Kuigi estraadilegend SOFIA ROTARU on teeninud varanduse, mis võimaldaks ta lastelastelgi muretult elada, ei kavatse lauljanna niipea pensionile jääda.

Sofia Rotaru (58) on kõrgema klassi täht. Primadonna, kelle austajate hulka võib määrata seitsmekohalise numbriga. Kuigi lauljatar on aastakümneid laval olnud, ei ilmuta ta sära tuhmumise märke. Põlvkonnad vahetuvad, aga Rotaru lood on diskoteekides endiselt kuumad ja kontserdisaalid välja müüdud.

Kolm aastat tagasi andis Venemaa president Vladimir Putin Rotarule ordeni isamaale osutatud teenete eest, talle on omistatud Ukraina kangelase aunimetus ja kümneid teisi tiitleid.

Rotarul on kodud Moskvas, Kiievis ja Jaltas. Ta peab neist kõige armsamaks just viimast, arhitektist poja Ruslani projekteeritud luksusvillat Musta mere kaldal. Siin loksub laine otse akna taga ja päikseloojangul heidab varje granaadipuu. Villa ümber laiub avar aed, kuhu perenaine on istutanud reisidelt toodud eksootilisi taimi. Kui Rotaru ei ole parasjagu mõne metropoli laval, võib mullaste kätega diiva leida mõnest Jalta kodu aiasopist. Mandli- ja viigipuud, virsikud — kõik oma kätega istutatud taimed vajavad hoolitsust. Teine paik villas, kuhu Rotaru armastab pikaks ajaks jääda, on köök. Et seal näiteks üht oma lemmikrooga, küülikut koorekastmes valmistada.

Rotaru maalembus pärineb lapsepõlvest. Ta kasvas kuuelapselises, mitte eriti jõukas peres, kus õdedel–vendadel tuli juba varakult tööga tutvust teha. Sofia isa Mihhail oli absoluutse kuulmisega kõva pilli- ja laulumees. Temalt ongi Sofia oma musikaalsuse pärinud. Peres lauldigi kogu aeg, nii tööd tehes, puhates kui ka pidutsedes.

Vanematekodust on pärit ka elutõde, millest Rotaru alati on juhindunud: kuhugi jõudmiseks tuleb kõvasti tööd teha. Rotaru on vaeva näinud, aga palju saavutanud. Naine lubab endale aeg-ajalt primadonnalikke kapriise, näiteks tühistas ta oma sügisese kontsertreisi. Ainuke linn, kus Rotaru esinema soostus, on Tallinn. Intervjuusid annab ta harva ja valitutele. Kroonikal on au olla üks neist.


Kuidas tunnete end showbisnises praegu, võrreldes 1970.–80. aastatega?
Kindlalt.

Kuidas olete majanduslikult kindlustatud?
Täpselt sedavõrd, et tunda end sõltumatuna.

Paljud lääne artistid esinevad kõrge tasu eest erapidudel. Kuidas teiega on?
Miks ka mitte? Erapidudele kogunevad samasugused mu kuulajad nagu ka tavalistele kontsertidele. Nad on ainult rohkem majanduslikult kindlustatud. Kui nad tahavad mind kuulata, siis olen valmis neile esinema.

Millised on teie Eestiga seotud mälestused ja emotsioonid?
Ma armastan väga Eestit, teie imekaunist Tallinna. Käisin siin väga sageli nõukogude ajal. Lenini-nimeline kultuuri- ja spordipalee oli üks esimesi suuri kontserdisaale, mis me riigis tol ajal avati. Praegu kannab see vist teist nime. Igatahes oli saal ääreni rahvast täis.
Ma olen väga rõõmus peatselt toimuva järjekordse kohtumise üle. Teie linnaga on seotud mu kõige tugevamad emotsioonid. Mulle meenub, et ühe Tallinna kontserdi ajal läks saalis elekter ära ja esinemine tuli mõneks ajaks katkestada. Kõik sai siiski korda ja kontsert jätkus.

Kui palju on teil vaba aega ja kuidas seda veedate?
Kahjuks on mul vaba aega väga vähe. Lihtsalt katastroofiliselt vähe! Kui mul satuvad olema vabad päevad, siis lendan kohe koju Jaltasse. Kodus tunnen end kõige paremini.

Milline on teie kodu Krimmis?
Ei tea… Seal lihtsalt on mu maailm…

Millega seal tegelda armastate?
Ma püüan seal olla lihtsalt mina ise.

Teile meeldib aiandus. Mida taimedega tegelemine pakub?
Esiteks, ma saan sellest rahulduse. Teiseks, see töö rahustab, ja ei lase mul oma juuri unustada.

Mis teie tuju tõstab?
Mu perekond.

Kuidas olete säilitanud suurepärase füüsilise vormi ja välimuse?
Kõige tähtsam on õige ellusuhtumine. Positiivne häälestus ja rõõm iga uue päeva algusest.

Millist rolli on teie karjääri juures mänginud kena välimus?
Aitäh komplimendi eest! Ma arvan, et olen siin elus üht-teist saavutanud mitte välimuse, vaid töö ja ainult tööga.

Kaunite tähtede ümber tiirleb sadu mehi, teie aga olete oma abikaasa Anatoli Jevdokimenkoga koos juba üle 34 aasta. Mis on õnneliku suhte saladus?
Armastus.

Lauljannadega tahavad tuttavaks saada igasugused inimesed. Kuidas teete kindlaks, kes neist pakub siirast sõprust?
Mul on olemas oma suhtlusring, see on piisavalt piiratud.

Kes on teie sõbrad, kas ainult staarid?
Sõpruse puhul ei oma staatus tähtsust.

Showbisnis on julm ala ja muudab sellega kokku puutuvaid inimesi. Mis on teis muutunud ja mis alles jäänud?
Ma olen alati olnud nõudlik enda ja oma lavategevuse suhtes. Aastatega võivad muutuda välimus, kostüümid, laulud, inimesed ja kaastöötajad. Kuid üks peab olema muutumatu — truudus ja usk oma ametisse. Minu jaoks pole need lihtsalt suured sõnad. Kui ma olen endiselt oma kuulajatele huvitav, siis arvatavasti on põhiline osa minust säilinud.

Kuidas suhtute kuulujuttudesse?
Ma ei huvitu neist.