Möödunud aasta jaanuaris ränga insuldi üle elanud lavastaja ja näitleja, 66aastane Mikk Mikiver on jõudsalt taastunud, kirjutab SL Õhtuleht.

3. juulil esietendub Viinistu kunstimuuseumis suvelavastus eesti ühe tuntuma kunstniku Konrad Mägi elust ja Mikiver aitab tüki ettevalmistamisel kaasa. Näitleja Raimo Passi sõnul just nimelt lavastuse poole pealt. Kas armastatud teatrimees lõpuks ka näitlejana lavale astub, on praegu alles lahtine.

Lavastuses on mõned väikesed osad ühele vanemale näitlejale. Neid mängib praeguse kava järgi Aarne Üksküla. Esialgu tehakse proove Tallinnas, juunis kolitakse etendusepaika Viinistusse. “Tegelikult on meil peaaegu kõigil näitlejatel tükis mitu rolli. Vaid peaosaline Hendrik Toompere juunior on ühes, Konrad Mägi osas. Mikiver võib mängida Konrad Mägi isa või siis arsti osa,” arutleb Pass. “Nad võivad Ükskülaga kahekesi otsustada ka nädal enne esietendust, kas ta tahab lavale minna või mitte.” Pass hakkab kehastama kunstnik Nikolai Triiki.

Vanameistri abikaasa Carmen Mikiver ütleb, et see, kas Mikk Mikiver kaasa lööb, pole siiski lõplikult otsustatud: “Ei julge veel lubada. Natuke lahtine. Kindlat jah-sõna ta ei ole veel öelnud.”

Carmen Mikiveri sõnul on Miku tervisega praegu õnneks hästi. “Kuid lavastuse proovides ta ei ole veel käinud,” lisab naine.

Viinistus avatakse ühtaegu lavastusega ka ainulaadne kunstinäitus. “Kunstiteadlase Maire Raitari eestvedamisel otsitakse kõik Konrad Mägi maalid, mis vähegi võimalik, Eestist sinna kokku,” kinnitab Pass.

“Lavastus on läbilõige kuulsa kunstniku Konrad Mägi (1878-1925) elust. Need kohad, mis teda mõjutasid. Ja need, kes tema ümber olid: Aleksander Tassa, Nikolai Triik, Amandus Adamson, kelle juures ta Peterburis õppis. Kõik olulisemad paigad, kus ta käis ja mis teda mõjutasid — Itaalia ja Pariis näiteks — on etenduses sees,” ütleb lavastuse projektijuht Märt Meos. “Viinistus ehitame juba hoogsalt teatriplatsi.”