«Ma tahaks miljardi kokku saada, eurodes loomulikult,» on JOAKIM HELENIUS (48) öelnud õhtusöögilauas.

Tegemist on taibuka ja laia haardega ärimehega, kes on Eestis tegutsenud üle tosina aasta. Ning enamasti alati on ta suutnud oma pea hoida külma. Tüüpiline Helenius on kalkuleeriv ning pidevalt erinevaid alternatiive ja võimalusi läbikaaluv. 

Tegutsemisfilosoofia on mehel lihtne: osta, hoia ja müü kallimalt. Kindlasti on juhtumeid, kus on tulnud ka kaotusi vastu võtta, kuid neid mees ei reklaami.

Helenius on soome-rootslane, kelle pere elab Londonis Thames’i jõe vaatega apartemendis, mees ise aga Tallinnas, Horvaatias või kus parajasti vaja. Ta räägib inglise keeles, sest see on investeerimispankurite keel, kuid ta ei jää ka eesti keelega hätta.

Joakimil on kerge soome aktsent, kuid ta räägib grammatiliselt puhtalt. Eesti keel ei hakanud talle aga iseenesest külge. «Minu emakeel ei ole soome keel. Hällilaulud lauldi rootsi keeles,» tunnistab Helenius.
Äsja avas Helenius Laagris suure aianduskeskuse Hortes. Mehe sõnul puudus Eestis rahvusvahelistele mõõtudele vastav keskus, ja ta usub, et selle järele on vajadus. «Inimesed jäävad vanemaks. Nad veedavad rohkem aega aiandusega tegeldes. Nooremad inimesed ostavad maju ning neil on vaja aeda kujundada,» selgitab Helenius. Kui projekt on edukas, rajatakse sarnased keskused Riiga, Vilniusse, Peterburgi, Moskvasse. Kuid Hortese omanikest suurima, firma Trigon Gardening peakontor jääb Tallinna.

Intervjuud Joakim Heleniusega loe 25. aprilli Kroonikast