Vanemuise lavale jõudis Lloyd Webberi muusikalipärl «Cats», peaosas MAARJA-LIIS ILUS. Kroonika küsis lauljatarilt, kas 25-aastasena on ta vana rentslikassi rolliks liiga noor ja ilus.

Näitlejad räägivad legende loomaias veedetud õppetundidest ja loomaetüüdide kallal higistamisest. Keda jäljendades sina kass Grizabella rolli õppisid?

Kasside vastu olen allergiline ja tihti nendega kokku ei puutu. Kadriorus on hulkuvaid kasse palju ja põhiliselt jälgin nende nõtkust ja kiirust, kui mu koer neid taga ajab. Õnneks on mu koer kassidest kõvasti aeglasem.


Oled sündinud 1980. aastal, kui «Cats» Londonis esietendus.
Kelle esituses kuulsid esimest korda selle tunnushitti «Memory»? Heli Läätsa?  Ei mäletagi esimest korda. Kui «Catsi» pakkumine tuli, vaatasin Londoni versiooni Page'i esituses. Heli Läätsa varianti polegi kuulnud. Hea lugu, aga kindlasti liiga ära leierdatud.


Maailmakuulsaks tegid «Memory» Barbra Streisand, Elaine Page ja Sarah Brightman. Kelle esitus sulle kõige rohkem meeldib?

Ei ole eri esitustesse nii sügavuti läinud, et oskaks neid võrrelda. Igal tõlgendusel on oma võlu.


Nemad olid kõvasti vanemad kui sina praegu. Vananev, tänavarentslisse unustatud kunagine iludus prostituutkass… Kas sind ei heiduta, et oled veel liiga ilus ja noor selleks rolliks?

Kunstnik ja grimm hoolitsevad selle eest, et ma näeks kole ja vana välja. Vana kassi häält on muidugi keeruline tekitada, eks ma otsin selle sügavuse endas üles ja proovin võimalikult sumedat häält teha. Olen nõus, et vanal inimesel on lihtsam vana kassi veenvalt mängida.
Oskad juba vananemise ja üksinduse ees hirmu tunda?

Hirmu ei tunne.
Grizabella eeldab enam elukogemust kui su eelmised muusikalirollid. Oled elult piisavalt kõrvetada saanud?

Kui palju on piisavalt? Kindlasti ei ole ma sama keerulist elu elanud kui Grizabella. Ilmselt ei ole seda keegi, kes kunagi Grizabellat mänginud.


Usud, et pole vaja kõike ise järele proovida?

Selles näitlejameisterlikkus seisnebki — samastada ennast näideldavate isikutega. Ei usu, et näiteks prostituutidel tuleks Grizabella mängimine paremini välja. Loeb see, kui sügavale ma hingeliselt suudan laval minna. Valgus, muusika, kurjad ja küünistavad kassid mu ümber loovad selleks väga soodsa pinnase. Etenduse ajaks unustan, kes ma tegelikult olen. 


Janis Joplin, Edith Piaf, Tina Turner… Mida elupõletavamad, seda paremad lauljad. Oled nõus?

Nõus. Kogemus on see, mis teeb lauljast hea artisti. Häid artiste on ka noorte muusikute seas palju. 
Kas lapstäht oli sinu jaoks kergem roll kui nüüd naislaulja, kellelt mallide järgi ikka oodatakse ka seksikust ?

Ma ei võta oma elu rollidena. Ma olen parasjagu see, kes ma olen. Kasvasin üles televaatajate silme all ja paljudele on kinnistunud pilt minust kui lapslauljast. Selleks, et seda arvamust muuta, ei tee ma taotluslikult mitte midagi. Kui inimesed märkavad muutust ja arengut, on see väga tore, kui ei märka, siis ei saa mina sinna midagi parata.
Meestelehe FHM fotod on märk sellest, et arendad imagot selleski suunas?

FHM-i fotod said tehtud selleks, et Madis Palm teeks ilusad pildid.


Jaak Joala ütles kunagi, et sinul (nagu Koidulgi) pole lihtne: Kaljukits on küll visa ja töökas, aga pole oma loomuselt artistlik tüüp?
Oled sa kadestanud mõnd eesti lauljat, kellel artisti roll on sünnipäraselt veres?

Tähtkujude järgi ma ammendavaid hinnanguid inimeste kohta ei annaks. Pigem arvan, et ratsionaalsus, töökus ja kannatlikkus on mind elus edasi aidanud. Kõrge egoga ja nina püsti ei jõua kaugele. See müüt, mis maailma-staaridega kaasas käib, on ajakirjanduse väljamõeldis. Tegelikult olen täheldanud, et mida suurem staar, seda inimlikum ja rohkem kahe jalaga maa peal.
Paljud maailma artistid müüvad oma kunstis avalikult oma isiklikke rõõmu ja valu? Sina ei usu sellesse või on Eesti turg nii lootusetult väike, pole mõtet oma hingesoppe publiku ette turule tuua?

Kui palju me tegelikult teame staaride kohta? Mina arvan, et mitte eriti palju. See kõik on puhtalt artisti promo ja viis endast märku anda. Siin Eestis ei näe ma selleks küll vähimatki põhjust. Midagi tegemata olen ma liiagagi palju meedia veergudel olnud.
Te mõlemad Koit Toomega olete möönnud, et töö kõrvalt lähisuhete jaoks aega ei jää…
Kas lähedased intensiivsed suhted neelavad liiga energiat?

See, et lähisuheteks aega ei jää, on kaheldav. Tuleb õige partner leida, kellel on päevad omi tegemisi täis, ja mõlemad mõistavad, kui teisel on kiire. Probleem ei tohiks tekkida sellest, et aega pole. On kiireid ja vähem kiireid aegu. Teineteisemõistmine ja teineteisega arvestamine on iga suhte puhul oluline. Kui suhe hakkab tööd segama, on midagi mäda.
Vanemuise laval nurrub oma kuuskümmend kassi. Kes neist sulle enim meeldib? Kellesse Grizabella armuda võiks?

Vahvaid tüüpe on siin palju. Grizabellale oleks sobilik tudisevate jalgade ja kuue hambaga Testamenticus — Aivar Tomingas.


Kuidas juristikssaamine edeneb? On’s mõni advokaadibüroo juba välja valitud?

Juristikssaamine pole omaette eesmärk. Ülikool on lõpetamisel ja loodan, et kõik läheb kenasti. Peaproovides lõpueksamiks õppides tekib kahestunud isiksuse tunne.
Ja lõpuks. Kas Fred Krieger on Maarja kaaslasena võtnud üle Koit Toome rolli?

Fred Krieger vaevalt kunagi Koit Toome rolle ohustama hakkab.