Tema kodu on segamini nagu Karlssoni katusekamber. Tal on kähe, nagu mängukaru hääl. Ta on eesti soost Briti parlamendisaadik.

Lembit Öpik (36) on eestlastest poliitilisel areenil kõige kõrgemale ja kaugemale lennanud mees. Juunis võitis ta taas ainsa eestlasena Briti parlamendi valimistel ja on nüüd juba teist koosseisu alamkoja saadik.
Öpik teenib 1,3 miljonit krooni aastas ja ainuüksi telefoniarvele kulub tal kuus 17 000 krooni. Ta harrastab ekstreemsporti, on üle elanud traagilise lennuõnnetuse ning jumaldab mootorrattaid.
Britannias on Öpikul suur naistevahetaja kuulsus, abiellunud ta veel pole. Ja tähelepanu, Eesti naised! Kui kiired ajad mööda saavad, kavatseb ta tulla kodumaale abikaasat valima.

Teil on olnud mitmeid elukaaslasi, ent te pole veel abiellunud…
Mul on elukaaslane vahetevahel. Ma pole abielus, aga ma pole ka mingi munk.

Mõni daam ikka südame kiiremini põksuma paneb?
Hetkel mitte. Viis aastat veel, küllap ma siis ka ükskord abiellun. Inglismaal on levinud arvamus, et igal poliitikul peaks olema vähemalt üks laps, siis tal on tõeline huvi tuleviku vastu.

Mitu last mahub teie eluplaanidesse?
Arvan, et kahest täitsa piisaks.

Missugune peaks teie tulevane olema?

Tal peaks olema natuke poliitilist huvi ja ta peaks tundma suurt huvi eluseikluste vastu. Ma ise pole riskeerija, küll aga suur seikleja.

Kas eesti ja briti naised on sarnased?

Eestlased ja inglased on tegelikult sarnased - neile meeldib seltskonnaelu, nad armastavad pubides ja baarides käia. Ma pole erinevusi märganud. Võib-olla peaks mõne uurimisprojekti käima panema, et neid erinevusi leida!

#p2v#Kas parlamendiliikmel on naiste seas suur menu?

Seda peab naistelt küsima. Nad on minuga siin väga sõbralikud küll, aga arvan, et sellised popstaarid nagu Robi Williams ujutatakse rohkem naeratustega üle. Mulle tehti isegi siin ringkonnas oma fan-club, kuhu kuulus kaks naist. Aga siis nad läksid omavahel tülli ja enam seda klubi ei eksisteeri.

Rääkige oma hobidest.

Tsiklisõit, ujumine, jalgrattasõit, astronoomia ja purilennukiga lendamine. Nädalas korra käin kinos.

Käisite kunagi ka parlamendis mootorrattaga tööl.
Jah, mul on kaks Suzuki tsiklit, aga need on juba kakskümmend kolm aastat vanad. Uued mudelid on palju kiiremad. See tuleneb vist vanusest, et ma ei sõida enam kuigi sageli tsikliga. Mul on ka kakskümmend kolm aastat vana sportauto - MGB kabriolett. Käin sellega sageli tööl.

Kolm aastat tagasi kukkusite deltaplaaniga lennates end peaaegu surnuks. Rääkige sellest õnnetusest.

See juhtus 13. aprillil 1998. Hüppasin deltaplaaniga kaljult alla, kui tuul muutis järsku suunda. Kukkusin kolmekümne meetri kõrguselt kõva maa peale. Selg läks mul kaheteistkümnest kohast katki, lõualuu neljast kohast, kolm ribi murdusid ja abaluu sai kannatada. Ma peaaegu surin ära.
Mul oli üks sõber kaasas, kes aitas mul kuidagiviisi kaks kilomeetrit komberdada - siis jõudsime paika, kus olid inimesed, kes meid aitasid. Kolm kuud olin tööst täielikult eemal ja aasta kulus mul täielikuks paranemiseks.
Imestan, et mu selg on nüüdseks täiesti korras.

Mis teis pärast õnnetust muutus?
Mõistsin, et elu on väga lühike. Nüüd püüan ka natuke eraelu elada, varem poleks ma eraelule töö kõrvalt ühtegi protsenti aega jätnud. Mõistsin, et see polnud minu aeg surra. Tean, et mul on Jumala poolt antud mingi missioon, miks ma ellu jäin. Hindan nüüd elu palju rohkem kui enne. Ja ma naeran rohkem kui kritiseerin ja olen pahur.

Olete kasvanud Iirimaal. Miks kolisite Inglismaale?
Elasin kuni 18. eluaastani Põhja-Iirimaal, siis tundsin, et soovin oma elus midagi muuta. Läksin Lõuna-Inglismaale Bristoli ülikooli, kus õppisin lennumehaanikuks, aga lõpetasin hoopis filosoofia ala.

Millal hakkas teis pead tõstma poliitik?
Mu vanavanemad kolisid Eestist poliitilistel põhjustel ära. Olen lapsest peale vanematega kodus poliitilisi muresid arutanud. 16-17aastasena tundus poliitika väga põnev ja teadsin, et see on suund, mille poole ma liikuda tahan. Ülikoolis olin üliõpilasliidu president, sellest ajast peale on mul alati olnud sügav poliitiline huvi.

Mis oli teie esimene töökoht?
Töötasin kümme aastat USA hügieenitarbeid tootva firma Procter & Gamble marketingiosakonnas. Seal töötamine andis mulle võimaluse palju reisida - elasin Ameerikas, Hongkongis, Hiinas, Rootsis, Iirimaal, Prantsusmaal, Türgis, Portugalis Hispaanias ja Saksamaal.

Mitut keelt te valdate?
Inglise ja eesti keelt räägin ma väga hästi. Veel saan hakkama prantsuse, saksa ja ladina keeles.

Kuidas sattusite Briti parlamenti?
Minu suur võimalus tuli viis aastat tagasi, kui üks Montgeryshire`i valimiskonna parlamendiliige astus tagasi. Liberaaldemokraadid pidid valima uue kandidaadi. Kakskümmend viis inimest seadsid oma kandidatuuri üles ja mina võitsin 6000 häälega. See oli imeline!

Kuidas te oma kampaaniat läbi viisite?

Kampaania kestis kuu aega. Selle käigus sain inimestega kokku, helistasin oma valijatele ning rääkisin neile oma poliitilistest vaadetest. Neil oli minusse usku. Olen sellel kohal olnud nüüd viis aastat ja olen siin valimisringkonnas ikka veel populaarne. Minu kampaania läks maksma 8000 naela (...Eesti krooni). Ameerikaga võrreldes pole seda palju.

Kas Briti parlamendisaadiku palgaga võiksite olla Eestis miljonär?

Eestis võiksin küll miljonär olla. Aga olen kuulnud, et Eestis on paljud parlamendisaadikud rikkamad kui mina. Tagantjärele mõtlen, et oleksin võinud kümme aastat tagasi Eestis maad osta. See oleks kahtlemata väga tulus olnud.

#p3p#Kui suur on teie palk?

Umbes 50 000 naela (ca 1,3 miljonit Eesti krooni) aastas. See on siin suur palk. Kui suunduksin parlamendisaadikuna lisaks mõnda erafirmasse tööle, võiksin väga-väga rikkaks saada. Aga minu töö võtab 90 tundi nädalas, nii et rohkemaks ei jää mul aega. Procter & Gamble’is töötades oli mu palk palju suurem, aga minu kirg on poliitika, mistõttu palk polegi nii oluline. Muideks, minu telefoniarve on 8000 naela (ca 208 000 Eesti krooni) aastas.

Kui teie karjäär oleks kümnekorruseline maja, siis mitmendale korrusele te nüüdseks jõudnud olete?

Kolmandale. Võib-olla ma ei ronigi kunagi kõrgemale kui viies korrus. Viies korrus võiks olla ehk töökoht ministeeriumis.

Kuidas saate Briti parlamendis Eestile kasulik olla?
Briti parlamendis on üks Eesti sõprusgrupp. Pärast minu parlamenti valimist on see grupp tööle hakanud. Nüüd nad on britte teavitanud Eestist ja sellest, et seda maad on turistidel väga huvitav külastada. Ja majanduse poolest on Eesti geograafiliselt tähtis koht, kuhu tasub investeerida.

Kas Briti poliitika on sama räpane kui Eesti oma?
Poliitika on üle maailma ühesugune. Kuid arvan, et Briti parlamendi saadikutest vaid üks protsent ei ole usaldusväärsed. Üldiselt on see normaalne, et kui üks parteiliige näeb võistlevas parteis või parteiliikmes nõrka külge, siis ta seda hea meelega ründab. Poliitiline töö ei võta inimestelt iseloomu ära.

Kas britid on teisse kui eestlasesse ka umbusklikult suhtunud?
Vanasti oli mul probleeme. Näiteks tekitas minu nimi hirmus palju küsimusi. Aga nüüd ollakse mu nimega harjunud. Tegelikult on selline brittide jaoks keeruline nimi isegi kasulik - parlamendis on ainult üks Lembit Öpik. Inimesed hääldavad mu nime sageli hirmnaljakalt valesti, aga sellest pole lugu, sest nad siiski räägivad minust! Olen oma nime üle uhke! Inimesed on minuga harjunud ning usaldavad mind. Aga usalduse võitmiseks kulus mul kümme aastat.

Milline näeb välja teie nädal?

Esmaspäevast neljapäevani viibin Londonis parlamendis istudes. Neljapäeva õhtul sõidan enda Walesi-koju Montgeryshiresse. Minu nädal sisaldab kuut ja poolt tööpäeva. Töötan ka terve laupäeva ja poole pühapäevast.

Kas teil eraelu jaoks ka aega jääb?

Ma hoolin oma tööst liiga palju ja eraelust liiga vähe. Aga see on siinsete poliitikute puhul täiesti loomulik. Eks ma peaksin  kord ka enda jaoks aega võtma.

Kas olete mõelnud Eestisse elama tulla?
Olen sellele mõelnud, aga ma ei usu, et see võiks lähiajal juhtuda.

Kas olete mõelnud kunagi Eestis presidendiks pürgida?
Parema meelega töötaksin koos Eesti presidendiga, kui oleksin ise president. Aga kui küllalt palju eestlasi mulle kirjutavad ja paluvad, et ma kandideeriksin, siis ehk muudan oma arvamust. (Muigab paljutähendavalt.) Arvan, et Eestis on piisavalt palju inimesi, kes tahavad presidendiks saada ja kes teeksid oma tööd väga hästi.