Kaks nädalat tagasi ilutses Londoni kaasaegse kunsti galerii The Saatchi Gallery kodulehel www.saatchiart.com müüdud teoste edetabelis ka meie Mart Sanderi (46) maal «Vananev geiša». Londoni kunstikollektsionäär pidi maali eest välja käima 7500 naelsterlingit ehk 9500 eurot, mis üsna hilises eas pintsli järele haaranud artisti, laulja ja telesaadete juhi kohta on lausa briljantselt krabisev tulemus!

Ühtlasi on väljamaale välja murdnud ka eestimaine ilu – geišana on Sander kujutanud endist ajakirjanikku Dea Martinjonist, kes on muidu sinisilmne linalakk ega ilmuta veel vähimaidki vananemise tundemärke... «Dea elas mõni aasta tagasi Portugalis, kuid tuli augustis minu sünnipäevale,» meenutab Mart Sander. «Panime talle selga etenduse «Mikaado» kostüümi ja paruka ja nii ta mulle poseeris.»
Maalist valmis isegi kaks versiooni, millest üks asus Londonis, teine aga müüdi Austraaliasse, Eestist pärit kollektsionäärile.
Sander ütleb, et kui kõrvale jätta tellimusportreed, on «Vananev geiša» üks tema parima hinnaga müüdud töid. «Tellimusportreede hinnad algavad Euroopas ja Ameerikas 10 000 euro kandist. Meil on isegi väga rikkad inimesed sageli ehmunud, kui suure paraadportree eest 1000 kuni 2000 eurot küsida,» ütleb Sander. «Mõnele ärimehele või juristile on see päevapalk, kunstnikule aga nädala-kahe töö.»
The Saatchi Gallery on selle asutamisest (1985) saati olnud hüppelauaks vähetuntud kunstnikele, kellest nii mõnigi on saanud ilmakuulsaks. Muide, mõni päev hiljem jõudis müügitabeleisse ka teine Eesti kunstnik – Katrin Valdre.
9500 eurot... Päris hea kingitus Sanderile, kes tähistab pühapäeval, 10.augustil oma 47ndat sünnipäeva! «Vananevat geišat» te enam ei näe, aga teisi Mardi maale võib tema galeriis Tõnismäel imetleda augusti keskpaigani.