Näitleja JAN UUSPÕLD armastas kangemat kraami väga. Ta jõi sageli ja põhjalikult. Kuni kohtas Seda Õiget ning mõistis, et alkohol hävitab tema närvisüsteemi.

Telesarjas «Wremja» mängitud rolli tõttu rahvasuus Zorroks ristitud Jan Uuspõld (29) tunneb end alles nüüd õnneliku mehena. Seljataha on jäänud neli aastat kestnud suhe näitlejanna Liina Vahtrikuga (30), kellest lahkumineku üheks põhjuseks oli Jani närvisüsteemile halvasti mõjunud tulivesi.

Juba aasta aega on Jani elus väike blond neiu, Marion Poom (22). Kui nad kohtusid, tegi mees kange alkoholiga lõpparve. «Arvan, et olen nüüd leidnud selle õige!» ütleb Jan.

Jan Uuspõld teeb üllatava ettepaneku. Ta soovib naistest, tubakast ja alkoholist vestelda… Pääsküla rabas! Et jalutada värskes õhus ning ühtlasi noppida õhtuse salati jaoks mustikalehti ja nõgesevõrseid.

Kilomeetrise matka järel näitab Jan üle kuivenduskraavi viivat hädist purret. «Selle tegin ma ise,» uhkustab Jan. Niru on purre seetõttu, et igaüks sellest üle ei saaks.

Kas sa käid rabas patareisid laadimas?

Jah, eks vahel käin siingi. Ma laen ennast väga erinevalt. Kõige efektiivsem on sporditegemine. Ujun ja käin jooksmas.

Mis sul elada aitab?

Süda ja vereringe. (Muigab rahulolevalt.) Noh, tegelikult näen, kuidas asjad liiguvad, näen, kuidas toimub aastaringne elutsükkel, kas või siin-samas rabas.

Kas oled kasutanud ka rahusteid?

Olen, täpsemalt ma rohu nime ei ütle. Pikemas perspektiivis ei aita, aga hetkel jään nende abil magama. Palderjani olen ka paar korda võtnud.

Sa oled ahelsuitsetaja?

Olen jah, alustasin 11 aastat tagasi sõjaväes. Ei soovita seda kellelegi. Inimestel, kes on elanud 85aastaseks ja kogu elu suitsetanud, on sel juhul väga vedanud. Väga odav on ütelda, et näed, mul ei juhtunud midagi, mis te räägite, et suitsetamine on kahjulik?!
 
Sa põed astmat. Kuidas see tubakaga kokku sobib?

No need asjad ei käi väga hästi kokku. Kuna olen ahelsuitsetaja, tõmban kangeid suitse kaks pakki päevas. Aga ilma suitsuta on veel raskem. Mul on astma seotud allergiaga, näiteks on mul ülitugev kassiallergia. Ja kevaditi, kui taimed tolmlema hakkavad, siis ka. Kunagi olen sunnitud selle maha jätma, siis, kui mu kopsud ei jaksa enam suitsu vastu võtta.

Millal esimest korda napsu võtsid?

See oli pärast sõjaväge, olin siis 19.

Millist napsu eelistad?

Õlut ja veini. Üle 15protsendise kangusega alkoholi ma ei saa võtta, tekitab liiga palju probleeme. Lihtsalt see ei sobi mu närvisüsteemile. Selgus, et nii tark inimene ma pole, et näiteks konjakit juua. Kange alkoholi jätsin maha umbes aasta tagasi.

Milline sa purjus peaga oled?

Väga raske öelda, sest ma ei mäleta seda. See see kurb asi ongi.

Kas ütlus in vino veritas (joobnu ei valeta — toim) peab paika?

Absoluutselt mitte. Inimene muutub lolliks, kui ta alkoholi võtab. See on kuritegelik väljend.

Kas sa oled ka viinaravil käinud?

Jaa, käisin küll. Joomine pole mulle enam probleemiks.

Oled kindlasti ka naisi ilusaks joonud?

Kindlasti mitte.

Kas sa oled naiste seas populaarne?

Arvan küll. Ma ei tea, miks. Klassikalist ilu minus pole, aga hommikul peeglisse vaadates oksele ka ei aja.

Millised naised sulle meeldivad?

Ma ei saa sellele vastata. Suhtun naissoosse väga suure respektiga. Ma ei hakka neid spetsifitseerima.

Mis sulle naiste juures vastu hakkab?

Vahel ei saa lihtsalt aru, mis kohaga naised mõtlevad. Kindlasti ei tahaks ma oma suhetes korda, see tähendab kindlat korda, kuidas suhelda naistega. Suhe muutub siis mõttetuks.

Kas naistel on sind kerge endast välja viia?

Kui nad tabavad ära ühe–kaks punkti, siis küll. Näiteks kui naisterahvas heidab mulle ette, et ma ennast hävitan... näiteks töö tegemisega. Siis ma lähen marru. Ma olen siis väga naljakas, teen kõva häält, kõrvaltvaatajatele võib see väga karikatuurne tunduda. (Jan väänab käsi ja näppe, näidates, kuidas ta kere vihakrampides tõmbleb.) Võin vihast ka näpu tagurpidi keerata!

Miks sa oma kauaaegsest elukaaslasest Liina Vahtrikust lahku läksid?

Ma ei taha ja mul pole õigustki sellest üksi rääkida.

Kas sa kahetsed seda?

Ei, läks nii, nagu pidi. Ma ei tunne end milleski süüdi. Arvan, et me lahkusime sõpradena. Ma pole teda nüüd isegi näinud. Meie trajektoorid pole ristunud. Ja mingit motoorset tahet mul selleks polegi.

Lahkumineku üheks põhjuseks oli sinu suur alkoholilembus?

Võib-olla küll.

Kas Liina oli su elu armastus?

(Jan vaikib tubli minuti.) Ma ei pea seda varjama, aga ma ei pea sellest ka rääkima. Mind see igal juhul enam ei paina.

Sul on nüüd uus elukaaslane?

Jah, Marion. ta on Tallinna tüdruk, 22aastane. Tutvusime Tartus vabaajaüritusel umbes aasta tagasi. Ja nüüd elame koos.

Millega ta tegeleb?

Ta õpib tootedisaini.

Kas see oli armastus esimesest pilgust?

Mina ei üritanud midagi ja tema ka. Sellepärast see ongi õige.

Mis on Marionis erilist?

Ta on sellisest põlvkonnast, kes mõtleb palju adekvaatsemalt kui minu põlvkond. Ta on palju targem kui mina. Seda ma temas hindangi. Ja veel seda, et ta on tervikuna minu jaoks täiuslik.

Kas kavatsed kunagi ka abielluda?

Kindlasti. Kui on piisav põhjus ja kui leian inimese, kellega abielluda, siis on see minu jaoks tähtis. Siiani polnud ma seda õiget leidnud.

Nüüd leidsid?

Arvan küll. Meil on sellest Marioniga ka juttu olnud. Kuupäev ei ole paigas ja kihlasõrmust pole ma ka veel kinkinud. Ma isegi ei tea, millal selle annan.

Kas oled traditsioonide austaja, palud isalt tüdruku kätt jne?

Nojah, eks ta kena oleks. Sellised kombed on ilusad.

Kas sa oled enda hinnangul sobilik väimees?

Olen küll, aga ma ei tea, mida ta vanemad arvavad. Oleme kohtunud küll, aga...

Unistad sa suurest perest?

Muidugi. Suur pere on väga sheff. Küllap on iga mehe unistus olla selline Father (isa ingl k — toim). Suur pere võib muidugi olla ka mees, naine ja üks laps — selle järgi, kui hästi ema ja isa oma rolle õigustavad.

Sul on kümneaastane tütar Laura. Kuidas sa isarolliga hakkama saad?

Mitte just kõige paremini. Kohtume kord kuus. Umbes nii, et saame kokku ja läheme lõbustusparki. Hea meelega elaksin temaga koos, aga see pole võimalik.

Mida ta on sinult pärinud?

Teatud koomilise sarmi, mis teda hetkel eksitab, aga hiljem võib sellest kasu olla…

Jan tõmbab viimase mahvi suitsu, siis hakkame tagasi linna poole liikuma. Pea kolmetunnine jalutuskäik lõpeb urbaniseerunud inimestele märgade jalgade, kuid hea tujuga.
«Eks ole ju raba ilus koht?» kiidab Jan hüvastijätuks.