Alles see oli, kui kultuuriminister LAINE JÄNES poseeris koos perega klantsajakirjas, jutuks ikka tema ja abikaasa pilvitu pereelu. Täna tunnistab naine, et 22 aastat kestnud abielu on lõpujoonel. Abikaasa VILJAR naudib ühist elu 40aastase Kariniga.

Juba mõnda aega on räägitud, et alati särav Laine Jänes (43) on pigem abielus poliitika kui oma abikaasa Viljar Jänesega (43), kes töötab Kaarsilla Kinnisvaras arendusjuhina. Jäneste peretuttav teab väita: «Ükski lahkuminek pole ühepoolne, aga Viljar leidis vähem ambitsioonika naise, kellel on tema jaoks rohkem aega.»

Kroonikale teadaolevalt on suhtekriis kestnud juba mitu aastat. Kuigi välja pole paar lasknud sellel paista. Seltskondlikel pidudel ja vastuvõttudel on mõlemad alati kohal ning ka abielupaari naeratavad näod ja ühtehoidev kehakeel pole andnud aimu, et paar on tegelikult triivimas lahutuse poole. Veel kevadel rääkis Laine Jänes ajalehele Sakala antud intervjuus, et mees ja lapsed toetasid teda ministriameti vastuvõtmisel: «Mees on harjunud sellega, et teen igasugu otsuseid ja võtan uusi asju ette.» Samas tunnistas ta: «Ega ma ka Tartu linnapeana töötades kodune olnud. Ööbisin küll kodus, aga jõudsin sinna hilja, sest oli palju käimist ning sehkendamist.»

Nii et pereelus pole olnud vahet, kas ema töötab meerina või ministrina, kodus teda ikkagi pole. Laine Jänes kinnitab, et mängus on keegi kolmas. «Mul on väga kahju, et kooselu on katkenud,» lausus ta. Ta toob põhjuseks, et kumbki ei suutnud kooselus teineteise hingeeluga vajalikul määral arvestada. Ministriproua sõnul on igas suhtes kaks poolt — küllap jätsid mõlemad midagi tegemata.
Hetkel on Jäneste pere jaoks kõige tähtsam, et nende kaks tütart, 20- ja 16aastane, kevadel edukalt koolid lõpetaksid. Kultuuriministri abikaasa Viljar Jänes räägib telefonis vaiksel häälel. Ta ei tee saladust, et märgid suhte lagunemisest algasid tõepoolest juba kaks aastat tagasi, nagu rahvasuu Tartuski sosistab. Raske aeg «Raskematel hetkedel on pisaraid olnud mõlemalt poolt,» ütleb Viljar. «Suhe on kahepoolne asi. Meil on õnnestunud viisakalt oma lahkuminekut ajada,» kinnitab mees. Hetkel elab ta koos tütardega nende Tartu ühises kodus linna lähedal Ihastes. Kuidas eluase jagatakse ja kus Laine Jänes Tartus olles peatub, selle kohta sõnab Viljar: «Selliste asjade otsustamine on praegu alles algusjärgus.»

Viljari uus väljavalitu on 40aastane Karin. Küsimusele, kas ka Karin tegeleb kinnisvaravaldkonnas, nagu Viljar ise, vastab mees eitavalt. Laine Jänes elab Tallinna kesklinnas Lauteri tänaval asuvas ametikorteris. Töökaaslaste sõnul ei lubanud Laine kunagi reedele kohtumisi ja koosolekuid planeerida, sest kiirustas alati Tartusse pere juurde. Ta on ka praegu pühendunud ema, kes hoolib üle kõige oma tütardest ja jääb nende pärast Tartu vahet sõitma ka edaspidi.

Sõit kahe linna vahel

Laine Jänes on varemgi kahe linna vahet sõitnud. Kui ta Tallinna Konservatooriumis õppis, sõitis ta seda teed rasedana, sest abikaasa Viljar elas Tartus ja kodu oli neil ikka seal. Kaks aastat tagasi Äripäevale antud intervjuus iseloomustab Viljar Lainet kodus pigem leebe kui rangena. Ainus ette tulnud tõsisem ütlemine kahekümne abieluaasta jooksul olnud seoses sellega, kui Viljar tahtis televiisorit vaadata ja Laine titelappidega mässas. «Lõpuks ta lausus midagi, et vaatad siin telekat ja mina pean kõike jõudma. Ma siis ütlesin: aga sa tule ütle, kui sul abi vaja on.»

Sellest ajast olevat Laine seda aktsepteerinud ja ei enam paugutanud uksi, vaid rääkis asjast. Kohe pärast hiilgavat valimisvõitu kevadel (kolmas valimis-tulemus, üle 9000 hääle), küsis SL Õhtuleht Laine Jäneselt üsna irooniliselt: Viljariga kohtute tavaliselt avalikel üritustel? Ja Laine vastas: «Enam-vähem jah. Ega ma liiga hilja õhtul koju jõua, 21 või 21.30. Aga kui siis ükskord maha istud, siis oled niivõrd väsinud... Ja kuna päev otsa on olnud palju traavimist, siis istun diivanile loomulikult koos arvutiga, sest mul on päevased meilid vastamata. Ja siis tuleb juba unekene.»

«Ta on minu!»

Laine ja Viljar Jänes kohtusid 1984. aastal 29. juunil Eesti üliõpilasmalevas maaparandusrühmas, kus nad ühte brigaadi sattusid. «Kohe esimesel sekundil, kui teda nägin, mõtlesin: ta on minu!» on Laine Jänes rääkinud. Täpselt aasta pärast tutvumist, 29. juunil 1985 paar abiellus. Sümpaatiaid oli tal enne Viljarigagi tutvumist olnud, aga koos elanud ta kellegagi polnud. «Mul oli väga range kodu.»
Laine Jänes oli ministriks valimise järel saatusele tänulik: «Minul on olnud küll õnnelik saatus: mulle pakutakse palju huvitavaid võimalusi.» Ta jagas toona teistelegi oma eduretsepti: «Ole ise teistega hea ja siis ollakse ka sinu vastu hea. Raha tuleb ja raha läheb ning asjad võivad ära kaduda. Suhted ning emotsioonid on kõige tähtsamad.» Palju huvitavaid võimalusi on taas Laine Jänese ees. Me ei kahtle selles.