Mai kolmandal laupäeval tähistati Inglismaal selle aastatuhande esimesi kuninglikke pulmi. Kuningannast vanaema lemmiklapse Peter Phillipsi naisevõttu peetakse Briti kuningapere noorema põlvkonna pulmapidude sarja avalöögiks.



Windsori lossi Püha Jüri kabelis toimunud laulatusel osalesid pea kõik kuningliku perekonna tähtsamad liikmed eesotsas peigmehe vanaema, Suurbritannia kuninganna Elizabeth II-ga (82). Kohal olid ka kuninganna abikaasa (ja ühtlasi peigmehe vanaisa) prints Philip (86), troonipärija ehk Walesi prints Charles (59), viimase teine abikaasa, Cornwalli hertsoginna Camilla (60), ning Charlesi noorem poeg prints Harry (23).
Ainsana torkas silma Charlesi vanema poja, 25aastase prints Williami puudumine. Paraku oli juhtunud nii, et juba enne Peter Phillipsi ja Autumn Kelly pulmapäeva selgumist oli William andnud lubaduse olla aukülaliseks teisel pulmapeol – oma kunagise kallima Jecca Craigi venna pulmades, mida peeti Keenias.
See-eest säras Williami noorem vend Harry kabeli trepil nagu punane päike – tema neli aastat kestnud kokku-lahku-suhe Zimbabwest pärit kaunitari Chelsy Davyga (22) oli nüüdseks jõudnud nii kaugele, et Harry otsustas (ja tohtis) oma sõbratari ka kuningannast vanaemale esitleda.
 
Tiitlita sinivereline
Laupäeval abieluranda jõudnud 30aastane Peter Phillips on kuninganna Elizabeth II vanim lapselaps – ja paljude allikate väitel vanaema eluaegne lemmik. Peteri ema Anne (57) on kuninganna ainuke tütar, kes kannab monarhi vanima tütre jaoks reserveeritud tiitlit Princess Royal.
Kui Peter 1977. aastal sündis, oli ta Suurbritannia troonipärimisjärjekorras viies isik (oma kolme onu ja ema järel). Sellest hoolimata ei ole tal mitte ühtegi ametlikku tiitlit, ta on lihtsalt härra Phillips. Niisugune oli tema ema soov – printsess Anne lootis, et tal õnnestub seeläbi kaitsta oma lapsi liigse tähelepanu eest.

#end#
«Nad ei ole kuninglikust soost,» on Anne kord oma laste kohta öelnud. «Lihtsalt nende vanaema on juhuslikult kuninganna.»
Kuna Suurbritannia troonipärimisseadused eelistavad poegi ja nende järeltulijaid tütardele ja nende järeltulijatele, on Peter praeguseks hetkeks nihkunud troonipärimisjärjekorras 11. kohale. Et katoliiklasena ristitud Autumn ütles pulmade eel oma senisest usutunnistusest lahti, siis tekib teoreetiline pärimisõigus ka nende abielust sündivatel lastel.


Suurbritannia troonipärimisjärjekorra tipp-12
1. Prints Charles, Walesi prints, kuninganna vanim poeg
2. Prints William, Walesi printsi vanem poeg
3. Prints Harry, Walesi printsi noorem poeg
4. Prints Andrew, Yorki hertsog, kuninganna keskmine poeg
5. Printsess Beatrice, Yorki hertsogi vanem tütar
6. Printsess Eugenie, Yorki hertsogi noorem tütar
7. Prints Edward, Wessexi krahv, kuninganna noorim poeg
8. Vikont James (sündis detsembris 2007), prints Edwardi poeg
9. Leedi Louise (4), prints Edwardi tütar
10. Printsess Anne, Princess Royal, kuninganna ainus tütar
11. Peter Phillips, printsess Anne’i poeg
12. Zara Phillips, printsess Anne’i tütar
 


 
Kanada Tuhkatriinu
Peter Phillipsi ja temast pool aastat noorema Autumni suhte algus kõlab kohati nagu muinasjutt. Noored tutvusid aastal 2003 Montrealis, Kanada Grand Prix’ ajal. Peter töötas tol ajal Williamsi vormel-1 meeskonna turundajana ning Autumn omakorda BMW telgis. Nad sattusid juttu ajama ning Autumni kenast välimusest ja heast huumorimeelest võlutud Peter kutsus neiu endaga võistlustejärgsele peole.
Legend räägib, et suhe süttis otsekohe, kuid kiire armumise käigus «unustas» Peter Autumnile oma perekonnast rääkida. Tõde tuli ilmsiks alles kuus nädalat hiljem, kui Peter oli Inglismaale tagasi sõitnud ning Autumn juhtus koos emaga telerist vaatama dokfilmi, mis rääkis prints Williamist. Võib ainult ette kujutada, millise šoki said Montreali tagasihoidlikus äärelinnakodus kasvanud neiu ja tema juuksurist ema, kui märkasid teleekraanil Inglismaa troonipärija lähikonnas endale nii hästi tuttavat nägu!
Peteri ja Autumni suhe oli arenenud sedavõrd kiiresti, et sel ajal mõtles neiu juba Inglismaale kolimisest. Pärast esimesest ehmatusest ülesaamist otsustas ta selle siiski teoks teha. Õige varsti elasid noored juba koos ning koos on nad sellest ajast saadik ka püsinud. Kihlus kuulutati välja eelmisel suvel ning 17. mail sai 30aastasest kanadalannast proua Phillips.
Majanduslikus mõttes on ühe paari puhul raske kujutleda erinevamat tausta kui Peteri ja Autumni oma. Tiitel või mitte, kuid ometi on Peter kasvanud privilegeeritud oludes, sisuliselt printsina. Autumni juuksurist ema ja elektrifirmas töötanud isa läksid lahku, kui tüdruk oli kaheksa-aastane, tema kaksikvend töötab ehitajana ja vanem vend on kokk.
Purunenud perest on tegelikult pärit ka Peter – printsess Anne lahutas oma esimesest abikaasast Mark Phillipsist, kui Peter oli 14. Mõlemad saavad aga oma vanemate ja nende uute meeste-naistega hästi läbi ning kogu see seltskond oli kohal ka pulmapeol.
 
Kes on järgmine?
Peteri ja Autumni pulmad tekitasid Inglismaal elava arutelu selle üle, milline kuningapere noorliige järgmisena oma suhte seaduslikuks muudab. Kõige rohkem oodatakse muidugi noore troonipärija prints Williami pulmi või vähemalt ametlikku kihlust.
William käib juba ammu – julgemate hinnangute järgi lausa seitse aastat – oma kauni ülikoolikaaslase Kate Middletoniga (26). Tõsi, nende suhe on liikunud üle kivide ja kändude ning korduvalt on teatatud ka noorte lahkuminekust.
Praegusel hetkel tunduvad Will ja Kate aga rohkem koos kui iial varem. Kuigi ametlikku kihlust pole välja kuulutatud, peetakse Kate’i juba sedavõrd selgelt kuningliku perekonna liikmeks, et ta osales Peteri ja Autumni pulmapeol ilma Williamita. Kuna neiu kõrgest soost kallim oli lubanud samal ajal teisal viibida, siis esindas Kate Windsori lossis neid mõlemaid.
Kroonika selle numbri ilmumise ajal naudivad Kate ja prints William ühenädalast romantilist puhkust Kariibi mere Mustique’i saarel asuvas Villa Alumbreras (kus üks öö maksab üle 35 000 Eesti krooni). «See oleks ju Willile suurepärane koht, kus lõpuks ometi Kate’ile sõrmus kinkida,» hoiab Briti ajakirjandus pöialt lähipäevil saabuvale kihluseteatele.
 
Ratsutaja ja ragbimängija
Kui William ja Kate käituvad avalikkuse ees vaoshoitult, pigem nagu sõbrad, siis noorem prints Harry ja tema sõbratar Chelsy oma tundeid vaka all ei hoia. Nendegi suhe on arenenud tormiliselt, mitmete lahku ja taas kokku minekutega, kuid viimasel ajal tundub see lõõmavat eriti kuumalt.
Punapäise Harry tormakust arvestades poleks midagi imestada, kui ta mõnel eriti kirglikul hetkel Chelsy kätt paluks. Seda enam nüüd, mil nende suhe on kestnud neli aastat ning Peteri ja Autumni pulmades sai blondi tudengineiut kuningannalegi esitletud.
Neli aastat on koos olnud ka Peteri õde Zara Phillips (27) ja tema ragbimängijast elukaaslane Mike Tindall (29). Zara oli venna pulmades esipruutneitsi, keda pildistati vähemalt sama palju kui peigmeest ja pruuti. Pealegi pole Zara mitte niisama ilus tugev tüdruk – ta on ülikõva ratsutaja, kolmevõistluse valitsev maailmameister, kes võtab augustis osa ka Pekingi olümpiamängudest.
«Noh, minu kätt ei ole veel palutud,» teatas Zara ühes hiljutises intervjuus. «Ma olen vanamoeline inimene, ma arvan ikka, et mees peab su kätt paluma.» Loodetavasti sai Mike vihjest aru ning järgmisi kuninglikke pulmi võime näha juba õige pea …