Ralliäss MARKKO MÄRTIN on teatanud, et kolis elama Monaco vürstiriiki Vahemere kaldal. Lisaks mõnusale kliimale tähendab see ka mitmeid maksusoodustusi.

Märtinit (28) peetakse Eesti raskeima iseloomuga sportlaseks. Ta ei vasta ühelegi ebameeldivale küsimusele, eriti neile, mis puudutavad isiklikku elu. Kuid maailma kiireim rallisõitja, nagu hindab fordralleysport.com, ei saagi olla mingi järeleandlik mehike. Sellesamas linnriigis, Monacos, elab ka Eesti kõige raskema iseloomuga ärimees — Toomas Tool, kes ei ole lasknud end ajakirjanikel kordagi pildistada.

Salajased rahaasjad

«Väga raske töö,» ütleb Märtin rallisõitmise kohta. Palju selle eest makstakse? Markko rahaasju ajab inglane Paul Turner, kes rahast ei räägi.

Äripäev pakub Märtini aastateenistuseks 30 kuni 50 miljonit krooni.

Märtini sõber, E.O.Si ralli korraldaja Juss Roden kinnitab, et tal ei ole midagi rääkida. «Ma pean Markkot oma sõbraks. Ma ei ole kunagi ta rahaasjade vastu huvi tundnud.»

Naised ja Markko. Taas keegi ei kommenteeri. Teatakse Markko suhet blondiiniga, kel nimeks Evelin Kivimaa. Kas suhe kestab? Kes hoiab kodu? Pigem teame, mida tunneb Markko, sisenedes kurvi kiirusega 145 kilomeetrit tunnis.

Kas Eesti on olnud oma kangelase vastu sõbralik ja mõistev? Mitte alati, kui meenutada lugu Markko juhilubadega, mida taheti talt ära võtta.

Maksab? Ei maksa?

Markko kolimine ei tähenda, et ta loobub Eesti kodakondsusest, kuid võib tähendada tema kustutamist rahvastikuregistrist. Eesti maksustab inimesi elukoha järgi. Kes elab ja teenib välismaal, pole ka Eestis maksukohuslane. Kuid see kõik ei ole nii lihtne.

«Inimesed, kes on läinud välisriiki tööle pikemaks ajaks kui pooleks aastaks, pööravad tihtipeale tähelepanu vaid 183 päeva reeglile, unustades, et Eesti alalise elanikuna jäävad nad Eestis residentideks. Isik, kes viibib Eestis maksustamisperioodil vähem kui 183 päeva, kuid kellel on Eestis alaline elukoht, on siiski Eesti resident,» teavitab Maksuameti otseste maksude talituse juhataja Dmitri Jegorov. «Seega Monacos veedetud päevade arv ei ole kriteeriumiks, et maksta makse Eesti asemel Monacos.»

Kermoni maksukonsultant Priit Porila ütleb, et kuna maksukohuslaste register saab andmed otse rahvastikuregistrist, siis püsivalt välismaale elama asumisel tuleb rahvastikuregistrile esitada sobilik elukohateade, millel teate esitaja märgib oma aadressi välismaal.

Seega on härrad Porila ja Jegorov veidi erineval seisukohal küsimuses, kas rahvastikuregistri kanne on piisav, et Monacos maksusoodustusi nautida.

Paradiis Monaco

Vahemere soe vesi ja päike. Alpid. Olles tüdinenud oma jahi pardal päevitamisest, võite võtta suusad ja sõita mägedesse. Monaco on üks väheseid riike maailmas, kus puudub oma residentide otsene maksustamine tulumaksuga. Sealne maksusüsteem on Euroopas unikaalne ning eriti ahvatlev neile, kelle tulu pole seotud ühes kindlas asukohas töötamisega, nagu näiteks sportlased või muusikud.

Hea kliimaga kaasneb hea seltskond, kuna Monaco kubiseb staaridest.

Tegu pole siiski lausmaksuparadiisiga. Maksustatud on pärandamine, samuti erinevad lepingud, nagu näiteks korteri üürimine, kinnisvara ost jms.

Monacot juhib prints Rainier III, kes kuulub väikeriiki 706 aastat valitsenud Grimaldi dünastiasse. Linnriigi kuulsaim ehitis on Monte-Carlo kasiino, kuhu alatasa astus sisse ka James Bond.