«Mind kasvatati suhteliselt karmilt,» ütleb kulturist MAREK KALMUS. Marek on seni oma rusikad kenasti taskus hoidnud, aga kui keegi peaks ta naisele või pojale liiga tegema, siis pole halastust loota.

 
Marek (37) on välimuse poolest nagu kompromissitu märulisangari Dolph Lundgreni kaksikvend. Kui atleet tänaval suvistes sortsides jalutab, siis jõllitavat möödakäijad ta lihaselisi sääri. Oma teravaid näojooni peab Marek aga kurjadeks, lausa hirmuäratavateks! Tegelikult on musklimäe sees peidus hell ja hoolitsev isa pisipojale Kaarole (4) ning armastav abikaasa Signessale (37).
Marek astus ühel päeval sisse Fitness.ee Fotostuudiosse ja teatas, et soovib endast pilte teha. Fotod tulid ägedad. Neid vaadates jäi mulje, et poseerib mõni filmikangelane. Marek haaras mõttest kinni ja luiskas oma blogis, et fotod on ühe Hollywoodi filmi tarbeks tehtud. Uudis imbus meediasse. Marek jälgis libauudise ümber toimunud arutlusi ja sai innustust lükata käima amatöörmäruli projekt «Halastamatu ja kompromissitu Bonsuna». (Filmiidee tuli siiski fintess.ee video reporter Jokerilt, kuid Kalmus oli sellega koheselt päri).
#end#

Pani kuuri põlema
«Ma püüan igasse olukorda mõistvalt suhtuda, mistõttu on halastamatus ja kompromissitus minust kaugel. Samas usun, et igas mehes on need parameetrid mingil hetkel olemas,» sõnab Marek.
Ta teab, et karmusega ei saavutata suurt midagi. Selle sai ta selgeks juba varases lapsepõlves.
«Mind kasvatati karmilt, aeg oli teine ning tihtipeale kehtisid käsk, keeld ja kontroll. Võib-olla minu puhul muudmoodi ei saanudki, kuid ega see mind palju ei muutnud,» arvab jõujuurikas.
Kui Mareki poeg Kaaro saab mõne tembuga hakkama, siis võrdleb isa poissi kõigepealt iseendaga, sest paljud tema lapsepõlve keelud olid ülepingutatud.
«Kui vanemad keelasid mul laevaga Pihkvasse klassiekskursioonile minemise ära, siis lasin paariks päevaks kodust jalga ja käisin seal ikkagi,» muigab Marek.
Rihma on Marek saanud siiski vaid paar korda elus. Talle tehti esimesed triibulised kolmandas klassis. Marek näppas vanaisa tagant paki sigarette Rumba ja läks neid sõbraga kuuri tõmbama. Kuur aga süttis põlema.
«Sain ikka täiega kere peale ja see oli asja eest,» tunnistab mees.
Marek püüab oma poega kasvatada teineteisemõistmise. Ta ei arva, et Kaarost peaks isa eeskujul sportlane saama — lapsele tuleb jätta valikuvõimalus.
«Loomulikult tuleb last kasvatada nii, et ta ei satuks kriminaalsele teele,» lausub Marek.

Abiellus klassiõega
Marek on Signessaga üheksa aastat abielus olnud, aga tuttavad on nad peaaegu terve elu — esmakordselt kohtusid kuuendas klassis.
«Esimesel septembril tuli meie klassi uus tüdruk, kes mulle kohe silma jäi. Ta oli hoopis teistsugune, selline võitleja, kes julges õpetajatele vastu hakata. Juba esimesel päeval oli tal kellegagi arveid klaarida,» räägib Marek.
Signessa ja Mareki teed läksid lahku pärast üheksandat klassi. Kalmus, kes sel ajal oli sedavõrd jalgratta spordile pühendunud, et sattus õpiraskustesse ja pidi õhtukooli üle minema.
Uuesti leidsid nad teineteise aastaid hiljem, ühel rattamaratonil, kus Marek osales. Signessa oli võistlustele juhuslikult kaasa elama tulnud.
«Ta märkas mind esimesena. Me olime juba kooliajal teineteisele kõvasti silma visanud. Taas kohtudes osutus äratundmisrõõm millekski enamaks kui lihtsalt sümpaatiaks,» sõnab Marek.
Kalmuse mõtted tüürisid abielule pärast koos elatud aastat. Ta kinkis Signessale pooliku südame, mille sisse lasi oma nime graveerida. Teine pool sellest ripub mehe jõulises kaelas.

Petmist ei andesta
Marek oskab olla originaalselt romantiline. Ta ei pea ilmtingimata vajalikuks armastust sõnadega avaldada.
«Kingin Signessale värskeid kastaneid ja see võtabki omal viisil kokku lause: Ma armastan sind!» toob Marek näite. Õhtusöögid, lilled ja küünlad on kulturisti arvates elementaarne osa suhtest.
Siiski pole Signessa ja Mareki suhe alati meelakkumine olnud. Abielus oldud üheksa aasta jooksul on mitmeid kriise läbi elatud. Kui Marek peaks oma armukadedust kümnepalliskaalal hindama, siis annaks ta endale maksimumpunktid.
«Ma olen väga armukade mees, kuid oskan end taltsutada ega hakka stseene korraldama, kui keegi mu kaunist naist vaatab,» ütleb ta.
Marek peab end kompromissialtiks, aga ta ei andestaks iialgi petmist, isegi kui tegemist oleks vaid emotsionaalsel tasandil reetmisega.
Halastamatuks ja kompromissituks Bonsunaks muutuks Marek siis, kui juhtuks nii nagu tema eestvedamisel vändatavas filmis. Seal röövitakse peategelase kõige kallim vara — naine ja laps.



Suure isuga musklimägi

*Marek puutus esimest korda näitlemisega kokku kümme aastat tagasi, kui mängis filmis «Kallis härra Q».
«Näitlemine on põnev. Võiksin mängida nii head kui paha. Muidugi tuleks mul kõige paremini välja musklimeeste sõnatu osa.»

*Kalmus armastab süüa. Ta käib öösel vähemalt kaks korda külmkapi kallal. «Kui kõht on tühi, läheb uni ära.»

*Kalmus on võimeline korraga pintslisse pistma neli kilo liha, ehk 15 varrast šašlõkki. «Kahekümneselt sai käidud Kirgiisias treeninglaagris. Ei saa öelda, et tol ajal oli Eestis vähe liha, kuid sealkandis küpses šašlõkk lademetes ning ma ka vitsutasin seda mõnuga.»

*Marek pole kunagi kakelnud. Ta rusikas on tahtnud tõusta vaid korra, siis kui üks bemmivend üritas tema juhitud Žigulit teelt välja pressida.
«Astusin rullnoka auto juurde ja küsisin: Mis on? Minu suurust nähes rullnokk ehmatas ja palus väriseval häälel vabandust.»

*Esimene kokkupuude alkoholiga oli Kalmusel juba nelja-aastaselt. «Nägin laual ripakile jäetud klaasi. Tõmbasin sealt endale mõnusa klõmmi magusat likööri sisse. Tükk aega oli lõbus ning järsku vajusin magama.» Seda seika meenutas talle ema.

*Marek on eesmärgi nimel valmis minema kas või läbi seina. Korra on ta pidanud aga alla andma. Pärast 2001. aasta Eesti meistrivõistlusi sattus Kalmus dopinguskandaali ning Eesti kulturismi ja fitnessi liidu juhatus karistas teda aastase võistluskeeluga.
«Dopingut pole ma kasutanud. Tol hetkel puudusid mul materiaalsed võimalused selle tõestamiseks. Juriidiliseks abiks oleks vaja olnud 100 000 krooni. Seda summat polnud kusagilt võtta.»


«Halastamatu ja kompromissitu Bonsuna»
Kalmuse film räägib Vene kulturismikoondise palgatud terroristidest, kes röövivad leebe pereisa (Marek Kalmus) naise ja lapse ning tagastavad nad vaid allkirja vastu, mis peab kinnitama, et EKFL (Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit) lõpetab rahvusvahelise dopingukontrolli tõhustamise nõudmise.
Nimi Bonsuna pärineb Kalmuse koolipõlvest, kui ta sikerdas kuuenda klassi lõpuaktusel vihikusse suvalisi tähti.
Film valmib null-eelarvega ning näitlejateks on kümme fitnessiga seotud meest ja naist. Linateosel puudub kindel käsikiri ja võtted toimuvad improvisatsiooni käigus.