«Tean, mis tunne on süüa paar kuud ainult makarone,» ütleb edukamaid meelelahutajaid MADIS MILLING (32) alias Valdur Põld. Kallimale on ta valmis meeletult kulutama, sest armastus on jäägitu suurus.

Kuidas teenisid oma esimese raha ja millele selle kulutasid?

Kunagi ammu Leevi pioneerilaagris viidi meid kaheks päevaks kõplama. Mäletan teenitud summat täpselt, see oli 2 rubla ja 75 kopikat. Tundsin ennast maailma rikkaima inimesena. Raha läks loomulikult kohalikku külapoodi — kõrsikud, Tarhun, maisipulgad ja iirised.

Milline oli su esimene ametlik töökoht ja kui palju sealt palka said?

Esimene ametlik töökoht oli TOP-raadios 1993. aastal. Palka sai selle aja kohta müstiliselt, 1800 krooni kätte.

Millal ja kuidas teenisid oma esimese miljoni?

Ei ole veel teeninud, aga loodan. Kõva töö, tugeva tahtmise ja tibakese õnnega saab kõike, välja arvatud tervist ja armastust muidugi.

Kas kulutad vastavalt vajadusele või võimalusele?

Pahatihti ületab vajadus võimaluse. Laenud ja liisingud on kindlad ja regulaarsed, võimalused aga varieeruvad aastaaegade lõikes. Meelelahutaja leib ei ole stabiilne. Tuleb elada nagu karu — suvel koguda rasva, et talv üle elada. Mis puudutab kulutamist selle sõna otseses tähenduses, siis proovin elada vastavalt vajadustele. Loomulikult on mul mõned nõrkused. Kokkuvõttes, võimalused tulevad ja lähevad, aga vajadused on ja jäävad.

Mida peale hakkaksid, kui sul oleks nii palju raha, et sellele enam mõtlema ei peaks?

Ma ei oska eriti prognoosida, sest pole nimetatud olukorda läbi elanud. Kipun arvama, et mida rohkem on inimesel raha, seda rohkem peab ta sellele mõtlema. Aga kui seda ei peaks tõesti lugema, siis ostaksin emale-isale uue auto, investeeriks poja haridusse, reisiks palju ja hakkaks Erna retke sponsoriks.

Milline on suurim ekstravagantsus, millele oled kulutanud?

Proovin ekstravagantsustele mitte raha kulutada. Küsimus ongi ju vajaduses.

Pean aga tunnistama, et minu nõrkus on raamatupood ja raamatud on teatavasti üle mõistuse kallid. Viimane ost «Berliin 1945» maksis palju raha.

Milline on tarbetuim asi, mille oled ostnud?

Lugu järgmine. Langesin kord Maksimarketi parkimisplatsil ühe ungari rekkamehe veenmisjõu ohvriks. Kuulasin tema kurba lugu maksmata palgast, tollis kinni olevast koormast ja kodus ootavast pojast. Kaastunde ja ligimese aitamise soovi ajel ostsin temalt «kiles ja sertifikaadiga» Šveitsi käekella, mis maksis «ainult» 400 krooni. Pärast selgus, et tegemist oli vuhvliga, mis Kadaka turul maksaks 70 krooni. Valus, aga kasulik õppetund.

Kas jätad jootraha?

Alati, kui teenindus on tasemel ehk näen, et inimene teeb oma tööd hästi.

Kas palju raha toob kaasa uusi «sõpru», kes hindavad pigem su pangaarvet kui sind?

Ega ikka eriti ei teki. Õnneks on koos mõningase elukogemusega tekkinud pähe mingi filter. Lihtsalt hammustad need tüübid läbi, enne kui nendest n-ö sõbrad saavad.

Kas on nii, et kui tahad sõbrast lahti saada, siis laena talle raha?

Tõeliste sõpradega ei juhtu seda kunagi. Küll aga on elus ette tulnud inimesi, kes pärast rahalaenamist unustavad sinu eksistentsi. See on kurb. Ole mees, helista ja ütle, et veel ei ole võimalik tagasi maksta ning kõik sujub. Aga lihtsalt ära kaduda… Ma ei saa sellest aru.

Kas meeletu finantskasum on parem kui meeletu seks? Miks?

Ei oska võrrelda. Hea seksi kogemus on olemas, meeletu finantskasumi kohta kogemus puudub. Kuid kipun arvama, et ei. Kui tuleks tuumasõda ja inimkond alustaks algusest, siis raha ju ei oleks, seksi tiba ikka.

Mis autoga sa sõidad? Millisega tahaksid sõita?

1993. aasta Jeep Grand Cherokee 5,2 V8. Unistan Harley Davidsonist ja Hummerist (originaalist, mitte tsiviilversioonist). Kuid ärgem ajagem segi unistusi ja vajadusi.

Väikseim summa, millega kuus toime tuleksid?

Nüüd peab ajama seda tüüpilist juttu: «Kui mul poleks pangalaenu ja liisingut…» Toimetuleku summa on suhteline. Vajadustel on omadus suureneda vastavalt võimaluste suurenemisele. Tean, mida tähendab süüa kaks kuud ainult makarone, kui sedagi. Tulles aga küsitud summa juurde, siis üksinda saaksin hakkama 6000 krooniga kuus.

Kui palju on paras kulutada oma armsamale?

Meeletult! Armastus on jäägitu, analüüsimatu ja vaidlustamisele mittekuuluv suurus. Kulutamine sõltub taustsüsteemist. Üksikul saarel maksab tükk leiba miljoneid. Kui sa oled mees, siis annad selle ära — inimesele, keda armastad.

Milline on viimane kingitus, mille kallimale tegid?

Parimad kingitused on sündmused, mitte asjad. Viisin kallima ette hoiatamata Pärnusse, sai võetud tuba ja oli meeleolukas suveõhtu. Rääkides aga asjadest, oli see parfüüm.

Oled edukas meelelahutaja, kas ilusad naised naeratavad sulle rohkem?

Ei tea, lavalt ju ei näe, sest prožektor paistab silma. Lava taga on ainult üks ilus naine, kes mulle naeratab. Ja kui seda prožektorit ei oleks, ei jätkuks mul nende teiste ilusate naiste jaoks lihtsalt silmi.

Kui palju ja millistele hobidele sa kulutad?

Kõige kallim hobi on raamatud. Pere eelarvesse tekib tõsine auk, kui satun Helsingi Akadeemilisse Raamatupoodi. Seal on kaheksa meetri pikkune riiul, milles on ainult militaarkirjandus. Mu sügav huvi Teise maailmasõja vastu nõuab lõivu. Ja loomulikult ostab kaitseliitlane kogu varustuse oma raha eest. See on asi, mille pealt ei koonerdata, sest varustusest võib ühel X-päeval sõltuda väga palju.

Kuidas kogud raha vanaduspõlveks?

Pensionisammastega.

Ihnur, kokkuhoidlik, mõõdukas, laristaja — kes neist oled sina?

Pakutud variantidest õrn süntees — mõõdukas laristaja.

Milline on su moto rahaasjades?

Rahateenimine ei ole inimese elu peamine eesmärk. On olemas suuremad väärtused. Ma ei tahaks surivoodil küsimusele: «Mida sa oma elus teinud oled?» vastata: «Raha teenisin…»