Terava keelega koorijuht ja trullakas teismeline — sellised olid helilooja PRIIT PAJUSAARe ning tema abikaasa PIRETi esmamuljed teineteisest 15 aastat tagasi.

Tänavu 15. mail sai Priidul (39) ja Piretil (29) abiellumisest neli aastat. Nende tüar Liisa on kolm ja pool aastat vana. «Meil on kõik väga tore! Armastus on suur!» kinnitab Priit.

Millal tutvusite?

Priit: «Oi, me teame ju teineteist juba ropult kaua…»

Piret: «Kui tuttavaks saime, siis olin mina 14 ja Priit vastavalt 24.»

Millised olid esmamuljed teineteisest?

Priit: «Juhatasime toona sõbraga Tabasalu kammerkoori. Seal oli teiste lauljate seas ka üks suhteliselt ümar teismeline, kes minult erilist tähelepanu küll ei pälvinud.»

Piret: «Priit ütles alati hästi teravalt. Seal kooris ju laulsid külanaised, ega me mingid profid polnud ja ikka tuli mõni vale noot sisse. Priidul oli siis kombeks irooniliselt kommenteerida. Mäletan, et mõtlesin siis: vaene naine, kes selle mehe kord endale saab. Jah, nii mõtlesingi.»

Kuidas armastus mängu tuli?

Priit: «1998. aastal korraldati sellesama koori vilistlaste kokkutulek. Tegin mingit kiiret tööd stuudios ja jäin sinna veel kaks tundi hiljaks. Siis kohtusimegi Piretiga uuesti. »

Piret: «Ja seal tekkiski armastus.»

Priit: «Niimoodi suhteliselt äkiliselt, jah. Ma tundsin ta ära küll, aga ega nime ei mäletanud. Tegelikult olime aasta varem Tabasalu kõrtsi ukse peal kokku põrganud, siis rääkisime ka kaks sõna. Mõtlesin juba tookord, et ossa k…, kus on kenaks läinud!»

(Priit Piretile: «Räägi see lugu ka…»

Piret: «Ei! Elu kõige piinlikum moment! Mul on nii häbi alati, kui selle peale mõtlen!»

Priit: «Aga see oli nii-ii armas! Võib-olla me tänu sellele olemegi koos…»)

Piret: «Tegelikult oli nii, et mulle meeldis Priit küll ja mõtlesin, et teen ise algust. Läksin juurde ja ütlesin, et mulle väga meeldib see tema «Kaelakee hääl»…»

Priit: «Mina olin selleks ajaks juba natukene helilooja, teinud «Kaelakee hääle» ja…»

Piret: «…ja mõtle, tema ei öelnud minu suure eneseületamise peale mitte midagi! Vahtis lihtsalt kala näoga! Siis tundsin, et tahaks maa alla vajuda.»

Priit: «No mulle oli seda varem ka öeldud, aga kui siirad need sellised ütlemised siis alati on… Aga kui Piret tookord punastades ära läks, hakkas mul peas midagi lahti kruttima ja läksin ruttu järele. Rääkisime veel natuke juttu ja siis keerutasime jalga… ja siis meid juba selle ürituse jaoks polnud olemas. Hiljem läksime veel mingi pundiga edasi meie stuudiosse, tants käis öö läbi. Nii see algaski!»

Olid sa, Priit, siis veel abielus?

Priit: «Ei, olin siis juba lahutatud. Mul küll oli sõbranna, aga ei midagi tõsist. Nii et meie kokkusaamine ei purustanud midagi.»

Piret: «Mina saan Priidu esimese naisega väga hästi läbi. Meil pole mingit kana kitkuda.»

Kuidas teie peres kodutööd jaotuvad?

Priit: «Majapidamine on ikka Pireti õlul. Mina olen ju suhteliselt vähe kodus. Aga kui olen, siis loomulikult löön naela seina, kui tarvis. Vahel pesen nõusid ka, aga mul võtab see viis korda rohkem aega. Lapse magamapanek on täiesti eraldi ettevõtmine, vahel me jagame, et kui üks paneb lapse magama, peseb teine näiteks nõud.»

Piret: «Tegelikult valib Liisa ise: sina pesed mind ja sina tuled paned magama!»

Priit: «Aga sellist asja küll pole, et tulen, viskan jalad seinale ja käsin endale toitu ette kanda.»

Piret: «Pealegi oskab Priit ise ka ühte toitu teha.»

Priit: «Jah, täpselt ühte toitu oskangi. See on ahjuforell või -lõhe. Väga lihtne, sellest ka nimi — «labane lõhe». Aga näiteks muna ma vist enam praadida ei oska, pole ammu proovinud.»

Olete kodused inimesed?

Piret: «Oi, me oleme väga liikuvad, käime palju väljas. Mitte kuskil kõrtsis, aga sõprade pool. Programm on tihe — sünnipäevad, pulmad. Alles käisime sõpradega koos Iirmaal puhkamas. Laps pole meil ka selline, kes kell kaheksa magama läheks, nii et ta käib igal pool meiega kaasas.»

Nii et midagi pole tegemata jäänud, kuigi Liisa sündis varsti pärast teie abiellumist?

Piret: «Ega ta meil juhuslikult ega ootamatult ei tulnud, oli ikka planeeritud.»

Millal Liisa endale õe või venna saab?

Piret: «Ei oska öeldagi.»

Priit: «Plaan ikka on küll. Ja Liisa väga konkreetselt nõuab, et peab olema just nimelt õde. Aga me ei suuda veel aega paika panna.»

Priit, kas oled seda tüüpi mees, kellele meeldib, et tema naine on kodune?

Priit: «Eks ikka meeldib. Kõik on korras, lapsed klanitud, asjad kontrolli all. Kui Piret vahepeal tööl käis, polnud üldse nii lahe. Kuid ma mõistan ka täiesti tema vajadust kodust välja saada. Muidu jookseb juhe lõpuks ikka kokku. Naine ei tohi kodu vang olla.»

(Piret on erialalt naisterõivaste rätsep, praegu kodune ning õpib ettevõtlust — toim.)

Kumb teist kahest kiirem otsustaja on?

Priit: «Tundub, et mina olen see äkilisem otsustaja. Pereema võtab siis mul vahel pöördeid maha.»

Piret: «Oleme mõlemad äkilise loomuga, ja isegi mõelnud, et hea on, et ei saanud kokku kümme aastat varem. Sest siis olime mõlemad nooremad ja veel tulisemad. Oleks siis kohtunud, võib-olla ei elakski enam koos. Oleme aastatega maha rahunenud.»

Tülitsete ka?

Priit: «Muidugi tülitseme, aga meie tülid käivad ka nii (lööb sõrmega nipsu).»

Piret: «Jah, kiirelt tuleb ja kiirelt läheb. Oleme mõlemad väljaelajad tüübid. Kui põhjust on, siis vihastame ja räägime asjad kohe sirgeks. Sellist asja meie majas küll pole, et kolm päeva pilt on, aga häält ei ole.»

Piret, kas Priit on selline mees, kellega saab suhteid arutada?

Piret: «Ma lihtsalt ei jäta teda tavaliselt enne rahule. Mina ise ei saa muidu magada, kui asjad pole selgeks räägitud.»

Priit: «On mõned korduma kippuvad küsimused, mis võivad mind vahel ära tüüdata. Siis ma üritan kiire lõpu teha, et rohkem me sellest ei räägi. Mis ei tähenda, et 20 minuti pärast me seda teemat veel natuke ei aruta!»

Kas on omadusi, mis teineteise juures ei meeldi?

Piret: «Muidugi on! Priidul on omad veidrused, mis mind vahel närvi ajavad. Tal on väga kindlad arusaamad, kuidas tema asjad peavad olema.»

Priit: «…ja kui nad nii ei ole, siis ma võin selle peale hulluks minna. Mispidi mu padi voodis või kuidas sussid maas on — need on väga tähtsad asjad!»

Piret: «Jah, padjapüüri ava peab, näiteks, alati olema vasakul pool…»

Priit: «Pireti juures tundub mulle vahel mõttetu tema komme planeerida tavalist argipäeva minuti täpsusega. Teda häirib tohutult, kui mina pakun äkki lambist välja mingi uue idee, mis tema plaanid sassi ajab. Mina sellest aru ei saa — no läheb teistmoodi, las siis läheb! Kui ma sellise asja peale närvi läheksin, siis ei saakski oma tööd teha. Meil lähevad kogu aeg plaanid sassi. Kui mõni laulja või muusik ütleb, et tuleb varsti, siis võib see tähendada mis tahes aega kümnest minutist nelja tunnini. Kogu aeg midagi muutub. See kuulubki müstika valdkonda, et me saame oma tööd alati õigeks ajaks valmis.»

Piret: «Aga minule meeldib olla täpne. Tulen alati pigem viis minutit varem, kui et jään hiljaks.»

Kas olete armukadedad?

Piret: «Mina küll olen! Mind ajab vahel ikka õudselt armukadedaks, kui Priidul on stuudio kogu aeg noori ilusaid naisi täis.»

Priit: «Täitsa mõistetav, ma ise olen ka armukade tüüp. Paraku ma ju teen sellist tööd, et muümber on kenad ja vahvad inimesed. Olen aga aru saanud, et minule sobib paremini, kui töösuhe jääb töösuhteks. Ja muu elu on sellest lahus.»

Kas 10 aastat vanusevahet on suhtele kasuks tulnud?

Piret: «Arvan küll, et see on pluss. Priit on ikka täiskasvanud inimene mu kõrval. Öeldakse ju, et mehed saavad hiljem täiskasvanuks kui naised.»

Priit: «Nooremana on kogu aeg mingi valu: vaat, see seal on ilus naine ja see seal ka. Vanemaks jäädes saad aru, et see kõik on jama! Tähtis on see oma ja kindel — oma naine, oma lapsed!»