Möödunud masu-aasta tegi Eesti superrikaste rahakottides korralikku tuulutustööd. Kroonika reastas suurimad kaotajad.

Masu ohvrite top 10
Kaotus kordades, võrreldes 2007. ja 2009. aasta turuväärtusi
 
1. Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu (Arco Vara) 9,8 korda
2. Meelis Milder (Baltika) 6 korda
3. Indrek Rahumaa (Silvano Fashion Group) 5,8 korda
4. Armin Karu (Olympic EG) 4,8 korda
5. Hans H. Luik (Ekspress Grupp) 4,4 korda 6. Toomas Luman (Nordecon International) 3,2 korda
7. Joakim Helenius (Viisnurk ja Trigon Property Development) 3 korda
8. Toomas Annus (Merko ja Järvevana) 2,9 korda9. Enn Pant, Ain Hanschmidt (Tallink)  2.83 korda 10. Jüri Käo, Enn Kunila, Andres Järvingu (Tallinna Kaubamaja) 2 korda
#end#
 
Kaitsepositsioonidel
 
Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu 
Arco Vara 9,8 korda
Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu on tublid mehed. Nad ehitavad Tallinnas, Riias ja Sofias. Haaret neil on, aga olud ei ole väga viljastavad. Mullu 9 kuuga koguti puhaskahjumit 229 miljonit krooni.
Lisaks kulub energia ärimees Toomas Tooli tagasitõrjumiseks. Tool üritab ettevõtet oma kontrolli alla saada. Hetkel on Arco Vara turuväärtus veel 218 miljonit krooni, kuid firmale võib kuuluda vara hoopis suuremate summade eest ja sellest ka härra Tooli huvi. Samas on varad ostetud laenude eest ja firma laenukoormus on 915 miljonit krooni.
 
Paneb ida- ja lõunanaabrid riidesseMeelis Milder Baltika 6 korda
Meelis Milder on hakkaja ärimees. Kes siis veel kui mitte tema suudaks müüa sadade miljonite kroonide eest riidekaupu Leedus, Eestis, Venemaal, Ukrainas ja Lätis. Ärimudel on kindlasti jumekas, kuid firmale teevad muret langevad tulud, kahjum ja võib-olla ka 355 miljoni kroonine laenukoormus.
Läinud aasta üheksa kuuga suudeti müüa 660 miljoni krooni eest kaupu, kuid firma kohanemine masuga võtab aega. Müügipinda on juurde tulnud, kuid jaemüük ei ole kasvanud.
 
Osav skeemimeister  
Indrek RahumaaSilvano Fashion Group 5,8 korda Indrek Rahumaa on vapustavalt hea ärimees, läinud aasta üheksa kuuga suutis ta müüa 900 miljoni krooni eest naistepesu, enamiku sellest Venemaal. Nimetage veel üks Eesti ärimees, kes toodab Valgevenes, müüb Idas, noteerib oma firma aktsiaid Varssavis ja Tallinnas ning laseb seda kõike finantseerida Taani pangal.
Muret võivad mehele tekitada jagelused Oliver Kruuda ja Toomas Tooliga ning kõikvõimalikud devalveerimised lähiriikides, mis söövad grupi kasumit.
Äripäev hindab mehe isiklikku varandust 282 miljoni krooni suuruseks.
 
Varandus sulab nagu kasiinosõltlaselArmin Karu Olympic EG 4,8 korda Armin Karu on superärimees, kes tõusu ajal saavutas kõik, mis ühel kodanikul on võimalik saavutada. Kuid masu ajal liikusid asjad vastupidises suunas. Kui riigis kaob kerge raha, siis kaovad ka kasiinode tulud. Tallinn ei ole Las Vegas, kuhu kümned miljonid pensionärid sõidavad oma liigseid sääste maha mängima.
Mullu üheksa kuuga kogus tema juhitav grupp 1,2 miljardit krooni äritulu, kuid pidi alla neelama märgatava turulanguse Baltikumis ja kasiinode ärakeelamise Ukrainas. Grupi puhaskahjum oli 226 miljonit krooni.
Äripäev hindab mehe varandust 990 miljoni krooni suuruseks.
 
Kitkub aseritega kanaHans H. LuikEkspress Grupp 4,4 korda Hans H. Luik on aktiivne mees. Kes siis veel kui mitte tema üritaks ukrainlastele ja lätlastele internetikeskkonda müüa ja Bakuus kinnisvara arendada.
Kui vaadata Ekspress Grupi majandusnäitajaid, võib öelda, et tegemist on jätkusuutliku ettevõttega, mis 750 miljoni kroonise läbimüügi (9 kuud 2009) juures teenib kerget kasumit. Kindlasti teeb muret 750 miljon kroonine laenukoormus.
Mis puudutab Luige Bakuu investeeringuid, siis mees ise on veendunud, et need on juba ka Eesti ja Azerbaidžaani poliitikute mure, sest esimestele riskiinvestoritele koti pähetõmbamine ei aita raha juurde meelitada.
Äripäev hindab Hans H. Luige vara 1270 miljoni krooni suuruseks.
 
Ehitab Balti merest Musta mereni
 
Toomas Luman
Nordecon International, 3,2 korda Aastaid Eesti ärimehe ideaalkuju olnud Toomas Luman nimetas tänavu oma firma Eesti Ehitus ümber Nordecon Internationaliks, sest tegutsetakse Balti merest kuni Musta mereni. Kuid 84 protsenti tuludest tuleb siiski Eestist. 2009. aasta üheksa kuu firma müügitulud olid 2 miljardi krooni juures, brutokasum 165 miljonit krooni, puhaskasum 46,7 miljonit krooni ja laenukoormus 610 miljonit krooni.
Lumanit ei rõõmusta masu ja konkurentsi kasv turul, aga ta näole toob naeratuse ehitushanke võit.
Äripäev hindab Lumani vara suuruseks 236 miljonit krooni.
 
Ühe miljardi mees
 
Joakim Helenius
Viisnurk ja Trigon Property Development, 3 korda
Vaheldumisi Londonis ja Tallinnas elava Eesti-Soome ärimehe Joakim Heleniusega seotud firmadele kuulub kaks Tallinna börsil registreeritud ettevõtet: mööbli ja ehitusmaterjalide tootja Viisnurk AS ja sellest eraldunud Trigon Property Development. Viisnurk on eksportiv ettevõte, mis müüb oma kaupa Soomest Kasahstanini. Ettevõttele kuulub ka mööblikaupluste kett Skano, mis ulatub Pärnust Odessani.
Viisnurka iseloomustavad 151 miljoni kroonine müügitulu, 31 miljoni kroonine brutokasum ja 73 miljoni kroonine laenukoormus (9 kuud 2009). 
Äripäev hindab Heleniuse vara suuruseks 1 miljard krooni.
 
Hädas nagu mustlane mudasToomas AnnusMerko Ehitus ja Järvevana, 2,9 korda Suurehitaja Toomas Annus on hädas maavahetuse kohtuprotsessiga nagu mustlane vankriga mudas. Vaevalt, et meest rõõmustab ka asjaolu, et Äripäev paigutab ta 2,6 miljardi krooniga jätkuvalt Eesti rikkaimaks inimeseks. Tõenäoliselt on selles hinnangus veel buumi mõju.
Merko Ehitus on suuruselt ja numbritelt sarnane oma suure konkurendi Nordeconiga. Merko Ehituse 2009. aasta 9 kuu müügitulu oli 2,3 miljardit krooni, millest üle neljandiku annab Läti tütarettevõte. Brutokasum 277 miljonit krooni ja laenukoormus 558 miljonit krooni. 
 
Suurimad laenuorjadEnn Pant, Ain Hanschmidt, Kalev JärvelillTallink 2,83 korda Eesti suurimad riskivõtjad Enn Pant ja Ain Hanschmidt hoidsid tänavu madalat profiiili. Nad on Eesti enim laenanud mehed, kelle ettevõtte bilansis istub 18,4 miljardi krooni eest intresse kandvaid kohustusi. Panti võib vahel näha tennisevõistlustel ja Hanschmidti golfiväljakul.
AS-i Tallink Grupp ja tema tütarettevõtete 2008/2009. 
majandusaasta 12 kuu müügitulu oli 12,4 miljardit krooni ja brutokasum 2,5 miljardit krooni. See muutus pärast kõiki ümberhindamisi ja amortisatsiooni suurendamist 128 miljoni krooni suuruseks puhaskahjumiks.
Äripäev hindab Enn Pandi varandust 2 miljardi krooni ja Ain Hanschmidti oma 1,6 miljardi krooni suuruseks. Loomulikult ei ole see kodus kapis, vaid laevade kujul merel. 
 
Hoiavad mune eraldi korvides  
Jüri Käo, Enn Kunila, Andres JärvingTallinna Kaubamaja, 2 korda Jüri Käo, Enn Kunila ja Andres Järving on geniaalsed ärimehed. 90ndatele alguses erastasid nad Norma, mille suurimaks äriks, aga ka riskiks oli turvavööde tootmine Togliatti autotehasele. Poisid mõistsid hästi, et kõik nende munad on ühes korvis ning 90ndate lõpus tegid eduka benji-hüppe. Nad müüsid Norma maha Rootsi suurele ettevõttele Autoliv AB, võtsid raha ning vaatasid, mis turul müüa on. Saadaval olid Tallinna Kaubamaja ja Liviko. 
Algas hoogne ostukeskuste rajamine. Tallinna Kaubamaja kontserni, kuhu kuulub ka Selverite kett, 2009. aasta üheksa kuu müügitulu oli 4,8 miljardit krooni, kuid pärast kõiki kulusid jäädi pisikesse kahjumisse. 
Tallinna Kaubamaja laenukoormus on väike, kuid see-eest on emaettevõtte NG Investeeringud võlg märkimisväärne.