluväljakul lavale.

Jutud sellest, et tõeliselt suured nimed Eestisse enam ei jõua, on ümber lükatud. 27. juulil maabub meie murumadalale maakamarale 72aastane mustanahaline superstaar, et Eestis esimest, aga ka viimast korda esineda oma luigelauluks kuulutatud maailmaturnee kontserdil.

James Brown on tõeline tegija ja popikoon, mitmekordne musta muusika patriarh. Läbi aastakümnete on tema helitööd olnud suunanäitajad — 1960ndatel kui soulmuusika ristiisa, 1970ndatel funkymusa «president», 1980ndatel räpi ja hiphopi «pioneer», 1990ndatest kuni tänaseni populaarse tantsumuusika ja jätkuvalt ülikuuma R&B teerajajaid. Browni lood on olnud enimtsiteeritud ehk sämplitud viimasel aastakümnel.

Michael Jackson, 50 Cent, Usher, Beyoncé või kes iganes, ilma Jamesi Browni põhjapaneva pärandita kukuks nad kõik raginal läbi põranda. 1960ndate lõpu Ameerika mustanahaliste kodanikuõigusliikumine ja isegi üleilmne seksuaalrevolutsioon poleks saanud õiget hoogu ilma James Browni megahittideta «Sai It Loud I’m Black and Proud» või «Get Up (I Feel Like Being A) Sex MachineSex Machine». Lööklugueparaadi võiks jätkata pikalt «I Got You (Feel Good)», «Please, please, please» või «It’s It's A Man's Man's Man's World»

Maestro Brown on teinud 80 heliplaati ja üle 800 loo. USAs on tal 17 number 1 edetabelihitti. Vaid Stevie Wonder ja Louis Jordan on saavutanud ses suhtes enamat. Eestis on James Browni lugusid menukalt vahendanud näiteks Tõnis Mägi  ja praegu Tanel Padar oma «Welcome To Estoniaga» (Living In America).

Täiesti omaette klass on aga Mister Browni lavashow. The Rolling Stonesi Mick Jagger ja lugematud kahvatumadki jäljendajad on šnitti võttes meisterdanud maestro lavalise liikumise imemanöövritest iseendagi karjääri. Käsitamatult fenomenaalne on aga tõik, et vanameister on ikka veel tippvormis! Legendi Eestisse toov mänedžer Sten Erik Jantson tunnistas omaenda ihusilmaga, kuidas vanahärra veel viimasel vana-aastaõhtu kontserdil New Yorki Times Square’il spagaati viskas ja trampis püünel järjest kaks poolteisetunnist tulist show’d. Ega ilmaasjata ei nimetata härra Browni meelelahutusmaailma kõvemaks töömurdjaks, the hardest working man in the showbiz. Kui see taat kord sureb, siis ilmselt laval püsti, mikrofon peos. Eelnimetatud üritusel sõlmis Jantson eelkokkulepped legendi mänedžeri Super Frankiga, kellega kontaktiloomine käivitus juba mullu sügisel. Täpselt nädala eest, 8. märtsi ööl aga jõuti niikaugele, et Sten Erik Jantson ja ööklubiomanik Aivar Leping kirjutasid Eesti poolt alla kontserdilepingule.

Täis elava bändi ja tantsijatega tuleb James Brown ka Tallinna. Pole kahtlust, et see saab olema üks once in the lifetime võimalus ja tõeline elamus. Esimesed 3000 pääset püütakse müüki paisata märtsi lõpuks, hinnaga 490 krooni. Iga järgneva partiikorra piletite eest tuleb välja käia juba 100 krooni lisa.