Korvpall on kiirem ja jõulisem kui kunagi varem ning see stiil sobib hiiglase mõõtu KRISTJAN KANGURile. Kristjan on tõusnud BC Kalevi võtmemängijaks. Ta võib korvi alt sisse suruda, aga ka kaugelt nõelata ootamatu, kuid täpse kolmesega.

Profikorvpalluri elu pole kerge. See on töö seitse päeva nädalas. Kristjani (25) keha on kriimustusi täis. Sellega, et vastase küünarnukk on ribides ja vastupidi, on kõik kossumehed harjunud.

«Kõige ebamugavam on saada otse päikesesse ehk kolmnurka rinnakorvi all. See võtab hetkeks pilvituks,» lausub Kristjan. Pärast valusat pauku ootavad aga uus blond armastus Inge ja ülejäänud seitse tuhat möirgavat pealtvaatajat Saku Suurhallis efektset pealtpanekut. Alati ei tule välja.

Kristjan särab nii ULEB-i karikasarja G-grupis kui ka ka Balti liigas. Ühe punktiga Kaunase Zalgirisele kaotatud mängus viskas ta 25 punkti. Mehe käekirjast on kadunud kummaline jalgpallurite väljaviset meenutav ülepea-sööt, mille vastasmeeskond tihti ära lõikas. Kristjani tabavusprotsent läheb järjest paremaks.

Palk on korralik

Novembri lõpus võideti valdavalt ameeriklastest koosnevat Saksa klubi Ludwigburgi, enne seda kaotati kodumängus Gran Canariale.

«Vile oli normaalne, kuid olime eelmisest mängust väsinud. Kaunase vastu realiseerisime olukorrad paremini. Koduseinad ei seganud, aga halb mäng oli. Enda süü. Ju ei olnud piisavalt agressiivsed,» räägib Kristjan Gran Canaria meeskonnale kaotatud lahingust.

Kristjanile teeb haiget Achilleuse kõõlus.
«Käisin uuringutel, tegin ravi ja sain peaagu korda. Kuid praegu on koormus nii suur, et vigastus lööb jälle välja.»
Rahvusvahelised liigad, Eesti liiga, trennid – kõik see võtab energiat. Pikad sõidud bussiga, kohale jõudes otse platsile, et teha väike trenn. Selline on profikorvpalluri argipäev. Vastutasuks on võimalus mängida ja palk, mis ulatub kuhugi sinna Riigikogu liikme oma kanti.

«Palka saab korralikult. Nuudleid ei pea sööma, aga alati võiks rohkem olla. Kuid mida rohkem raha saad, seda rohkem kulutad. Korvpallurid ei ole üle makstud,» ütleb Kristjan.
Mees peab seitse päeva nädalas tippvormis olema. Hooaja sees on puhkusenädal välistatud, tore kui saaks kaks päevagi hinge tõmmata.

Leidis uue kallima

Kui Kristjan mängis 2004/05. a hooajal Saksamaal, siis oli ta elukaaslane Tartu Rocki tantsutüdruk ja iluvõimlemistreener Grete. See suhe ei kestnud kaua. Grete elas isegi paar kuud Saksamaal, kuid tal hakkas seal igav.

«Gretel oli kohustusi Eestis ja minul Saksamaal. Pikamaasuhe on, nagu see on. Vahel jääb püsima, vahel mitte,» lausub kossuäss.

Kristjan mängis pärast lahkuminekut Saksamaal Leverkuseni Bayeris veel ühe hooaja ja veetis oma vaba aega põhiliselt Kölni meeskonda kuulunud sõbra Janar Taltsi seltskonnas.
«Me veetsime iga vaba hetke koos. Meid lahutas nii paarkümmend minutit autosõitu. Koos sai käidud ka Hollandis,» räägib Kristjan.

Kevadel 2006 oli Kristjan tegasi Eestis. Sellest saadik on ta naisfännide jaoks jälle kinni.
Kristjani uueks väljavalituks sai Pärnu tüdruk Inge Rootslane, kes töötab Rock Cafe juhatajana.
«Me tundsime ammu. Mõlemad oleme Pärnust. Väike linn, kõik tunnevad kõiki,» räägib Kristjan.
Inge jagab soovitusi ja vahel püüab rahustada, kui midagi on nässu läinud.

«Temast on palju abi, sest ta püüab tuju üleval hoida. Me saame väga hästi läbi. Kõik on super!»
Ka Inge kiidab oma sõpra: «Kristjan on väga hea ja hooliv inimene. Ta on kodus hoopis teistsugune kui väljakul. Me mõlemad naudime seda suhet.»

Ingel on esimesest kooselust 15aastane poeg, kes mängib korvpalli Kalevi farmklubis. Paaril on seni veel ühine laps tegemata ja kinnisvara ostmata. Kristjanil ja Ingel on korterid Pärnus, kuid paar elab Tallinnas, korvpallur Erik Dorbekult renditud Kadrioru korteris.
«Eks ma vaatan, mis hinnad teevad,» ütleb Kristjan.

Pulss on kõrge

Nelja eestlase kõrval on BC Kalevi esiviisikus ameeriklasest keskmängija Travis Reed (28). Mehe ametlikuks pikkuseks on märgitud 203 sentimeetrit, kuid selles kaheldakse.
«Tegelikult on Travis minust lühem, ma arvan, et ta on nii 198,» pakub Kristjan, kes paistab pildil Reediga ühepikkune. «See siiski ei vähenda Reedi fenomenaalseid võimeid keerutada palli korvi alt sisse. Ega meil ühtegi puhast tsentrit ei ole. Reed oma osavuse ja kavalusega teeb ära.»
Mängus Ludwigburgi vastu tõi Reed 27 vajalikku punkti. Tänapäeva korvpallis on keskmängijal raske roll täita.
«Korvi all antakse keha. Surutakse jõuga, pekstakse, tehakse haiget. Ega kohtunik kõike ei märka. Küünarnukilöök näkku vilistatakse võib-olla ära, aga lööki kehasse ei märgata. Vahel saab otse kolmnurka. Keha on kriimustusi täis pärast mängu. Aga pulss on kõrge ja kõik tahavad võita,» selgitab Kristjan.
Suhted meeskonnas olevat väga head. Kristjani jaoks on kõik Kalevi mängijad võrdsed. Pealegi ameeriklased. Sel suvel eestlannaga abiellunud Howard Frier ja Reed on Kalevis vanad olijad.

«Horvaat Mateo Kedzo on väga töökas. Eks tema ja teisedki on tulnud selleks, et silma paista ja edasi areneda. Kõik teevad trenni kõvasti, keegi jalga sirgu ei lase,» kiidab Kristjan.

Müüb end hea hinna eest

Võistkond teeb kõik, et mängijatel oleks hea, ja vastupidi. Nii mõnelegi on Kalev hüppelaud tugevamasse liigasse. Kristjan tahaks jõuda karmimasse seltskonda, sinna, kus on suurem sissetulek ja kõvem tase.

«Loodan, et mu parimad mängud on veel ees. Kaleviga on leping olemas kuid omanikega on nii viisakas kokkulepe, et nad ei hakka karjääriredelil edasiliikumist takistama. Tahaks heasse võistkonda ja head hinda enda eest saada.»

Kangur mõtleb Hispaania, Itaalia ja Kreeka klubidele.
«See on kahe otsaga asi. Kui mängid mõnes kehvas Hispaania liiga võistkonnas, siis see ei pruugi ka hea variant olla. Üks mäng nädalas oleks vähe. See ei too arengut.»
Inge on valmis kallimaga kaasa minema. Kristjani müügiga tegeleb slovakist agent Stevan Tot. Sama mees müüb ka eksmiss Laura Kõrgemäe peikat, säravat mängijat Gregor Arbetit.

«Paar aastat tagasi mängitud Saksa liiga oli iseenesest kõva kogemus. Seal olid võrdsed võistkonnad ja enne lõpuvilet ei olnud miski kindel. Alati tuli endast sada protsenti anda,» räägib Kristjan.

Korvpallis eeldab hea vise tublit portsu sisemist enesekindlust. Kolme punkti viske või pealtpaneku eel ei ole vaja kahelda ega tunda maailmavalu. Korvpall on võitlus, kus mees on mehe vastu ja meeskond meeskonna vastu.

Kristjan Kangur (25)
201 pikk, 96 kilo

Isa – taksojuht Kaidu – pikkus 192
Ema – meditsiiniõde Ive – pikkus 172

Esimene treener Pärnus : Enn Koolmeister

Kalevi klubi nimekirja ja väljakule sai 12. klassis.

Liitumist NBAga ei pea realistlikuks: selleks peaks olema Euroopa parim, 25aastaselt oleks liiga hilja minna õpipoisiks

ULEB karikasarjas keskmiselt väljakul viibinud 36 minutit, visanud 18,6 punkti ja visketabavus 64 %