Rootsi kuningakojas minnakse 2012. aastale vastu ootusäreva elevusega. Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel valmistuvad esiklapse sünniks, prints Carl Philip aga ootab õiget hetke, et kihluda oma skandaalsevõitu kallima Sofia Hellqvistiga.

Mullu 19. juunil peetud pulmapeol täitsid kroonprintsess Victoria ja tema väljavalitu Daniel Westling armastusega Stockholmi ja teleülekande kaudu kogu maailma. Juba mõned kuud hiljem liikusid aga paljude pilgud ikka ja jälle Victoria keskkohale – kas ta ei ole mitte natuke paisunud? Miks ta prints Williami ja Kate Middletoni laulatusel kõhu pealt kroogitud kostüümi kandis? Kärsitult igatses Rootsi tänavu juulis 34aastaseks saanud Victoria rasedust.

Augusti keskel jõudis kauaoodatud sõnum lõpuks avalikkuse ette. «Nende kuninglikel kõrgustel kroonprintsess Victorial ja prints Danielil on suur rõõm teatada, et nad ootavad last,» kinnitas Rootsi õukond.

{poolik}


Vassivad sünnituse tähtajaga?

Sama soojaga väitis kuningakoda lapse sünniajaks märtsi ning esiotsa olid kõik sellega rahul. Need, kes arvutada oskasid, kergitasid ometi mõlemat kulmu – eeldusel, et Victoria rasedus oleks avalikustamise hetkeks kestnud 12 nädalat, oleks lapsukese oodatav sünnikuupäev 1. märts. Samas on üsna raske uskuda, et esmasünnitaja kohta suhteliselt eaka kroonprintsessi lapseootusest oleks teatatud enne 12. nädalat. Pigem tehti seda isegi hiljem, mis tähendab, et rasedus oli jõudnud veel paar nädalat kaugemale.

Särav Victoria jätkas oma töid-tegemisi ning osales endise aktiivsusega kõikvõimalikel lindilõikamistel, karikajagamistel ja muudel üritustel. Novembris avaldatud värsked fotod aga kütsid arutelud sünnituse tähtaja ümber taas üles. Ajalehes Aftonbladet usutletud ämmaemand näiteks kinnitas, et piltide põhjal on kroonprintsessi rasedus nii kaugel, et beebi sünnib juba veebruari algul.

Loomulikult pole sedavõrd oodatud lapsukese sünnitähtajaga vassimises midagi uut ega ebatavalist. «Üllatuslikult» on tähtajast mitu nädalat varem sündinud nii mõnegi riigi troonipärijad. Sellise luiskamise eesmärk on anda kroonprintsessile sünnituse eel võimalikult palju rahu ning hoida fotograafid Haga lossi ja haigla ümbert eemal. Iseenesest tore trikk, kui seda poleks juba sada korda varem kasutatud.


Lapse sugu ei tea

Stockholmi põhjaosas Solnas asuvasse Hagasse kolisid Victoria ja Daniel aasta tagasi novembris. 19. sajandi algul ehitatud lossis tehti vinge, 4,7 miljonit eurot maksma läinud remont, sest noorpaar soovis täiesti uut kööki, vannituba ja majapidamisruumi, lisaks vajasid värskendamist teisedki toad. Lossi pindala on 1555 ruutmeetrit, kuid osa sellest moodustavad töö- ja esindusruumid. Victoria ja Danieli erakasutuses on 25 tuba.

Rootsi kuningaperel on Haga lossiga eriline side, sest just seal sündis ning veetis koos õdedega lapsepõlve Victoria isa, kuningas Carl XVI Gustaf. Loss meenutab pigem suurt ja hubast maja, mitte ametlikku residentsi, ning Victoria ise on nimetanud Hagat «tõeliseks Pipi Pikksuka koduks». Kaheksa hektari suuruses aias on muu hulgas järv ning mängumaja, mis pärineb Victoria vanavanavanaisa, kuningas Gustaf V aegadest. Seal on mänginud mitu põlvkonda Rootsi kuningasoo lapsi ning seal hakkavad kahtlemata mängima ka Victoria ja Danieli lapsed.

Rootsi põhiseaduse järgi pärib trooni monarhi vanim laps, ükskõik kummast soost ta on. Kui Victoria isa Carl XVI Gustaf peaks surema või troonist loobuma, saab nüüdsest kroonprintsessist Rootsi valitsev kuninganna. Kuningas või kuninganna saab tõenäoliselt ka praegu oodatavast esikbeebist.

Ajakirjanduse teatel ei ole Victoria ja Daniel soovinud lapse sugu teada saada ning eelistavad jätta selle ka endale üllatuseks. «Ei, me ei tea seda,» tunnistas prints Daniel novembris ajalehele Aftonbladet.


Printsi skandaalne kallim

Samal ajal, kui Victoria rahulikult pere suurenemise suunas tüürib, selgitavad tema noorem vend ja õde omaenda suhteseise. Prints Carl Philip on oma praeguse tüdruksõbra Sofia Hellqvistiga nüüd umbes kaks aastat koos olnud ning õukonna allikate väitel kavatseb 32aastane prints endast viis aastat noorema kallimaga varsti kihluda. Ajalehe Expressen andmeil peetakse kuninglikud pulmad 2012. aasta sügisel või järgmisel talvel, sest Carl Philip ja Sofia ei soovi tähelepanu kroonprintsess Victorialt ja sündivalt troonipärijalt eemale tõmmata.

Carl Philipil on üks kooselu juba selja taga – tema suhe Göteborgi ärimehe tütre, suhtekorraldaja Emma Pernaldiga kestis kümme aastat. Kuigi prints ja Emma elasid aastaid vabaabielus ning kasvatasid ka ühist lemmiklooma, rotveiler Gelat, ei jõudnud nad kunagi kihluda (mille põhjuseks oli kindlasti ka see, et kõigepealt oodati vanema õe Victoria kihlust).

Kui tubli ja asjalik Emma võitis kiiresti nii kuningas Carl Gustafi kui ka kuninganna Silvia südamed ning sõlmis eriti soojad sõprussuhted Carl Philipi noorema õe printsess Madeleine’iga, siis printsi uue pruudi Sofia tee Rootsi kuningakotta on olnud palju okkalisem. Nimelt on Sofia varem esinenud tõsielusarjas «Paradise Hotel» ning tegutsenud glamuuri- ja bikiinimodellina (mis eesti keeles tähendab seda, et internetis leidub tänaseni rohkesti fotosid väga napis rõivastuses Sofiast ning ühel neist katab tulevase printsessi ülakeha kõigest püüton). Loomulikult ei olnud see niisugune CV, mida Rootsi kuningakoda Carl Philipi väljavalitult oodanud oleks.


Väga õnnelik mees

Carl Philipi ja Sofia suhte ilmsikstulek eelmise aasta jaanuaris oli šokk mitte ainult kuningakojale, vaid kogu Rootsi ühiskonnale. Kuuldavasti oli venna peale eriti pahane printsess Madeleine, kes näitas Sofia suhtes üles ülimat vastumeelsust ning keeldus mitmel korral temaga kohtumast. Nii Madeleine kui ka paljud Carl Philipi sõbrad olevat lootnud, et printsi ja Sofia suhe on lühike kirelõõm ning mees läheb lõpuks ikka Emma juurde tagasi.

Kuid tasapisi on kuningapere ning avalikkus Carl Philipi ja Sofia suhtega leppinud. Expresseni teatel tegi just kuninganna Silvia printsess Madeleine’ile selgeks, et too lihtsalt peab venna uut pruuti aktseptima. Kõvasti on pingutanud ka Sofia ise – ta on muutnud oma stiili rahulikumaks ja konservatiivsemaks ning hakanud tegelema mitmesuguste heategevusprojektidega.

Tänavu mais kolisid Carl Philip ja Sofia ühe katuse alla, Djurgårdeni linnaosas asuvasse armsasse puumajja. Suvel viibis Sofia juba koos kuninga ja kuningannaga puhkusel ning saatis oma printsi ka ühe sugulase pulmades. «Carl Philip on koos Sofiaga väga õnnelik,» kinnitanud üks printsi sõpru ajalehele Expressen.


Uus armastus New Yorgis

Õnnelik tundub taas olevat ka pere noorim õde, 29aastane printsess Madeleine, kes katkestas mullu aprillis kihluse jurist Jonas Bergströmiga. Kaheksa aastat kestnud suhtele pani punkti see, et üks nooruke norralanna jutustas ajakirjale Se og Hør, kuidas ta Jonasega Åre suusakuurordis öö koos veetis. Hiljem selgus, et see ei pruukinud olla kuninga «unelmate väimeheks» peetud juristi ainuke kõrvalehüpe.

Murtud südamega Madeleine pages kohe skandaali puhkedes New Yorki ega ole sealt õigupoolest enam tagasi tulnudki. Just viimasel ajal on Rootsi ajalehed asunud arutama, kui kaua kavatseb Madeleine maksumaksja raha eest Ameerikas pesitseda.

Kuna lapseootel Victoria töötempo ja -kohustused lähiajal vähenevad, on kuningas Carl Gustaf nõudnud, et noorem printsess naaseks sünnimaale ning võtaks osa esindusülesandeid enda kanda. Ajakirja Svensk Damtidning teatel ei soovi meeleheitel Madeleine aga New Yorgist sugugi lahkuda. Õukonnateemade asjatundja Carl-Erik Grimstad selgitas ajalehes Extra, et printsess peab varsti tegema otsuse – kas ta naaseb Rootsi ja hakkab täitma oma kohustusi või loobub esinduspalgast, mida kuningas talle maksab.

Mitte et Madeleine seda Rootsi maksumaksja raha tingimata vajaks. Napid kaheksa kuud pärast lahkuminekut reeturlikust Jonasest sõlmis printsess New Yorgis uue armusuhte ning tema nüüdne kallim on miljonärist finantsnõustaja Chris O’Neill (37). Kuuldavasti kolis Madeleine sügisel juba ka Chrisi trendikasse Manhattani korterisse. Ilmselt tagab miljonärist boyfriend printsessile enam-vähem talutava elatustaseme ka juhul, kui Rootsi maksumaksja peaks rahakotirauad tõesti kinni klõpsama.