Kirjanik Kender

“Kirjanikuna tunnen end nagu oleks ajamasinasse sattunud. Kui ma 17 aastat tagasi kirjutama hakkasin, ei kujutanud ma hetkekski ette, et pean hakkama sõnavabadust kohtus välja võitlema. Eesti Vabariik oli vaba, sõnavabadus oli käes. Kirjanikud, minu suured eeskujud, kes olid USAs oma teostega kohtu all olnud — Allen Ginsberg, William Burroughs, varem ka James Joyce — olid lääne kultuuris lõplikult selgeks teinud, et ilukirjandus on täiesti vaba,” sõnab ta Publikule.

“Ilukirjanduses ei saa sooritada ühtegi roima. Ilukirjandus ei saa kujutada seaduse mõistes ühtegi isikut, kirjanik ei saa isikuid kuidagi juurde teha paberi peal, ei 2-, ei 12-, ei 200-aastaseid, ega neid tappa ega vägistada. Kirjanik kirjutab mustad tähed valgele paberile. Ja sõna ja looming on täiesti vaba,” on ta veendunud. “Seepärast ongi ajamasina tunne, et peab väga piiratud ja harimatutele, ebakultuursetele politseinikele, ametnikele ja prokuröridele midagi tõestama, mis igal kultuursel inimesel pool sajandit selge. Isegi kauem selge!”

Lapsevanem Kender

“Lapsevanemana on suhteliselt pohhui kõik. Lastega rääksime juba aasta tagasi, kui see tants algas, kõik selgeks. Nad saavad aru, et mendid on kõigi ausate inimeste vaenlased. Mente ei tohi kunagi usaldada. Mendile ei tohi kunagi koputada. Lapsed ütlesid lisaks: “Paps, ära tee seda kirjandust, ära kirjuta, keegi ei loe raamatuid. Tee räppi.” No ja läkski juhuslikult nii, et on tehtud nii cypherit kui päris räppi, suuresti tänu Beebilõustale muidugi. Lapsed on väga rahul. Ja me lihtsalt saadame perse need mendid, see on ikka meie hümn. Taome GTA V ja CS: GO’d (arvutimängud toim.) ja kõik on timm,” arvab ta.

Kodanik Kender

"Eesti kodanikuna tuleb öelda, et siin riigis kriminaaliks saada on lihtne ja see on mo tragöödia, mille möötskaala on Richter. Aga proksi tragöödia möötskaala on Hitler! Nad ründavad samamoodi kunsti ja kultuuri, süüdistades seda pornograafias nagu nende natsi-kolleegid Poolas. Seal on aga asi hullem kui meil, seal võtavad natsid kohtuid üle, seal pole varsti enam kellelegi kaevata. Ida-euroopa mässib end taaskord pimedussse. See on põhjus, miks ma võitlen!” selgitab ta.