«Ma ei ole kodus vaikselt nokitseja tüüpi, seetõttu on minu jaoks lastega kodus olemine olnud mitte just kõige lihtsam,» tunnistab Bastioni loovjuhina toimetama asunud eksmiss Kristiina Heinmets-Aigro.

 Peegli kõrval, mille ees presidendiproua Evelin Ilveski palju kordi riideid proovinud, voogab rivis meetrite viisi kleite. Kristiina Heinmets-Aigro (33) libistab hellalt käe üle nende, siin on nii endisi kui ka uusi kollektsioone. Kristiina on olnud Bastionile pühendunud juba kakskümmend aastat – 13aastasena läks ta Bastioni moekooli. Siit, Bastioni suurest peahoonest leiab ajalooga rõivaid, mida Kristiina on korra-paar kandnud isegi üle kümne aasta tagasi, särades telesaadetes ja fotosessioonidel.

«Ega ma kahe poisslapse emana šoppama küll enam jõua,» tähendab ta, lisades naeruga: «Hea, et töö juurest on rõivaid selga võtta.»

Järgmise aasta alguses kuueseks saav Airon Kindlus ja äsja kolmandat sünnipäeva pidanud Charlton Leonhard on parajad marakratid. Kui jõulude eel kodus koos piparkoogimaja küpsetatakse, on pärast tublisti küürimist ja jahuste musipõskede puhastamist.

Kristiina ja tema ärimehest abikaasa Aivar (39) elavad Pirital. Tuppa on just toodud kuusk, mis poiste kaasabil ära ehiti. Soojemal ajal meeldib Kristiinale, kui ilm vähegi lubab, perele kas või kolm korda päevas värske õhu kätte suurele terrassile söögilaud katta. Teeb toas toidud valmis, astub köögist kaks sammu, ja alata võib kodune piknik! Tema meespere neelud käivad kõige sagedamini kartuli ja hakklihakastme järele, poisid nuiavad mõnikord pannkooke kah.

Olnud kuus aastat laste päralt, tuleb nüüd täiskäigul töörindele naasnud Kristiinal oma elu ümber sättida.

Su tööalane elu kisub jälle täisvõimsusele – mis sellega seoses muutub?

Mul on väga hea meel, et avanes võimalus ennast Bastioniga siduda. Olen olnud laste päralt viimased kuus aastat ja nende vajadused alati esimeseks seadnud. Sellest sügisest käivad nad mõlemad lasteaias, seega on paras aeg oma ettevõtmiste koormust suurendada, sest päevad on üle pika aja taas minu enda pärast.

Jõulude-eelne periood on minu jaoks alati väga kiire. Juba seitsmendat korda toimub TV3s «Eestimaa uhkuse» gala ja telesaade, mille produtsent olen algusest peale olnud. See on kindlasti üks kaunimaid ja südamlikumaid telesaateid Eestis.

{poolik}

Läksid 13aastaselt Bastionisse moekooli õpilaseks, sealt jooksis rada modellindusse, nüüd oled brändi loovjuht. Milline see töö on?

Mu eesmärk on viia eesti naiseni teadmine, et eesti moedisain on kvaliteetne ja kaunis. Minu riidekapis on paljude maailmakuulsate moemajade loomingut, kuid kõige kvaliteetsemad ja püsivamad riided on mulle loonud just Merike Pääro. Nagu Gert Stahl ütles, annan ma Bastionile nüüd, pärast mitmeaastast koostööd, ka oma mõtted.

Ilu ja sarm on sul kaasa sündinud, aga millele teadlikult tähelepanu pöörad, et ilu säiliks?

Kõige olulisem on oskus sälitada looduse poolt antut ja ennast mitte ära rikkuda kõikvõimalike kreemide-iluprotseduuride-meigitoodetega... Kõige suurem viga on laiskus enda suhtes – aega on vähe ja selle suurendamiseks jäetakse enda mitte kohe välja paistvad vajadused rahuldamata. Uuesti end käsile võtta ja vormi taastada on kümneid kordi raskem kui selle pidev säilitamine. 30 minutit iga päev enda jaoks – selle aja peaks leidma. Juua iga päev mitu klaasi tavalist sidruniga vett! Niisutada nahka ja juukseid naturaalse oliiviõliga, eriti talvel.

Oled varem öelnud, et sul on vedanud – paljud naised peavad rahakauka täitmise nimel rügama ja lastega olemise arvelt ohverdama, kuid sul on tänu ärimehest abikaasale privileeg väikeste jaoks pidevalt olemas olla. Milline on su kodu ja töö tasakaal praegu?

Ma ei ole kodus vaikselt nokitseja tüüpi, seetõttu on minu jaoks lastega kodus olemine olnud mitte just kõige lihtsam. Plaane on palju, liigagi palju korraga käsil, kuid millised nendest teostuvad ja kui suurelt, näitab aeg. Kõige olulisem on laste heaolu ja vastavalt sellele saan enda ettevõtmiste koormat suurendada või vähendada.

Millistele toimetustele Aivar kodus käed külge lööb?

Õhtused Karlssoni raamatu lugemised, lauamängud ja male on tema tööpõld.

Kuidas te üksteist tunnustate?

Me veedame palju aega neljakesi koos. Pere koosolemise kvaliteet on oluline.

Millist mõju avaldas te perele majanduskriis?

Pingestatud olukorrad panevad mõtlema tõeliste väärtuste üle – mis on elus oluline ja mis mitte, millele tasub aega kulutada ja mida tuleks vältida.

Mille peale on sul südant raha kulutada, mille peale mitte?

Elu ei koosne asjadest ja nende omamisest, vaid hetkedest ja emotsioonidest. Mida rohkem on võimalus omada, seda rohkem mõistetakse, et tegelikkuses pole seda kõike vaja.

Mis on sinu jaoks argine idüll?

Väikeste laste emal argist igapäeva idülli ei ole! Iga päev on uued situatsioonid ja olukorrad, mis vajavad kohest lahendamist. Argine idüll on toidupoes kassa järjekorras seismine või tuulistel hommikutel Pirita teel ummikus ootamine.

Millised armsad tavad on teie peres välja kujunenud?

Meil on palju tähtpäevi, mida tähistame igal aastal kindlate väljakujunenud traditsioonide järgi.

Mis sind pabistama paneb?

Ma ei pabista. Kui olen otsuse vastu võtnud, siis ei ole vaja enam pabistada.

Oled alati tasakaalukas. Kuidas end maandad ja laed?

Ma olen tähtkujult lõvi ja vajan aeg-ajalt kohustustevabu hetki. Olen õppinud neid kõigi tegemiste vahelt enda jaoks näpistama ja mitte tundma ennast halvasti, kui lükkan mitmed pakilised asjad päeva võrra edasi.

Mis on parim tujuparandaja?

Vaikus. Mere kohin.

Kuidas teie peres kord on – kui tuled koju ja sealt oleks nagu kevadtorm üle käinud, siis kes mänguasjad kokku korjab?

Mõlemal poisil on oma tuba ja seal peavad mänguasjad püsima, olen seda reeglit algusest peale rõhutanud ja see toimib. Aeg-ajalt käib kevadtorm majast läbi, kuid koristusorkaan on kiire tulema, eriti kui on auhind ootamas.

Millised on poiste iseloomud?

Kaks kõva kivi mõlemad. Airon on unistajast kosmonaut, kes soovib saada geoloog-maadeuurijaks. Charlton aga sihikindel ja õrnahingeline, ta eelistab ennast ämblikmeheks maskeerida.

Kuidas nad omavahel läbi saavad?

Suur selgitustöö on kandnud vilja ja omavahelisi kaklusi tuleb aina vähem ette. Seda eriti nüüd, kui päkapikud käivad akna taga uudistamas.

Mil moel sa laste arengut suunad?

Ma arvestan laste arvamusega, ja nõuan neilt pärast otsuse langetamist sellest kinni pidamist. Ma üritan lastele tutvustada võimlikult palju erinevaid eluvaldkondi ja selgitada, mis on nende omavaheline ühisosa ja mis mitte. Loogiline mõtlemine on väga oluline, ja oskus näha situatsioonides erinevate osapoolte vaatenurki.

Poisid on suvel tihti vanavanemate juures Pärnus – mida vahvat seal koos ette võetakse?

Poiste jaoks on see kindlasti mõnus maailma avastamise koht, kus saab joosta paljajalu mulla sees, saagida vanaisaga puid, korraldada vihmausside roomamise võistlusi ja süüa salaja tooreid marju.

Kui seltskonnas tuli jutuks, et Kristiina sõidutab poja ise eelkooli, olid kõik üllatunud. Sul polegi autojuhti – nii kaunis naine teeb argiseid asju ise?!

Lapse jaoks on oluline, et vanem tegeleb temaga ise igal võimalusel. Pigem on see minu privileeg, et mul on võimalik ise oma last eelkooli, trenni või lasteaeda viia. Aeg-ajalt on mul abis hoidja, et anda väiksemale lasteaiast puhkepäev või nautida mõnd head kontserti koos abikaasaga.

Aironil avaldusid kunagi astmanähud – kuidas praegu lood on?

Tunnistan, et suur töö on tehtud ja Aironil astmat enam pole. Ma kuulusin kolm aastat kiirreageerimisrühma, mis tähendas inhalaatori, ravimite, salvide ja raviteede kasutamist kohe pärast esimest köhatust. Aironi jaoks muutus iga saadud viirus 24 tunni jooksul kolmenädalaseks rõgisevaks kriipivaks köhaks ja tema hingamine oli raskendatud.

Mida sa oma pere meeste tervise hoidmiseks teed?

Minu retsept: valmistage oma perele kõik toidukorrad ise võimalikult kvaliteetsest naturaalsest eestimaisest toorainest, jälgides 15 minuti reeglit – selle ajaga peab toit valmis saama. Lihtsaid retsepte, mille järgi teha maitsvat toitu, on olemas üllatavalt palju ja perele söögivalmistamine ei tundu seejuures liigse koormana.

Kuidas teile jõulud tulevad?

Sellel aastal Eestist eemal. Rahulikult neljakesi teiselpool maakera.

Kui oluline on su jaoks ühiseid muresid ja rõõme kohvitassi taga sõbrannadega jagada?

Elu on kiire ja argipäeva toimetused haaravad suurema osa päevast. Pigem on muutunud sõbrannadega kohtumised peredega kohtumisteks, kus kõik pereliikmed saavad ennast hästi tunda.