«Usun küll, et tulevikus on minu peres rohkem lapsi kui üks.» Nii plaanib lauljatar Luisa Värk riigikogulasest mehe Taavi Rõivasega suuremat peret. Nende jaoks pole mõõtmatumat rõõmu kui olla koos pisitütar Miina Rihannaga, kes õpib huviga tundma vanemate maailma ja parasjagu näiteks karvase pepuga mesilasi.

 
Kuu aega tagasi kolisid Taavi (30), Luisa (23) ja Miina (1) ära Piritalt. Asusid elama Kangru külla paarismajja, Tallinnast veidi välja. Ümberringi kõrgub omajagu uusehitisi, paljudele verandadele tõstetud mänguasjad. «Just noori peresid on siia palju kolinud. Siin käib vankriralli!» räägib Luisa.
Pere hommik algab umbes kella kaheksa ajal - Taavi hakkab tööle liikuma, Luisa ja Miina on just oma silmad lahti saanud. Esimese asjana pärast ärkamist tahab Miina alati süüa, seejärel soovib ta hambaid pesta. «Sellest annab ta teada nii, et ajab keele suust välja ja näitab hambaharja poole,» naerab Luisa. Varem tudus naispere kauem.
«Miina on olnud algusest peale väga hea unega laps. Ta magas vahepeal täitsa kaksteist tundi öösel jutti. Alles hiljuti hakkas koos issiga hommikuti ärkama. Minule natukene ehk harjumatu, kuid samas on päev palju pikem ja töökam,» leiab Luisa.
#end#
Milline laps Miina Rihanna on - krutskeid täis nagu Pipi Pikksukk?
Miina on pigem ikka iseloomuga tütarlaps. Ta oskab juba jonnida ja seletab päris palju, seda kõike küll omas keeles, aga väga meeleolukalt - käed-jalad käivad ka tavaliselt kaasa. Samas kui ta avastab enda jaoks midagi uut, on ta võimeline ka väga mõtlikult seda vaatama ja uurima. Alles hiljaaegu nägi ta esimest korda mesilast karvase pepuga, kes lilleõielt lilleõiele lendas. Ja ta vaatas teda oma kakskümmend minutit järjest. Järgmisel päeval üritas teda uuesti näha, jäädes peenra juurde seisma, kuid keda ei olnud - oli mesilane.
Millest pisike Miina kõige enam rõõmu tunneb?
Kõige enam meeldib talle, kui emme ja issi temaga mängivad. Talle meeldib veel õues jalutada, sest nii palju on ju avastamata. Muusika, laulmine ja tantsimine on talle ka väga meeltmööda. Hetkel on lemmiklauluks Coca-Cola reklaamis olev Fall Out Boy'si laul «Open Happiness». Ja ta on väga huvitatud igasugu juhtmetest ja tehnikast.
Pannkoogihommikud on nõutud peretraditsioon?
 
Pannkookidega on meie peres hoopiski sellised lood, et Miinale need üldse ei maitse, tehku neid kes tahes - emme, kokk või vanaema.
Ei oskakski öelda, kas meil on traditsioone, võib-olla on nende tekkimine ka raske, kuna iga nädal on nii minu töös kui ka Taavi töös väga erinev ja sada protsenti kindlaid plaane ei saa alati teha. Ka sel nädalal oli meil plaan kolmekesi koos minna teatrisse, aga hetkel ei saa Taavi Euroopast koju, kuna lennuliiklusega on pisut kehvad lood.
Püüame kõik vabad hetked koos veeta ja põnevaid uusi asju avastada.
Miina on väga tihti sinuga kaasas, nii et tundub, et ega sa temast väga kaua raatsi lahus olla?
Miina on minuga palju kaasas just sellepärast, et ma olen veendumusel, et kui on võimalik ta kaasa võtta, siis ka võtan, et ta saaks ikka minu ja Taaviga olla, mitte kellegi hoiul. Arvan, et see aeg on ees, kui ta üksi ehk koduski peab olema või kui ta ise juba seda tahab. Seni püüan ikka temaga olla nii palju kui vähegi võimalik. Ja ega ma ei suuda temast pikalt eemal olla küll, kuigi ta on oma hoidjatele super hea laps.
Kui Miina proovides või kontsertidel kaasas käib, kuidas ta end seal üleval peab?
Miinale meeldib muusika ja üldiselt on ta end väga hästi üleval pidanud. Proovides soovib ta ise mikrofoni hoida ja sinna laulda. Ka ühel esinemisel olen ta sülle võtnud ja temaga koos laulnud, aga see oli veidi selline intiimsem ja sõpradekesksem üritus; Estonia lavale ma teda siiski kaasa ei võta ja ka mitte lava taha. Hilistel kontsertidel või kohtades, mis ei asu Tallinnas, olen ta siiski kas Taaviga, vanaemaga või mõne hea sõbranna hoolde jätnud.
Kuidas suudad hakkama saada nii tubli emana kui ka töörindel?
Ma ei tea, kas ma olen «nii tubli». Tahaksin olla palju rohkemat ja palju parem, aga samas üritan enda soove ja ambitsioone veidi tagasi hoida, sest tegelikult on lapsepõlv meil ainult korra ja ma soovin, et Miinal oleks see väga ilus ja meeldejääv. Kuid mul on siiralt hea meel, kui keegi arvab, et ma olen nii tubli. See annab julgust ja tuge edasi oma rida ajada ja edasi püüelda. Öeldakse, et kes teeb, see jõuab. Ja ma ei ole oma tööalaseid ehk muusikalisi tegemisi kindlasti maha jätnud.
Muusika on hästi tähtsal kohal minu elus ikka ja arvatavasti ei muutu see veel nii pea. Olen alles värske firma omanik ning püüan asju enda jaoks selgeks saada. Hetkel tegelen ma 9. mail Kuressaare Linnateatris toimuva emadepäeva kontserdi kava ja muude tähtsate detailidega. Esinen seal koos Margus Vaheri ja C-Jam'ga. Suvel on palju erinevaid kontsertülesastumisi. Näiteks Joala lauludega Käsmus ja Margusega laulame duette ka Saku mõisas. Uut muusikat sooviks ka peagi kokku panema hakata. Ootan kõiki kontserte kuulama.
Mil moel on emadus, rõõmurull rüpes, sind ja su elutunnetust muutnud?
Miina on küll üks suur rõõmupall, selles ei ole kahtluski, kuid mil määral mu elutunnetus muutunud on, ma ei oskagi kohe öelda. Kindlasti on see vastutustunne, mis ikka tohutul määral süveneb inimestes, kui nad saavad lapsevanemaks. Ma olen vist muutunud ka tolerantsemaks ja avatumaks, ma arvan. Vähemalt mu üks parimaid sõbrannasid ütles kunagi, et ma muutusin paremaks inimeseks.
Taavi ütles, et laps loob õige perekonna... Kuidas on sinu silmis isadus Taavit muutnud?
Taavi on olnud esimesest hetkest kõige hoolivam mees, keda ma tean, ja ma ei oskaks öelda, et laps oleks teda kuidagi muutnud. Pigem arvangi, et lapsega kaasneb suur vastutustunne, et mõtled ja kaalud rohkem asju. Ta on väga hea ja armastav isa ja neil on Miinaga koos alati väga põnev.
Millised Taavi argised teod ja tähelepanekud on sind kõige rohkem liigutanud või isegi pahviks löönud?
Taavi ongi väga pühendunud inimene nii oma töös kui ka pereasjades ja ma hindan tema juures seda omadust kõrgelt. Mind liigutab väga see, kuidas ta elab kaasa minu töistele tegemistele ja et ta suudab oma töö ja meie pere kõrvalt veel ka pühenduda minu esinemistele ja mind tihti oma nõu ja jõuga aidata. See on ülimalt tore ja hea tunne. Mulle meeldib, et ta käib minu kontsertidel ja mulle kaasa elab. Samuti on ta hea ja aus kriitik minu tegemistele.
Mil moel Taavi sulle raseduse ajal toeks oli?
Mul oli raseduse ajal nii palju tööd ja tegemisi, et ega mul seal mingit erilist tuge ei olnud aega otsidagi ja ka melanhoolseteks tujudeks ei olnud väga aega. Ma lõpetasin siis ülikooli bakalaureuse kraadi, lindistasin ja andsin välja oma esimest albumit «Tunnete allee» ja kui see kõik läbi sai, oli Miina sünnini umbes kaks kuud jäänud. Selle aja sisustasime Miinale vajalike asjade ostmisega ja ma püüdsin lihtsalt rahulikum olla. Sest suur osa rasedusest ma ikka olin väga intensiivselt tegevuses.
Kas Taavi viibis ka sünnituse juures?
Taavi oli kogu aeg meiega ja ma ei teagi, kuidas teistmoodi oleks see saanud olla, sest me ju ootasime väga seda esimest hetke, et teda enda käte vahel hoida.
Kuidas olete kodused toimetused jaganud?
Kodus toimetame ikka mina ja Miina. Kui mul on midagi pooleli ja Miina ei lase seda oma tähelepanu vajadusega lõpule viia, siis tuleb appi Taavi, kes siis Miinaga seni tegeleb. Aga üldiselt proovin keerulisemaid toimetusi jätta Miina uneajale.
Sulle meeldib köögis möllata. Kust kulinaarseteks katsetusteks uusi ideid hangid?
Olen emalt ikka tihti küsinud, kuidas mida teha. Näiteks ei jää mul kunagi meelde, kuidas mannavahtu tehakse, aga ma ei ole seda miskipärast ka üles kirjutanud. Vanaemalt sain ma vahvliretsepti, mis on imehea. Aga muidu katsetan ma lihtsalt oma peas olevate ideede järgi või abistavad mind kokaraamatud.
Mis on teie pere meelisroad?
Taavi on hea sööja ja ta sööb vist küll kõike. Ja see on eriti mõnus, sest nii saab uusi asju katsetada. Hiljuti õppisin ma ära Kiievi kotleti tegemise. Ise tehtud Kiievi kotlet on uskumatult palju parem kui kohvikutes või restoranides, ja ise kodus süüa tehes tead ju täpselt ka, mis seal sees on. Mulle endale meeldivad vürtsikad toidud, nii teengi tihti ka kana tikka-masalad.
Kui palju pöörad tähelepanu E-ainete sisaldusele toidus ja üldse tarbitava kauba naturaalsele päritolule?
Miina ei ole küll allergiline laps, aga sellegipoolest ei paku ma talle söögiks-joogiks E-aineid täis tooteid. Püüan enamiku toitu ise valmistada ja poest valin talle ka pigem Eesti tooteid. Samuti ei kasuta ma tema ihul ühtki keemilist või nafta baasil tehtud kreemi või õli. Eestis õnneks on nüüd olemas ka väikelastele mõeldud looduskosmeetika Beebi Pai, mis on toodetud siinsamas Eestis ja on sada protsenti looduslikest toorainetest. Seda võin ma soovitada ka igasugu allergikutele. Samuti kasutan ma ise ainult Ingli Pai näo- ja kehatooteid. Kuna mu silmad on väga tundlikud, siis ei saa ma alkoholi sisaldavaid asju oma meigi eemaldamiseks kasutada.
Teed ka käsitööd?
Kui käsitöö alla kuulub ka õmblemine, siis teen ma küll käsitööd. Oskan ka kududa, aga püsivust selle tegemiseks on vähe. Õmblemiseks on viimasel ajal ka aega väheks jäänud, kuigi eile õmblesin Miinale tema tuppa roosa kott-tooli.
Milline on ideaalne kodu - on see maal või linnas?
Ma ei oska öelda, kas ta peaks olema linnas või maal. Ideaalne kodu algab emast, isast ja lastest ja kui seal on omavahel kõik korras, siis on ideaalne kodu ükskõik kas maal, linnas, suures või väikses majas. Kõik algab armastusest.
Kuidas teil on lasteaiakohaga õnne olnud?
Hetkel oleme järjekorras nagu paljud teised lapsevanemad. Aga me ei ole lootust kaotanud ning on ka muid variante peale linnalasteaedade.
Mil määral kavatsete Miina arengut huviringidega suunata?
Ma ei ole väga selline ema, kes sunniks oma last igasugu eri ringides käima. Ma küll usun, et Miina hakkab käima kuskil huvialaringis, aga kui on õige aeg, siis ta annab sellest ise märku. Me käisime mõnda aega ujumise trennis, aga mingi hetk jäi see rutiin pooleli.
Kust lapsekasvatamise osas hüva nõu saate?
Ma kuulan alati, mida vanemad inimesed räägivad, kuid see ei tähenda, et ma alati kõik nende näpunäidete järgi teeksin. Kõik lapsed on erinevad ja nii nagu igale suurele inimesele tuleb läheneda eri külje pealt, tuleb seda teha ka lapsega. Ma ei loe raamatuid ega foorumeid ja püüan ise ka teisi lapsevanemaid mitte õpetada, sest kõik me tahame oma lastele parimat ja kasvatame neid nii nagu oskame, et neist ikka kasvaksid head ja eeskujulikud kodanikud.
Mis on parim nõuanne, mis oled lapse kasvatamise osas saanud?
Parim nõuanne on ehk see, et tuleb teha kõike oma sisetunde järgi, ja ma arvan, et see ei puuduta ainult laste kasvatamist.
Kas teie arvates on raske praegusel majanduslikult kehval ajal last kasvatada?
Mina olen küll arvamusel, et Eestis on tänu vanemahüvitisele muutunud lastekasvatamine turvalisemaks. Sissetulek jääb püsima, kuid samal ajal saab olla poolteist aastat oma lapsega kodus, tema eest hoolitseda ja tema kõige olulisemat aega temaga veeta. Kindlasti pikeneb see aeg kunagi kahe-kahe ja poole aastani, on minu siiras lootus. Ma ei tunne, et meil oleks vähe hüvesid. Ka ühistranspordis saame lapsega kuni kolmanda eluaastani minu teada tasuta sõita. Ma ei toeta arvamust, et praegusel ajal on last kasvatada majanduslikus mõttes raskem. Sest see on puhtalt faktiliselt väär. Varem ei olnud kellelgi vanemahüvitist ja lapsed sündisid ja kasvasid. Ja ma siiralt loodan, et keegi ei tee lapsi ainult vanemahüvitise pärast, sest lapse kasvatamine ei sõltu ju rahast, vaid ikka sellest siirast soovist ja tahtest, mis peab vanematel olema.
Kui vahepeal võhm otsa saab, kuidas laed end sina ja kuidas Taavi?
Ma käin kindlasti kaks korda nädalas trennis ja see on üks koht, kus ma end laen. Teen pilatest ja body pump'i. Oleme Taaviga planeerinud trenni ajad samadele aegadele. Tema käib samal ajal sõpradega tennist mängimas ning Miina on neil aegadel vanaemaga. Nii oleme garanteerinud, et peaaegu kõik ülejäänud õhtud saame mõlemad koos Miinaga olla. Käime juba tihedamini ka teatris ja kontsertidel ning püüame palju sõpradel külas käia ja ka ise neid külla kutsuda.
Kas olete ka mõelnud, et tulevikus võiks olla veel lapsi?
Ma usun küll, et tulevikus on minu peres rohkem lapsi kui üks. Nii minul kui Taavil on kaks õde-venda. Oleme pigem suurtest peredest pärit ja usume, et ka meil on kunagi selline pere.
Millest noore perena unistate?
Unistusi ei tohtivat välja öelda, siis need ei pidavat täide minema. Aga ma soovin eelkõige, et me kõik oleksime terved ja et armastust oleks hästi palju. Edasine on kõik enda kätetöö, mis tuleb aja ja suure tööga.
 
 
"