Sajad Lääne-Virumaa emad on näinud kooliekskursiooni bussist välja ronimas lapsi, kelle suul vaid üks sõna — Metsamoor. Milles saladus? Rahvatarkus, meditsiin, alternatiivmeditsiin või hoopis äri, uuris Virumaa Teataja. Folkloristikat õppinud Irje ja metsandust tudeerinud Andy sattusid juhuslikult elama Võrumaale Kaika kanti ühe endise asutuse suvila maadele, mis oli võssa kasvanud ning meenutas prügimäge. Juhus oli Irje sõnul seegi, kuidas temasugune linnainimene ravimtaimedeni jõudis.

Irjele sattus kätte Maria Trebeni ravimtaimeraamat. Ta proovis järele, uuris ja tuletas meelde lapsepõlves kuuldut. Kui kedagi tabab äkiline hambavalu, siis soovitab Irje võtta puhtaks pestud teelehejuure ja selle vastaskõrva panna — mõjub valuvaigistina. “Hambaauku see ei paranda ja arsti juurde tuleb ikka minna, kuid valu võtab ära,” ütleb Irje.

Irje soovitab inimestel tähelepanelikult jälgida, mis taimed nende ümber kasvavad. Vahel on koguni nii, et vajalik taim hakkab ise teie koduõues kasvama.

Irje korraldab lastegruppidele ravimtaimelaagreid. Ja et ühel naabril olid mesilased ja teisel kaanid, siis hakkas ta lapsi ka nende juurde viima. Nõnda sündis viis aastat tagasi Metsamoori perepark, mida täna aitavad vedada ligi kümne pere inimesed. See on töö ja hobi.

Irje ja Andy pojad Jonatani (13) ja Kaspari (10) tunnevad loodust hästi ja võivad käia, kus tahavad — piiranguid ei ole. Kui poiste viieaastase õe Johanna Maria käest küsitakse, kus ta elab, siis vastab tüdruk, et haldjatemaal. “Tema jaoks on haldjad reaalsed — puude hinged ja elusolendid, puu süda. Minu jaoks on ka,” ütleb Irje. “Kõik on ümberringi elav. Imestatakse, et kuidas on küll nii palju looduses tekkinud kunsti siia kokku koondunud, kuid tegelikult on seda igal pool — siin on see vaid nähtavaks tehtud.”

Metsamoori perepargis on ka kottpime loitsukelder, kuhu sattunud inimesed tavaliselt ehmuvad. “Seal tuleb tunnetada seda, mis sul veel keha küljes ripub: kõrvad, käed-jalad, nina,” seletab Irje, kelle jaoks loits pole midagi müstilist ega nõiduslikku, vaid hoopis tahte ja enesekindluse sisendus. “Enesekindlus, usk ja tahe on psühholoogiline mehhanism, mis toimib. Oma mure tuleb enda seest sõnadega välja öelda.”