Sinu esitatud “Kaugel külas” on muutunud tõeliseks hitiks sotsiaalmeedias, Facebookis on seda jagatud üle 20 000 korra.

Oh wow!

Oskad sa arvata, miks see video nii populaarseks muutus?

Ma teadsin, et see on päris populaarne lugu, kui ma selle õppimist alustasin, aga ma ei uskunud, et sel võiks olla selline mõju. See on mulle täielikuks üllatuseks, et see nii populaarseks muutunud on!

Kelle idee oli seda laulu esitada?

Dirigent Tõnu Kaljuste arvas, et see võiks olla kena lisa kontserdi lõpus. Ettepaneku hetkel ei olnud ma laulu kuulnud, aga ma olen alati valmis uusi asju proovima. Ma polnud kunagi varem eesti keeles laulnud ja ma arvasin, et see võiks olla hea väljakutse.

Kuidas oli eesti keelt õppida?

Algus oli veidi keeruline. Ooperilauljana olen ma harjunud laulma erinevates keeltes, aga eesti keeles on mõningaid häälikuid, millega ma ei ole harjunud. See on erinev keeltest, mida ma varem kasutanud olen. Võttis aega, et seda tõlkida ja kuulata Curly Stringsi salvestusi. Ma kohtusin ka noore koorijuhi Sander Tammega, kes elab praegu Londonis. Me saime detsembris lõunapausi ajal kokku ja ta rääkis mulle loo teksti läbi. Teksti meeldejätmine võttis kaua aega. Tegelesin sellega umbes kolm nädalat, et teksti meelde jätta ja hääldusi täiustada. See oli nii lähedal eesti keelele, kui minu võimuses on, aga et mul ei olnud seda väga millegagi võrrelda, olin ma mures, et mu eesti keel ei ole piisavalt hea.

Oled Sa kuulnud reaktsioone Curly Stringsi bändiliikmetelt endilt?

Mul on Facebookis sõnum Eeva Talsilt, kes ütles, kui õnnelik ta oli, et ma seda laulu esitasin. Sellist sõnumit, et ma sain oma tööga hakkama, oli väga tore originaalesitluse bändiliikmelt saada. Minu stiil oli väga erinev sellest, mis nemad tegid ja terve sünfooniaorkestriga seda esitada oli vast mõnele inimesele šokk, aga mulle oli see väga lõbus! (Naerab).

Kas Sa oled ka varem Eestis käinud?

Ei, see oli mul esimene kord. Mul on sõpru Rootsis ja ma käin seal sageli, aga ma pole kunagi Baltimaadeni välja jõudnud. See oli mulle uus kogemus, käia Eestis ja kogeda uut kultuuri. Olin Tallinna ilust rabatud, eriti vanalinnast.

Kas Sa proovisid ka Eesti toitu?

Jah, ma käisin kohas nimega “Vanaema juures”. Mulle tundus, et ma pean sinna minema, sest ma tundsin kohe ära, mida need sõnad tähendavad. Sõin seal väga maitsvat ühepajarooga. Ma väga nautisin Eesti toitu.

Milliseid kohti Sa peale vanalinna veel külastasid?

Saabusin esmaspäeval, teisipäeval olid proovid orkestriga, hommikul harjutasime ja pärastlõunal oli mul teleintervjuu. Ma olin pärast seda nii väsinud, et läksin kohe magama. Kolmapäeval oli meil esinemine Pärnus ja seega alles neljapäeval oli vaba päev, mil ma käisin KGB muuseumis. Reedel oli kontsert ja laupäeval oli mul võimalus külastada Meremuuseumi, mis oli väga huvitav, sest ma armastan allveelaevu! Veetsin allveelaeval ja erinevate infoekraanide ees kaua aega.

KGB-st rääkides: eestlastel on venelastega oma keeruline ja kohati valus ajalugu ning hetke üheks kõige valusamaks teemaks meie ühiskonnas on pagulaskriis. Mõnikord tundub, et siin pannakse tähele kõiki, kes ei ole eestlastliku välimusega. Kas Sa tundsid, et Eesti on rassistlik riik?

Ei, ma ei tundnud seda üldse. Ma tundsin, et eestlased on väga külalislahked ja sõbralikud! Ma olin seal ka muidugi väga lühikest aega. Olen teadlik sellest (pagulaskriisist — toim.) ja need teemad on üle Euroopa üleval praegu. Hetkel on üpris keerulised ajad ja ma arvan, et parim asi, mida muusika teeb, on see, et ta ületab need probleemid ja et ta on võimeline neile probleemidele ka valgust heitma. Ma sain sellest aru siis, kui jõudsin tagasi koju ning mulle saabus palju armsaid sõnumeid ja e-maile inimestelt, kes ütlesid, et minu esinemine pani neid mõtlema sellele, kuidas Eesti nendesse teemadesse suhtub. Et kuidas suhtutakse rassisuhetesse ja sallivusse ja ma arvan, et kui muusika on võimeline millekski selliseks, siis on see imeline vahend, mida meile on veelgi vaja!

Sa olid teadlik laulusõnade tähendusest ja seal oli üks koht, mis mõnele kuulajale eriliselt nalja valmistas…

Jah, jah, et minna randa ja saada pruuniks! (Naerab). Ma kujutasin ette, et see võib tunduda naljakas, aga selleks hetkeks, kui ma seda esitasin, olin ma selle värsireaga juba nii harjunud, et ma võib-olla ei arvestanud enam sellega, kui naljakana see kõlada võib.

Ja Sa ei pannud seda pahaks?

Ei, ei.

Millised on Sinu uusaasta soovid eestlastele?

Õnne, tervist ja ma loodan, et rohkem inimesi tuleb Tallinna. Ma olen kindel, et see on väga populaarne turismisihtkoht ja ma olen väga rahul, et mul oli võimalus seda külastada. Soovitan seda edaspidi oma sõpradele ja perele, et minge Tallinna, sest see on väga tore koht! Eriti just jõuluajal on see väga ilus, Raekoja platsil kõik need poekesed ja… Ma olen väga õnnelik külalislahkuse eest, mida ma kogesin ja koostöö orkestriga oli imeline. Ma soovin kõigile väga õnnelikku uut aastat!

Võime me Sind siinmail veelgi esinemas näha?

Ma loodan, sa pead selleks veenma Eesti Kontserti, et nad mind tagasi kutsuks! (Naerab).

Kas andsid endale uusaastalubadusi? Milliseid?

Andsin. Et ma proovin oma telefoni vähem kasutada, elu rohkem nautida, ja ma sooviksin õppida midagi uut iga päev. Olgu see siis mõne uue muusiku kohta, mõni uus fakt, mõni uus avastus ajaloost. Ma arenen kogu aeg ja olen nii avatud, kui ma olla suudan.

Hittvideot saab vaadata SIIT!