Milano kuningaloss Castello Sforzesco on turvameeste piiramisrõngas. Sinna oodatakse vaid kutsutuid nagu Giorgio Armani, Christina Aguilera, Boris Becker ning Kroonika.

Kunagi valitseti siit Sforzade suguvõsalossist kogu Euroopat, hiljem suurt osa Itaaliast ja maailmakaubandusest. Sforzade perekonna teenistuses oli ka maailmakuulus kunstnik Leonardo da Vinci. Nüüd jalutavad siin ringi ka lihtsurelikud. Eelroaks serveeritakse külma kõrvitsasuppi ingveriga ja punast veini ning suupisteid. Keskealisi Milano mehi saadavad neist pool pead pikemad modellid, seelik sama pikk kui kontsad.

Oleme maailma modellipealinnas. Võõrustajaks pole aga moeilma gigant, vaid autotootja DaimlerChrysler.

Veerandsajast Euroopa riigist valiti interneti kaudu välja 800 inimest, kes said esimestena katsetada A-klassi Mercedes-Benzi mitmepäevasel luksusest küllastatud reisil läbi kogu mandri. Teiste seas kaks eestlast. Täna on ka nende pidu. Pärast kolme roolis veedetud päeva võib lõpuks lõdvaks lasta. Eestist olid välja valitud endine rallisõitja ja Viimsi kardikeskuse omanik Sirkka-Liisa Parika ja Viru Keemia Grupi turundusjuht Heikki Laidma, kes pääsevad peomöllust öösel kella nelja ajal.

Õhtu Frankfurdis

Meie retk algas Saksamaa rahanduspealinnast Frankfurdist. Kunagi üritasid siia oma äriimpeeriumi püsti panna ka Kätlin Maran ja Tõnu Leppik.

Esimene vastuvõtt on silindrikujulises pilvelõhkujas Reini jõe kaldal. Avaneb silmipimestav vaade finantskeskuse pilvelõhkujate liinile.

Õhtu täht on Wimbledoni tenniseturniiri kolmekordne võitja, kuulsamaid kaasaegseid sakslasi Boris Becker, hilisem saksa spordi paha poiss, kes sai raskustest ja identiteedikriisist üle. Nüüd on tal oma firmad ja oma telesaade.

Õhtujuht, Ghana päritolu ülitõmmu sportlik tüüp, ühendab iga detaili ja elemendi rõõmsameelseks aafrikaliku temperamendiga show’ks. Edastan talle möödaminnes, et mul oleks Beckerile paar küsimust.

Hommikul kihutame läbi Saksamaa veinipiirkonna Prantsusmaale, Elsassi lõunatama. Kana veinis viib keele alla.

Ööbimine on aga juba Šveitsis, Baselis. Õhtuseks desserdiks bankett koos tsirkuseomaniku Andre Sarrasaniga.

Sarrasani — Saksa Copperfield

Mustas frakis Andre Sarrasani (31), kuulsa tsirkuseperekonna traditsioonide jätkaja, osutub lahedaks nooreks meheks. Räägib oma karjäärist, silitab tiigrit, topib mõõku pisikese kasti sisse. Sinna on ta eelnevalt pakkinud tantsutüdruku. Kunagi alustas hobusepuhastajana. Tunnistab, et ei nautinud oma karjääri algusaegu.

Parim trikk. Lavale tuuakse kast. Sisse ronib napis tantsukostüümis rumeenlanna Jelena. Veidi hookus-pookust, ning kastist vaatab vastu hoopis Mihhail, samuti Rumeeniast. Veel veidi hookus-pookust, ja kastis on hoopis kaks uut tüdrukut. Boks suletakse uuesti, väike võlumine ning nähtavale ilmub hiiglaslik tiiger, kes nurrub rahulolevalt kui kassike. Jelena aga ilmub välja publiku selja tagant.

Hommikul juhtun Sarrasaniga kokku hotelli liftis. Ta näeb välja kui tavaline turist. Spordijalatsid, teksad ja T-särk, mille peal vedeleb beež pluus. Tagasihoidlikult kaob ta hommikukohvile.

Meie järgmine peatus, lõunasöök, on taas Prantsuse kultuuriruumis, aga endiselt Šveitsi riigis. Sedakorda on kehakinnitus külataverni asemel restoraniks muudetud lossis Neuchatel.

Õhtul ootab meid Lausanne’i olümpiamuuseum ja saksa iluuisukuulsus, ka tuhandete Eestimaa naiste lemmik Katarina Witt. Kogu üritus toimub loosungi all «Follow your own star» ehk järgne oma tähele. Korraldajad on jätnud hotellituppa teate, et ka mul on 69,6 valgusaasta kaugusel Perseuse täheparves oma täht, millele on pandud nimeks Paavo Kangur.

Katarina Witt, tagasihoidlik superstaar

Lausanne osutub armsaks linnakeseks Lemani järve kaldal. Viinamarjad järve mägistel nõlvadel on juba valmis. Sisseostud ja vaatamisväärsused jäävad ajapuudusel ära, kuid olümpiamuuseumit külastame. Seal, järve kaldal võrratus pargis asuvas hoones ootab meid järjekordne bankett.

Niisiis, õhtu täheks on kahekordne olümpiavõitja ja kuuekordne maailmameister iluuisutamises Katarina Witt. Tagasihoidliku välimusega naisterahvas räägib poliitiliselt korrektset juttu. Tema mustas seelikus ja avaras mustas pluusis ei ole tilkagi glamuuri. Kuid kunagi maailma 50 kaunima naise hulka arvatud Katarina sarm on alles. Tema figuur reedab hiilgavat sportlikku vormi.

«Pead tegema kõvasti ja kirglikult tööd, et tulemusteni jõuda. Kuid alati ei saa võita. See on igal alal niimoodi, mitte ainult spordis,» jutlustab Katarina.

Kehv uudis muidugi — rüga looma moodi tööd ja ikka ole luuserite hulgas.

Katarina jätkab: «Sa pead uskuma iseendasse. Sul peab olema hea treener.»

Intervjueerija tunnustab vahepeal: «Kogu rahvas vaatas sind. Sa olid kõige säravam staar tolleaegses Ida-Saksas!»

«Ma tegin seda sellepärast, et tahtsin võita ja järgneda oma tähele,» sõnab spordikuulsus.

Täna lööb ta kaasa meedias ning kuulub edukate ärinaiste hulka. Viimane on Saksamaal väga oluline, sest määratlus «ärimees» tähistab seal korralikku ja usaldusväärset kodanikku.

Teel Milanosse

Hommik algab viinamarjaväljade vahel. Peagi tõuseme 2000 meetri kõrgusele, imetledes vaadet Alpide kõrgematele tippudele. Meie käsutuses oleva Mercedese mootor töötab ka õhunappuses laitmatult. Päike särab, mägiojad vulisevad.

Fotograaf Aivar võtab välja oma hiidpika toru, ja kohe saabuvad inimesed pilte küsima. Toetudes miljonilise mersu vastu, pärin ühe tuurist osavõtva sakslase käest süüdimatult: mis toimub, on ikka kõik eurooplased? «Üle poole on sakslased,» raporteerib ta uhkelt. Ning mõttepausi järel lisab: «No paar soomlast on ka tuurile võetud.» Nagu kahtlustades viimaste euroopalikku päritolu!

Meie tunneme end hästi. Meie käsutusse antud tutikas nahksisuga must E-klassi mersu räägib rohkem kui sõnad, sest nagu üks uusrikaste kohta käiv nali ütleb: «Milleks sulle raha, kui sul on Mercedes-Benz!»

Nüüd on meie sihtpunktiks Milano, Itaalia majanduse süda. Ja juba mainitud Sforzade loss.

Pidu Milano kuningapalees on täies hoos. Armani moedemonstratsioon on lõppenud ja Christina Aguilera esitab just selleks õhtuks loodud laulu Hello, mille mõte on lihtne: tere, tere, siin ma olen. Ta kostüüm näeb välja, nagu oleks tüdruk just tulnud töölt mõne suurfirma kontorist, aga liftis on tema hall seelik liialt ägeda armumängu ajal pooleks rebenenud. Pressikonverentsil selgitas Mercedese Grupi asepresident, et kogu ürituse mõte oli tuua nende brändi rohkem emotsiooni.

Sirkka-Liisa Parika ütleb juba koju jõudnuna, et kogu reis oli viimase peal. «Sõnadega kirjeldamatu. Mõtteis olen ikka veel kuskil mägedes silmipimestava vaate ja väga mõnusa autoga. Ma ei taha reaalsusse tagasi laskuda. Loodan, et unelm kestab veel mõned päevad. Nii fantastiline oli.»

Teine osavõtja Heikki Laidma on tagasi argipäevas. «Olen teel kaevandusmuuseumisse Ida-Virumaal,» ütleb ta. «Reis oli superhea, kahju, et nii kiiresti läbi sai.»