«Usun, et õnnelik olemine on valik ja ma olen teinud otsuse näha igal võimalusel taevast maa peal,» ütleb lauljatar Kerli Kõiv, kes mõni aasta tagasi maadles lämmatava depressiooniga.

USAs lauljana edukat karjääri teinud Kerli Kõiv (26) tunnistab, et tema neli aastat tagasi ilmunud plaat «Armastus on surnud» peegeldas tema hingeseisundit – tol ajal tundis ta end äärmiselt sandisti. Olukord oli sedavõrd niru, et ta otsustas oma elus põhjaliku inventuuri teha. Tänaseks on Kerli elimineerinud endast negatiivsed inimesed ja mõttemustrid.

Kuidas sul läheb?
Hetkel istun Miamis voodis. Ma esinen siin muusikafestivalil Ultra, mida elektroonilise muusika sõpradele ei pea pikemalt tutvustama. Ma ei mäletagi, millal mul viimati oli lühem tööpäev kui viisteist tundi. Ma teen enda kallal kõvasti tööd, et kõik mu mõtted oleksid positiivsed ja armastuse energiaga laetud. Usun, et õnnelik olemine on valik ja ma olen teinud otsuse näha igal võimalusel taevast maa peal.
Hiljuti leidsin ka oma unistuste kodu – väikese vana pühakoja, mille olen oma kätega kommivärviliseks värvinud ja hubaseks ehitanud. Kutsun seda hellitavalt Mullinätsu Gooti peakorteriks. Mu uus plaat «Utoopia» peegeldabki kõike seda. Sellel olev muusika on üdini positiivne ja ma loodan, et inimesed saavad seda kuulates hea energialaksu. 

Sa kirjutad lugusid ka teistele artistidele. On sul praegugi mõni põnev koostöö pooleli?
Mõni koostöö on alati pooleli. Ma istun keskmiselt kolm-neli päeva nädalas kellegagi stuudios. Üritan kirjutada kraami, mida mulle endale meeldiks esitada, ja nii ongi kõige parem materjal sündinud. Honesty is the best policy, nagu öeldakse.

Üks su toetajaid on kuulus Hollywoodi blogija Perez Hilton. Kuidas sa tema nii-öelda lemmiklapseks said?
Ma ei võta seda Hollywoodi värki üldse tõsiselt. Minu jaoks on kogu see mäng tobe ega oma tähtsust. Ükspäev vihatakse, järgmine päev armastatakse. Kriitika ja komplimendid, mõlemad jooksevad mul ühest kõrvast sisse ja teisest välja. Muusika on ainuke asi, millest hoolin, ja kui ise tunned, et oled õigel teel, siis pole vahet, mida inimesed arvavad. Kuulsus on kaduv, see on illusioon.

Millist väärtuslikku nõu on Perez sulle andnud?
Ega me rohkem ole suhelnud kui South by South Westil tema showcase'il, kus ma esinesin. Ta näitas pilte oma pojast. (Veebruari lõpus andis Perez Hilton teada, et on adopteerinud lapse, kelle soovib üksinda üles kasvatada. – toim.) Tundub, et ta on viimasel ajal enda jaoks mingid asjad paika mõelnud ja veidi leebunud. Ma pole tema blogi kunagi lugenud, aga tundub, et ta on oma elus paremas kohas kui varem. Ta ehitas enda kuulsuse ju ainult negatiivsuse peale üles ning tal oli kindlasti seesmiselt valus ja raske nende aastate jooksul. Õnnelikud inimesed ei tee teistele haiget.

Millised on Hollywoodi kolm kuldreeglit, sealne ellujäämise ABC?
Kõige olulisem on tööeetika. Paljud inimesed kolivad suurlinnadesse, nagu Los Angeles, ja arvavad, et maailm on neile midagi võlgu, sest nad olid oma klassi parimad. Ma ise arvasin ka kunagi, et maandun ja punane vaip rullitakse mu ees lahti. Eks see naiivsus on muidugi edasiviiv jõud ka alguses, aga fakt on, et enne kui milleski tõeliselt heaks saad, tuleb kümme aastat või rohkem roppu tööd teha. Hollywoodis näiteks on väga kerge ennast ära kaotada. Seal on palju mullipuhujaid ja purunenud unistusi… Seetõttu on oluline oma südame häält kuulata. Naistel veel eriti, sest meie peame kaks korda rohkem tööd tegema, et keegi meid tõsiselt võtaks. Los Angeles on üksikute linn, siin on raske leida inimesi, keda saab usaldada. Paljudel neist on peidetud tagamõte, nad üritavad sinu või su tutvuste kaudu ennast upitada. Mul on selles linnas väga vähe päris sõpru.

Mis ajast hakkas muusika sind ära toitma ja kui edukaks sa võid end hetkel pidada?
Ma pole vanematelt raha küsinud sellest ajast, kui kuueteistkümneselt kodust ära läksin. Olen elanud plaadifirmade ja kirjastajate avanssidest, olen elanud ka nii, et magan kellegi diivanil ja asjad on kilekotis neli kuud jutti. Igasuguseid aegu on olnud. Muusikukarjääri puhul on nii, et isegi kui teenid, paned raha kohe projekti tagasi, nii et tõeliselt priisata pole ma kunagi saanud ega ka tahtnud. Praegu ei pea ma millestki puudust tundma, aga meeletuid väljaminekuid ka ei tee.

Sind näeb sageli glamuursetel üritustel poseerimas…
Need glamuuriüritused on minu jaoks väga stressirohked. Ma istuks parema meelega pidžaamas stuudios ja kirjutaks muusikat. Läikivatelt ajakirjapiltidelt vaatab vastu ülesmukitud küberbeib, kelle elu tundub lust ja lillepidu. Tegelikult on asjad nii, et kiman üksinda mööda linna ringi ning üritan disaineritega suhteid luua, et üritustel mõni ilusam asi kanda oleks. Teen ka oma kätega palju asju, stilisti mul pole. Meigi, soengu ja stilistika teen alati ise.
Inimesi, kellega ma tahaksin koostööd teha, on väga vähe ja neid ma endale rahaliselt praegu lubada ei saa. Näiteks on ühe mu lemmikstilisti päevahind 8000 dollarit. Alla selle on rohkem sellised poole kohaga tegijad ja poole kohaga tegijaid ma ei salli. Teen siis juba parem ise. Kas kõik või mitte midagi!
Kui on pildistamised ajakirjade jaoks, siis kisun meikaritel tihti pintslid käest, sest hullult närvi ajab, kui inimesed, kes teevad ainult ühte asja, ei suuda seda täiega hästi teha. Olen täielik perfektsionist. Siinkohal tervitused imelistele Eesti meikaritele ja juuksuritele! Oleks Los Angeleses rohkem teiesuguseid, oleks minu elu kergem.

Sa õmbled endale iga ürituse jaoks uue kostüümi. Kui suur on su garderoob?
Viimase ürituse jaoks näiteks meisterdasin kleiti ja kingi umbes kaks nädalat. Mul aitasid juppe välja lõigata viis sõpra. Kostüüm on UV-valgusetundlik pluss sellel on tuled, mis kolmel erineval viisil vilguvad. Tuled tulid Hiinast, odavalt, ootasin neid kolm nädalat. Hakkan kostüümidele mõtlema paar kuud ette, sest nii jõuab soodsaid variante otsida.
Mu kodu on hulle asju täis, võiksin vabalt kostüümilaenutuse avada. Olen viimasel ajal mõelnud kostüümide heategevuslikule müümisele. Raha annetaksin perevägivalla all kannatajatele või andekatele lastele, kelle vanematel pole rahalisi võimalusi nende andeid arendada.

Sa armastad ka argipäevadel nappe rõivaid kanda?
Päevi on igasuguseid. Vahel ei kanna ma meiki mitu nädalat, vahel lähen toidupoodi 20 sentimeetri kõrguste platvormidega ja hõbedaste bikiinidega. Mulle meeldib, kui elu on fun, ja ma teen argitoimetusi pidutsedes. Miks mitte iseendaga lõbusalt aega viita ja endast mingi lahe karakter luua. Hull on parem kui igav! Vahel mulle meeldib ette kujutada, et inimeste elu on film, kus nemad on peaosalised ja minul on au olla keegi kreisi ja unustamatu kõrvalosaline.

Millised on su kokkupuuted superstaaridega?
Ma olen tihti koos avaliku elu tegelastega ja mind üllatab, kui nad ei võta näiteks päikeseprille eest ning hoiavad oma staaripoosi isegi siis, kui keegi ei vaata. Ma tean ju, millised higi ja pisarad ühe eduloo taga on. Sellepärast tahaks tihedamini just päris kogemusi vahetada ja inimlikul tasandil muljetada ning üksteisele nõu anda.

Kirjelda mõnda juhtumit sarjast «juhtub ainult Hollywoodis».
Ühtegi vürtsikat seika ei tulegi kohe meelde, aga mu autosõiduõpetajal on punkbänd ja iga kelner on siin näitleja. Eranditult kõik inimesed Los Angeleses, olenemata nende töökohast, unistavad karjäärist meelelahutuses.

Milline on sinu unistuste armastuslugu?
Olen Elvast pärit, seega hinges lihtne maatüdruk ja minu jaoks on naeruväärsed Hollywoodi suhted, kus miski pole püha. Hindan lihtsaid ja püsivaid asju. Minu unistuste armastuslugu on minu elus juba viiendat aastat ja loodan, et see on nii ka edaspidi.

Milline on parim viis energia kogumiseks?
Saun! Samuti meeldib mulle vahel mõneks päevaks ilma telefoni ja sülearvutita ära kaduda ja iseendaks olemisest puhkust võtta.

Milliseid toite sa teha armastad?
Mulle meeldib väga kokata. Spetstoit on mul cous cous suitsulõhe, kurgi, rukola, tomati ja avokaadoga. Peale parmesanijuust, sidrun ja oliiviõli. Sõbrad ei saa sellest küllalt.

Kui palju jääb sul aega oma sõpradele, perega suhtlemisele?
Kahjuks ei jää nii palju, kui tahaks, aga minu töö on ka minu hobi, nii et kui ma kaks kuud vaba päeva ei võta, siis ei tundu see nii traagiline. Ma tunnen end tihtipeale isegi süüdi, et ei tööta, aga hetk hiljem märkan, et ma tegelikult siiski ju töötan ning unustasin selle ära, sest töö oli lõbus. Pean ennast väga õnnelikuks inimeseks, sest elatan ennast ära, tehes seda, mida üle kõige armastan. Minu jaoks on töö, suhted, elu ja armastus kõik üks ja sama asi. Ma , kui sõpradega hängin, ja hängin sõpradega, kui töötan. Kalendrisse vaatan ühe päeva kaupa, sest tervet kuud ette planeerides jookseb juhe kokku.

Kui sageli lähedased sul külas käivad?
Pere on mul külas käinud ühe korra. Kuna kolisin juba teismelisena kodust ära, siis tunnen tõesti tihti, et võiks olla keegi, kes vahel mu eest hoolitseks, näiteks mulle süüa teeks jne. Eestis käies naudin seda täiega, see on minu jaoks eksootika.

Kas on midagi, mida sa oleksid tahtnud oma elus teisiti teha?
Kui ma kohtaksin täna 16aastast ennast, ütleksin talle, et ta muusika tegemist veel tõsisemalt võtaks. Olin tiinekana veidi ülbe, arvasin, et olen sündinud millegi suure ja erilise jaoks ja et see lihtsalt antakse mulle. Ma ei osanud hinnata inimesi, kes mind aitasid. Olen läbi raskuste õppinud, et mitte ükski asi ei tule ise sinu juurde ja kõik, mida tahad, tuleb suure vaevaga välja teenida.

Milline on su kõige uuem hobi?
Mu lemmik on vabastav hingamine. Avastasin selle enda jaoks umbes aasta tagasi ja see on mind ja mu elu tõeliselt muutnud. Olen nüüd tasakaalukam ja enesekindlam. Seda saab ka Eestis õppida.

Mis on sinu jaoks õnn?
Sisemine rahu.

Suurim hirm?
Surmahirm. Kahjuks ei ole meie kultuuris tervet suhtumist surma, nagu see on näiteks paljudes kohtades Aasias, kus enamik inimesi usub taassündi ja surm on sama loomulik kui sünd. Olin veidi imelik laps, mõtisklesin umbes viieaastasena tihti surma ja eksistentsi teemadel, aga mul ei olnud neid teemasid kellegagi arutada. Arvan, et oleksin praegu õnnelikum inimene, kui mul oleks üles kasvades rohkem vaimseid teenäitajaid olnud.

Kuidas igapäevaselt värske välja näha?
Clinique näovesi aitab. Iga kord, kui sellega rütmi sisse saan, muutub nahk ilusaks. Päikest ei ole ma võtnud umbes neli aastat. Terve jume aitab luua spreipäevitus, millest on mu lemmik Fake Bake.

Millal plaanid kodumaad külastada?
Ehk suvel. Igatsen oma maakodu Lõuna-Eestis, suitsusauna ja kasevihta.