Kahe lapse ema ja supermodell Carmen Kassi õde VICTORIA De LUNAt ähvardab narkoäris süüdimõistmisel kuni 8aastane vanglakaristus.

«Tulgu, mis tuleb, mina olen valmis tegema ja andma endast kõik, et meie tantsukool ja selle maine taastada,» ütles Victoria De Luna ühes nelja aasta taguses intervjuus «vastuvaidlemist mitte salliva häälega».

Võib-olla just selles 1999. aasta sügisel Eesti Päevalehele öeldud lauses peitub võti mõistmaks, miks ootab Victoria De Luna (27) praegu USAs Eesti võimudele väljaandmist süüdistatuna narkokuritegudes, mille eest võib teda ähvardada pikaaegne vanglakaristus.

Kahekordne tuhkatriinulugu

Paar aastat nautis lihtne Paide tüdruk Victoria avalikkuse tähesära «Baltimaade esimese mustanahalise laulja» abikaasana ja maailma ühe tuntuma modelli Carmen Kassi õena. Müüt ähvardas aga kokku variseda. Joeli lauljakarjäär jäi uudsusevõlu tuhmudes soiku, tantsukool kiratses võlgades. Tuttavad iseloomustavad Victoriat kui riskijulget tüüpi, kes eriti millegi ees risti ette ei löönud. Kui sinilindu ei õnnestunud muidu püüda, ehk läks naine siis lõpuks salaküttimise peale välja?

Victoria ja Carmeni ema Koidu Põder keeldub abikaasa Tiidu vahendusel ajakirjanikega suhtlemast. Nii ei õnnestu ka teada saada, kes hoolitseb Victoria ja Joeli laste eest, kui ema on vahi all ja isa teadmata kus. Ja kas vanaema on valmis tütrelaste kasvatamise oma õlule võtma, kui nende ema peaks trellide taha mõistetama.

Ajakirjanduses on kuulsate õdede Carmeni (25) ja Victoria lapsepõlvest palju kirjutatud. Et kolme last — lisaks õdedele veel vanem vend Kuti — kasvatas ema üksinda ja majanduslik olukord polnud kiita. Pere elatamiseks rabas ema tööd teha ja lastel tuli varakult ise enda eest seisma hakata. «Sealt ongi laste iseseisvus pärit. Ja läbilöögivõime ka,» on laste ema Koidu Põder varem Kroonikale öelnud.

Mõlemad õed Kassid, nii Carmen kui ka temast kaks aastat vanem Victoria, startisid avalikkuse ette 1997. aastal. Tookord rabas prestiizhika moeajakirja Vogue prantsuskeelne novembrinumber eestlasi sellega, et esikaanel oli kõigile tundmatu rahvuskaaslane Carmen Kass! Samas olid Eesti modelliagentuurid aastaid üles töötanud oma tublimaid võsukesi, kelle ponnistused sellele ligilähedalegi ei jõudnud.

Samal ajal hakati ka rääkima, et hiljuti populaarse mustanahalise laulja Joel De Lunaga abiellunud Victoria Kass on tolle imetüdruku Carmeni õde.

Algul oli De Lunadel kõik ilus. Sündis poeg Antonio Sebastian ja Joel oli rütmikat tantsumuusikat mängiva ansambli X-Plode juhtiv jõud. 1999. aasta Eurovisiooni Eesti eelvoorus soleeris Joel Rein Rannapi laulus «Opera On Fire» koos kolme ooperilauljaga ja oli ülivõimsalt rahva lemmik. Tõsi küll, Eurovisioonile sõitis rahvusvahelise žürii valikul siiski Evelin Samuel.

Üürike tähelend

Paide Ühisgümnaasiumi kokkutulekule saabus Victoria koos mustanahalise abikaasaga ja kirjutas kooli raamatusse oma elu suurimaks saavutuseks: De Luna. Nad olid ka mitu aastat gümnaasiumi traditsioonilise Jüri-Mari moeshow aukülalisteks, kelle ülesandeks oli võitjatele auhinnad üle anda.

Victoria polnud küll nii kuulus kui supermodellist sõsar, aga siiski ka keegi. Tähelend jäi ent üürikeseks. Joeli ansambel lõpetas tegevuse, kuna nende muusika järele polnud Eestis piisavalt nõudmist. «Meil polnud mõtet siin tegutseda,» ütleb bändikaaslane Kristjan Virve välja põhjuse, miks X-Plode veel enne De Lunade Ameerikasse minekut pillid kotti pani.

1998. aastal alustas tööd De Lunade tantsukool. Esimesest peatuspaigast restorani Raeköök ülemisel korrusel visati nad päevapealt välja. Edasi tegutseti kusagil Kreutzwaldi tänavas, siis Koplis, Kodulinna majas vanalinnas, Tartu maanteel ja üüriti ruume omanimelise tantsustuudio omanikult Almer Jansult.

«Mina olen vist ainus, kellele nad võlgu ei jäänud,» muheleb Jansu rahulolevalt. «Mind oli enne nendega kohtumist ette hoiatatud, et tegu on aferistidega. Nende tantsukool suri ruttu välja, inimesed ei hakanud neid usaldama.»

Tantsusaalide vihaste omanike raha püüdis mõnda aega De Lunadelt kätte saada Incure Inkasso. Nüüdseks on De Lunade juhtumiga tegelnud töötaja firmast lahkunud ja Incure Inkasso enam nende võlgadega ei tegele.

1999. aasta lõpus sündis De Lunadel tütar Sinencia Jasmine. Kui politsei süüdistused tõeks osutuvad, siis paar kuud pärast tütrekese sündi lendas noor ema hoopis Lõuna-Ameerikasse kokaiini järele, selle asemel et lapsevankrit lükata.

Kaks aastat tagasi pühkisid De Lunad Eestimaa tolmu jalgelt ja siirdusid USAsse õnne otsima. Tuttavate sõnul polnud De Lunade emigreerumine siiski põgenemine võlgade ja narkosüüdistuste eest, vaid pikalt planeeritud samm. Victoria lootis, et ehk on ameeriklased tema kui tantsuõpetaja oskustest rohkem huvitatud. Samuti oli noor naine mures sallimatute pilkude pärast, mis teda kahe kohvipruuni põngerjaga tänaval liikudes saatsid.

De Lunade Eesti tuttavad ei märganud paariga suheldes midagi, mis oleks viidanud nende seotusele narkoäriga. Bändikaaslase Kristjan Virve sõnul olid nad X-Plode’is kõik narkootikumide suhtes negatiivselt meelestatud. Sama kinnitab üks Victoria sõbranna, kes oma nime ei soovi avaldada: «Meie vestlustest jäi mulje, et ta suhtus narkootikumidesse väga halvasti.» Vaga vesi, sügav põhi?

 

Milles De Lunasid süüdistatakse?

Käesoleva aasta algul kuulutas Eesti politsei Joel De Luna ja tema abikaasa Victoria De Luna rahvusvaheliselt tagaotsitavateks süüdistatuna kokaiini salakaubaveos. USA võimud vahistasid Victoria De Luna, 3. septembril otsustas Manhattani föderaalkohus ta Eestile välja anda. Politseiameti pressiesindaja Kadri Palta ütles Kroonikale, et tõenäoliselt saabub Victoria Eestisse järgmisel nädalal.

Victoriat ja Joel De Lunat süüdistatakse selles, et 2000. aasta märtsist kuni augustini palkasid nad inimesi kokaiini salakaubaveoks Venezuelast Eestisse. Kohtu andmetel tõi Victoria De Luna vähemalt kahel korral ka ise Caracasest Eestisse kokaiini. Mõningatel andmetel värbasid De Lunad narkokulleriteks peamiselt oma tantsukooli neide.

De Lunad käisid Eestis elades tihedalt läbi teise mustvalge paariga, poplaulja Mike Emelai ja tema eestlannast abikaasa Vivianiga, kes vahistati jaanuaris samuti süüdistatuna uimastiäri organiseerimises.

Eesti politseil puuduvad andmed, kus Victoria De Luna vahistati ja mis on saanud tema abikaasast Joel De Lunast. Samuti oli Kroonika trükkimineku hetkel Eesti võimudele teadmata nende laste, 6aastase Antonio Sebastiani ja 3aastase Sinencia Jasmine asukoht.

Kui esitatud süüdistused leiavad kohtus tõestamist, ähvardab Victoria D Lunat kuni 8 aasta pikkune vanglakaristus.