Armastus ja poliitika ei ole alati vastandlikud. Mitte siis, kui me räägime armastajapaaridest. Keskerakonna Savisaartele ja Isamaaliidu Kelamitele on Reformierakonnal vastu panna KEIT PENTUS (29) ja RAIN ROSIMANNUS (37).

Paar tutvuski erakonna kontoris. Rain läks sinna tööle 1997. aastal ja noored käisid poolteist aastat teineteisest mööda.


«Ma isegi ei mäleta seda hetke, kui meid tutvustati,» pingutab Rosimannus. Keidu ja Raini suhe paistab põhinevat vastandite tõmbumisel. Naise punapea ja säravad silmad reedavad emotsionaalset inimest. Tallinna kesklinna vanemana oli ta rohkem avalikkuse ees ja jättis tegutseja mulje. Rain on suure osa oma karjäärist töötanud suurte meeste nõunikuna. Talle sobib tagaplaanil niiditõmbaja roll. Intervjuule ilmuvad ja lahkuvad nad käsikäes. Üllatusena räägib Rain intervjuu käigus rohkem kui Keit. Naist kutsub Rain hellitavalt Keidukeseks. Paar lõpetab teineteise lauseid, ja kui üks räägib, mõtleb teine taustal kuuldavalt kaasa. Tundub, et on tegu veidi ebatraditsioonilise rollijaotusega: mees on nagu pisut rohkem huvitatud kaasast ja naine tööst.



Teie esimene mulje teineteisest?

Keit: Rain rääkis vähe, aga kui midagi ütles, siis hästi õigeid asju. Oli selline natukene salapärane.

Rain: Mina pean ütlema, et mulle jäi Keit kohe silma. Ta oli selline armas ja seksikas. Aga ma ise olen selline suhteliselt aeglaselt lähenev võõrastele. Nii et jah, meil võttis poolteist aastat aega, enne kui lähemalt tutvusime. Ma ei olnud siis ka päris vaba, olin abielus. Kasvasin teisest elust lahku ja pärast seda vaatasin teise pilguga ka Keitu.

Keit: Kui Rainiga teineteist esimest korda nägime, olime mõlemad kellegi teisega seotud. Aga ühel hetkel juhtus, et minu mitu aastat kestnud kooselu sai läbi. Ja Rain oli Tallinnasse elama tulnud. Ja siis oli juba kõik teisiti.

 

Kas Keit oli abielu lõppemise põhjus?

Rain: Ei, seda kindlasti mitte. Põhiliselt oli see seotud minu huvidega ja sellega, et käisin aastaid Tallinnas tööl, pere oli aga Raplas.

 

Rain, kas pidid kaua vaeva nägema, enne kui Keit vedu võttis?

Keit: Kui me teineteisele esimest korda tõsisemalt otsa vaatasime, siis juhtus kõik hetkega.

Rain: Pliks-plaks ...

Keit: Mingit pikka aega ümber palava pudru käimist küll ei olnud. Aga me olime tükk aega koos töötanud ja üksteist pikalt hiilinud. Siis ühel hetkel vaatasime otsa ja nädala pärast oli juba hoopis teine elu.

Rain: 19. septembril, mida tähistame erilise päevana, sai seitse aastat kooselu.

 

Kas kodus räägite ainult poliitikast?

Rain: Ei tahaks eriti üldse poliitikast rääkida.

Keit: Ei saa öelda, et me ainult poliitikast räägiksime. Aga räägime, jah, poliitikast ka kindlasti. Ma arvan, et muidugi rohkem siis, kui on keerulisemad ajad. See on tegelikult väga hea, et kodus saab asjad läbi vaielda. Kui jääb mingi kõhklus sisse, siis on hea, kui saab asju arutada kellegagi, kes on kursis.

Rain: Tegelikult räägime poliitikast päris kõvasti, ausalt öeldes. Keit on mõnevõrra idealistlikum kui mina, mina olen vähe pragmaatilisem. Sel pinnal on eriarvamusi päris kõvasti.

Keit: Ma ei suuda, jah, leppida paljude asjadega.

Rain: Usk paremasse ilma on suurem kui minul.

Keit: Maailm võiks olla parem ja kõigega, mis vastukarva käib, ei peaks kergelt leppima. Peab üritama maailma muuta, nii palju kui võimalik.

 

Kuidas oma rollijaotusi iseloomustate?

Rain: Ma väga ei ihale avaliku elu tegelase rolli. Ma ei saa aru, mida head see võiks kaasa tuua. Tahaks privaatsust säilitada.

 

Keit pidi intervjuu jaoks käsi väänama?

Rain: Seda mitte. Aga kui oleks võimalik, siis ma, jah, parema meelega seda ei teeks. Aga eks ma pean ka oma miinimumi poliitikas ära tegema. Mulle meeldib rohkem plaani pidada ja vaadata, kuidas asjad liiguvad, mitte olla kaanel.

 

Aga kodus: mees viib prügi välja ja naine teeb süüa?

Rain: See prügiasi on jah minu rida. Muus osas on nii, et kellel parajasti on aega midagi teha.

Keit: Süüa teeme mõlemad hea meelega, kui aega on.

Rain: See on mõnus vaheldus, aga seda juhtub harva. Nõusid ja pesu peseb masin. Koristamises on kaalukauss kergelt Keidu kasuks. Aga see on võõras teema, me pole kunagi arutanud, kes mida teeb.

 

Lapsesaamine ei ole jutuks tulnud?

Keit: Ei, me ei ole niimoodi arutanud, et oleks plaani valmis teinud, et millal täpselt esimene laps sünnib. Küll ta tuleb õigel ajal. Ja ma küll ei arva, et oleks probleemi, et peaks ajastama kuidagi tööasjade vahele. Kui tuleb laps, siis tema on igal juhul esmatähtis.

 

Kumb teist lapsega koju jääks?

Rain: Mina oleks hea meelega mõne aasta kodune.

Keit: Päris beebiga oleksin kodus muidugi mina. Hiljem siis vahetustega ilmselt.

 

Kuidas Keit Raini lastega läbi saab?

Keit: Hästi. Toredad poisid mõlemad.

 

Kui vanad nad on?

Rain: Väike Rain on 10- ja Rasmus 12-aastane. Elavad Raplas ja käivad seal koolis.

Keit: Üks on arvutihull, teine rohkem spordihuviline.

 

Teid ei häiri, et olete mõlemad poliitikas?

Keit: Siiamaani ei ole häirinud.

Rain: Me ei ole üldse ninapidi koos, pigem vastupidi. Praegu, valimiskampaania ajal näeme ainult hommikul vara ja õhtul hilja.

Keit: Praegu on, jah, niimoodi, et kui AK lõpuks koju jõuad, siis on tunne, et midagi on valesti: nii vara juba kodus! Sellised kiired ajad on üpris keerulised.

 

Kas poliitika on soodne pinnas armusuhete tekkimiseks?

Keit: Küllaltki. Ühes erakonnas on koos ju sarnase maailmavaatega inimesed, see soodustab. Meie tutvusringkonnas on palju paare, kellest mõlemad on näiteks Reformierakonnas.

 

Ometi pole poliitikutest abielupaare palju — Savisaared, Kelamid… Miks?

Rain: Ega postiljonidest paare ole ka ülemäära palju...

 

Näitlejad on ju enamasti omavahel abielus.

Rain: Seal ei ole konkurentsi omavahel. Et mees ja naine tahaks mõlemad kuninga rolli. Poliitikas on konkurents võib-olla teravam.

 

Kas kardate omavahelist konkurentsi?

Rain: Ei karda.

Keit: Me mõlemad oleme sellised, et täna on poliitika reaalne võimalus midagi ära teha. Aga me kumbki pole sellised, et peame olema elu lõpuni poliitikas.

 

Kumb teist ennem ära tuleks? Rain vist?

Rain: Ilmselt küll. Minu jaoks pole oluline poliitikas olla. Huvi selle vastu jääb mul küllap alatiseks, aga see ei pea tingimata leivatöö olema. Ma näen palju muid asju, mida oleks huvitav teha.

 

Millised ühishuvid teil veel on? Keit: Kõigepealt reisimine. Lugemine ja teater. Loeme mõlemad suhteliselt palju, mis on väga hea. Ei ole nii, et üks tõmbub raamatuga diivaninurka ja teine mõtleb, et on siis nüüd vaja lugeda kogu aeg!

Rain: Sport on natuke kaugeks jäänud viimasel ajal. Ratastega sõidame vahel.

 

Kas kujutate ette, et koos elaksid inimesed, kes kuuluvad eri parteidesse?

Keit: Et on kaks Riigikogu liiget, üks on vasakpoolse ja teine parempoolse maailmavaatega? Ei kujuta eriti ette.

Rain: Võib-olla, kui inimestele meeldivad pidevad pinged ja kaklused. Või üritavad nad seda vähendada erinevate kokkulepetega.

Keit: Natuke keeruline minu meelest. Maailmavaade mõjutab tegelikult päris palju ka inimeste igapäevast elu. Kes usuvad rohkem isikuvabadusse, kes rohkem jäikade reeglite vajalikkusesse.

 

Kas vastuolud poliitikas rikuvad ka isiklikke suhteid? Teil on tuttavaid Res Publicas samanimelise noorteühenduse ajast ...

Keit: On küll, jah.

Rain: Ega ei saa vist päris üle sellistest asjadest. Inimlikul tasemel suhtlemine ei kannata nüüd katastroofiliselt, aga natuke...

Keit: ...kannatab ikka küll.

Rain: Eriti valimiste-eelsel ajal on raske lahutada isiklikku ja tööalast suhtlemist.

 

Olete vahel ka tülis?

Keit: Asju pole pakkinud.

Rain: Vaikimisperioode on olnud, nagu ikka.

Keit: Sisulisi probleeme pole olnud. Tülid on olnud emotsioonide pinnal, et on valesti aru saadud ja pole selgeks räägitud.

 

Vaidlete tormiliselt?

Rain: Vaidleme kõvasti. Viimati maamaksu üle. Kas see on mõttekas maks ja kas me paneme selle vähendamise oma valimislubadustesse sisse või mitte. Keidu arvates on see oluline ja lõpuks jäi tema peale.

 

Kuidas tüli välja näeb?

Rain: Kõvahäälne diskussioon, mida ilmestab näiteks fraas «Ära sega vahele!».

Keit: Tavaliselt tekib põhimõtteline vaidlus ootamatult ja aeg-ajalt kestab tunde.

Rain: Eks sa mõnikord ajad lihtsalt kiusu ka ...

Keit: Ja sina segad vahele, nagu praegu näiteks. Aga tegelikult on hea, et saab niimoodi vaielda. Selle käigus saavad vahel enda mõtted palju selgemaks. See annab suurepärase võimaluse õppida oma mõtteid väljendama ja põhjendama.