Tänasena ainsa eestlasena on sellel eksponeeritud kunstnik Aapo Pukk. Nüüd on ka Mart Sanderil lootust Mall Galleries’ seinal oma kunsti eksponeerida.

„See on mul kolmas katse sellel võistlusel osaleda,“ ütleb Mart Sander, kes on öelnud, et joonistama hakkas ta enne kui kirjutama või laulma.

Miks siis varasemad katsed ebaõnnestusid? „Selle võistlusel osalevad maailma parimad kunstnikud – miks ma oleksingi pidanud eelvoorust edasi saama?“ vastab Sander.

„Mind ei saa ju kõrvutada oma ala suurte meistritega. See, et ma praegu finaali jõudsin, annab ehk lootust, et ma olen siiski arenemisvõimeline.“

Teise põhjusena peab ta teemavalikut. „Varasematel aastatel üritasin „lüüa“ ilusate teostega: maalisin väga ilusaid modelle nagu Ines Karu. Aga tegelikult oodatakse rohkem „sotsiaalselt shokeerivat“ kunsti. Kuidas seda portrees väljendada? Nii mõtlesingi, et seekord lähen teist teed ja kujutan ärapekstud kaklejat enne seda, kui vastane ta viimase hoobiga lõplikult ära kustutab.“

Maali nimi „Coup de Grace“ tähendabki „Halastuslöök“. Ilmselt see valik töötas, sest eile ilmus Sanderi nimi finaali pääsenud kunstnike nimistusse.

Lõppvõistlus, mille peaauhinnaks on lisaks eksponeerimisele Londoni mainekaimas moodsa kunsti galeriis ka 10 000 naelsterlingit, toimub märtsis. Käesoleva nädala jooksul saab teost näha Mart Sanderi galeriis Tõnismägi 3 tema näitusel „Viimsepäevavale(m)“; seejärel rändab see Londonisse.