"See ei ole aus!"

Näide: Televiisori ette istutatud jõmpsik näeb vastikute stsenaristide loodud filmifaabulas nii suurt magnetit, et tema õigel ajal magama saatmine oleks globaalne inimõiguste rikkumine.

Lahendus: Kurda enda rasket elu: "Ma ei taha ka üldse homme tööle minna ja jube, mida minult seal nõutakse." See teeb lapsele selgeks, et ka täiskasvanud ei saa kõike, mida tahavad. Vandeseltslikkus loob usalduse ja leplikkus saabub hetkega!

"Minu oma!"

Näide: Laps on mänguasjast juba ammu "välja kasvanud" ja viimane kogub juba aasta-kaks tolmu. Omanikutunne lööb lõõmama siis, kui vidin teisele lapsele anda....

Lahendus: Vabanda ja aja muud "ajusurnud" kelbast nagu näiteks "on tore tahta asju omada". Iga vigina peale vasta midagi rõõmus-tobedat. Nii jätad ütlemata selle, mida ei tohiks.

"Sina ei ütle, mida ma teen!"

Näide: Mis näide? Selline ärritav vastus võib põrkuda igalt käsutavalt lauselt!

Lahendus: Laps tahab olukorda ise kontrollida ja tark vanem on siis "kaelaks, mis keerab pead". Otsese käsutamise asemel ("pane jope selga!") paku valikuid ("kas tahad ülemist või alumist trukki esimesena kinni panna?").

"Ma tahan seda kohe!"

Näide: Arvad, et meelitad tegelast hiljem pärast praadi antava jäätise abil pelmeene sööma, aga viimane jagab su kavaluse lahti ja nõuab head kraami kohe.

Lahendus: Kurda taas, et ise pead samuti hirmsa asja nahka pistma. Lisaks juhi tähelepanu prae maitsvatele eriomadustele (õpi selgeks nt porgandis leiduva karoteeni kasulikud küljed). Peamine, ära lasku "ei-jah" vaidlusesse.

"Sa ei lase mul kunagi midagi teha!"

Näide: Näite saad siis kui keelad oma võsukesel jälle viienda korruse aknast lumehange hüppamast.

Lahendus: Hakka uurima, mis on valesti: "Ma arvan, et siin on midagi enamat kui vaid tahe aknast välja hüpata." Kui kohe õnnelik lahendus ei saabugi, siis vähemalt avasid uutmoodi diskussiooni.

"Ma vihkan sind!"

Näide: See lause on stressitekitajate tipus nagu raudpolt! Põhjuse leiab kõige erinevamatest kohtadest.

Lahendus: Ära võta seda lauset lapse tasandil ehk isiklikult. See ei tähenda, et oled halb vanem. Sellisel ütlemisel on alati põhjus ja mõnikord saab vastata: "Jah, sul on õigus seda öelda, aga sa teed mulle sellega haiget.". Kindlasti peab jätma mulje, et sellisel teol on soovitust hoopis erinevamad tagajärjed.

Hea lugeja, milliste huvitavate nõudmiste või lausetega on sinu väike laps või sugulane sind ebameeldivalt või ka meeldivalt üllatanud?
Kirjuta oma kogemusest kommentaariumisse. Pikemaid lugusid ootame meiliaadressil rahvahaal@delfi.ee. Kui registreerid end rahvaajakirjanikuks, võid eriti hea loo või foto eest saada ka tunnustatud ning võita preemia!