Kuu aega tagasi imestasid Mustamäelt kesklinna sõitjad teeäärt palistavaid valimisplakateid nähes, et Keskerakond on jälle mingi blondi tibi värvanud.

#p2v#Lähivaatlusel osutus tibiks ETV saatejuht Marika Tuus, kelle 51 aastat lubavad «blondi tibi» tiitlit ühemõtteliselt komplimendina võtta. Marika tunnistab, et nooruses on ta tõesti blondi hiirekese välimuse pärast tumedaid kostüüme kandnud, et tõsiseltvõetavam välja näha. Enam mitte.

Blondiiniteemaga jätkates on nüüd Tallinna volikogus naiste võrdõiguslikkuse plaan täidetud ja ületatud. Volikogu, mille 63 liikmest 50 kannavad ülikondi ja lipse, juhatavad kaks blondi daami, esimees-esinaine Maret Maripuu ja asetäitja Marika Tuus. «Ma ei tea, miks nad aseesimeheks ka naise valisid,» kehitab Marika õlgu.

Abikaasast teerulliga üle
Ka Marika vend, staazhikas keskerakondlane ja endine teleajakirjanik Heimar Lenk (56) väidab, et ei tea, kes ja miks just tema väikeõe tähtsale ametikohale esitas. «See oli mulle suur üllatus, mõtlesin, et ehk saab ta tarbijakaitse komisjoni.»#p3#

Marika abikaasa Rein Tuus (61) oli aga lausa vapustatud, kui ühel õhtul koju jõudes teatas naine, et talle pakuti volikogus Keskera-konna kõrgeimat ametiposti. Kuigi Marika pole esialgu isegi mitte partei liige.

Ka Rein Tuus kandideeris valimistel samas ringkonnas, pidi aga kogema hävitavat perekondlikku lüüasaamist. «Marika sõitis must nagu teerulliga üle,» rõõmustab-kahetseb Rein. «Ei mäleta meid, kunagisi lauljaid, enam keegi.»

Eelmisel nädalal oli netiportaalide kuumimaid teemasid Marika uus palganumber. Rein Tuus tunnistab, et teda ikka häirib ka, et naise uus palk ületab tema teenistuse Tallinna Tuletõrje- ja Päästeameti tehnikuna 4–5kordselt. «Eks ma pean siis ka tublimaks muutuma,» lubab mees.

Marika aga ütleb, et nende kooselu algusaegadel, kui Rein oli menukas laulja ansamblis Vana Toomas ja tema samas helirezhssöör, oli rahaline panus perekonda vastupidine. Nii et kokkuvõttes läheb kõik tasakaalu.

Konflikt telemajas
Rein ei usu, et abikaasa ametivahetusest nende pereelus midagi muutuks. «Võib-olla hakkame koos Kristiine halduskogus istuma,» arutleb ta. Mehe meelest on Marika viimasel ajal, pärast teletöölt lahkumist, tublisti rahulikumaks muutunud.
Marika ise on alles nii värske poliitik, et ei oska seda ajakirjanikutööga võrrelda, aga ta usub, et ehk on töögraafik mõnevõrra korrapärasem. Reede õhtuti on Tuuside peres alati olnud laud uhkemalt kaetud ja küünlad põlemas, nii jääb ka edaspidi. «Meile meeldib elu ilusaks teha,» ütleb Marika.

Eelmine aasta telemajas oli Marika Tuusil väga närviline. Ta oli ETV töötajate usaldusisik, telemaja ametiühingu esindaja. Kui kevadel taheti inimestega uued töölepingud sõlmida, leidis Marika, et need on töötajatele kahjulikud. Marika väitel sai sealt alguse tema ja peadirektor Ilmar Raagi konflikt, mille tulemusena Raag lasi Marika autorisaate «Knopka» lõpetada.

Marika ei kahtle, et «Knopkale» sai saatuslikuks saatejuhi ametiühingutöö. «Eelmisel sügisel, aasta tagasi, käis ta rääkimas, et ma hakkaks «Knopkat» iga nädal tegema, selle populaarsus oli võrreldav meelelahutussaadetega. Ja siis järsku keset hooaega ütles, et saadet enam ei tule.» #p4#

Ilmar Raag tunnistab, et saade otsustati lõpetada juba aprillis, kui pandi paika sügisene programm. «Marika käis ka enne tööl väljaspool telemaja ja tema kandideerimine ei tulnud kellelegi üllatusena. Tema poliitiline aktiivsus ja sümpaatiad olid selged juba ammu enne seda,» väidab Raag. Seega ei saanud Raagi sõnul Marikat juba aastaid sõltumatuks ajakirjanikuks pidada.

Tasumistund tuleb kevadel?
Raag süüdistab endist alluvat, et oma eesmärgi nimel ei kohkunud ta tagasi ka faktide suvalisest tõlgendamisest. «Seejuures esineb ta muidugi tuntava karismaga,» möönab telejuht. «Ta on kahtlemata osav selles, mida ta teeb, aga usun, et mõnes teises meediaväljaandes osatakse tema omadustest rohkem lugu pidada.»
Inimesena peab Raag Marikast lugu, mis siis, et ta tema vaateid ei jaga. «Tema kangekaelsus on ta edu pant.»

Seda, mis tegelikult Tuusi ja Raagi vahel juhtus, kas enne oli kandideerimisotsus või saate ärajätmine, teised telemajas peale nende kahe eriti ei tea. Või ei julge arvata. Kauaaegne saatejuht Mati Talvik loodab südamest, et Raag ei ole nii madal inimene, et Marika ametiühingutöö pärast saatest ilma jättis.

Raag on aga saanud endale võib-olla võimsama vaenlase, kui ta karta oskab. Kevadel on ju riigikogu valimised, ja tõenäoliselt teeb Edgar Savisaar ettepaneku kandideerida ka Marikale, kes oli kohalikel valimistel oma 1005 häälega üle riigi 37. kohal.
Uus riigikogu aga paneb ametisse uue ringhäälingunõukogu, kes otsustab ETV vana peadirektori jätkamise või uue määramise üle. Ja üpriski tõenäoliselt läheb Keskerakonnal neil valimistel päris hästi...

Marika arvamus direktor Raagist on kui automaadivalang: «Teda pole ju! Teda ei ole ju kunagi kohal! Ta kas lavastab kusagil popkorni, on järjekordselt Ameerikas või teeb protestimatka läbi Eesti. Ja ta on välja söönud või söömas kõiki keskealisi naissaatejuhte — peale minu Marica Lillemets, Reet Oja, rasked päevad on Reet Linnal. Ja nende asemele tulevad (Marika otsib pikalt sobivat sõna) noored hoolitsetud poisid.»
Marika tahab ka volikogu aseesinaisena jätkata teletöötajate usaldusisiku tööd: «Minu meelest ei lähe need kaks ametit kuidagi omavahel vastuollu.» Töötajate usaldusisikut ei saa ka koondada. Nii et tõeline knopka juhtkonna istumise all.

Ootamatud tembud
Aastatepikkune telekogemus ja Peda näitejuhiharidus annavad Marikale poliitikutööks hindamatu avaliku esinemise oskuse. Nooruses mängis ta filmis ja tegi modellitööd. Edgar Savisaarel on õnnestunud oma lähikonda tõmmata järjekordne ilus ja tark
naine, kaasavaraks teleekraanilt tuntud nägu ja rõhutute kaitsja oreool.
Heimar Lengi arvates sobiks õde ideaalselt just nimelt ringhäälingunõukogusse. «Ja ma ütlen, võite selle kirja panna, et ETV vajab juba ammu uut peadirektorit!»
Marika ise on tulevikust kõneldes tunduvalt tagasihoidlikum. Ta ei ole kunagi tahtnud rääkida asjadest enne, kui need on tehtud ja otsustatud. Seda, et ta läks Tartu ülikooli teist kõrgharidust omandama, said lähedased teada siis, kui ta ajakirjanikudiplomi lauale pani. Samamoodi tuli Marika mitte just väga ammu koju shampuse ja juhilubadega, teatades, et käis siis nüüd autokoolis ära.

«Kui mulle tehakse ettepanek riigikogusse kandideerida, siis ma muidugi mõtlen,» lubab ta. Ja kuidagi märkamatult jääb vastuseta küsimus, kuhu tema poliitiline karjäär võiks välja jõuda.
«Kõigepealt pean praeguse ametiga hakkama saama,» arutleb ta. «Saatus annab hobuse, aga ratsutama peab ise.»