Kate Winsleti ja Sam Mendesi abielu oli purunemisele määratud. Sõprade sõnul elas paar erinevatel planeetidel.

Kate Winsleti (34) ja Sam Mendesi (44) lahkuminek ei tulnud nende ühistele perekonnatuttavatele üllatusena. Isegi nende New Yorgi naabrid teavad, et Sam elab juba mõnda aega nende kolmekorruselise katusekorteri endises töötoas. Abielu purunemise põhjuseks ei olnud Sami väidetav armusuhe näitlejatar Rebecca Halliga. Sam väidab, et suhe Halliga on kogu aeg olnud vaid tööalane. Kuulsal filmirežissööril sai kõrini oma naise pidevatest paanikahoogudest ning sõnumitest, mida ta väitis end teispoolsusest saavat.
Kate, tema tütar Mia ja nende ühine poeg Joe on end sisse seadnud korteri kahele ülemisele korrusele. Seintel ripuvad maalid ja laste joonistused, põrandaid ehivad kulunud Pärsia vaibad. Korterist pääseb katuseterrassile, kus Kate'ile meeldib suitsetamas käia. See on üks tema vähestest pahedest.
#end#
Sami valgete seintega poissmeheliku korteri seina katab hiiglaslik lameekraan, mille ees lösutavad tumehallid nahksohvad. Korteri kolmel korrusel liikudes saab selgeks, et selle asukatel pole õigupoolest midagi ühist. Kate on kirglik tegutseja, kelle elu on täis grandioosseid, tingimusteta armumisi. Ta nutab kergesti ja tunneb end tihti ebakindlalt. Ta peab end siiamaani «paksuks tüdrukuks», kes lahkus 16aastaselt teatrikoolist. Teda jälitab tunne, et ta pole piisavalt intelligentne ja andekas.
 
Hääled teisest ilmast
Aeg-ajalt kuuleb ta oma surnud esimese armastuse sosinaid. Näitleja Stephen Tredre suri ootamatult, kui Kate tasapisi kuulsaks saama hakkas. Kate väidab, et mees võtab temaga tihti teispoolsusest ühendust, et rääkida talle, et temaga saab kõik korda.
Sam on Kate'i vastand - enesekindel intellektuaal, kelle kohta räägitakse, et ta kardab end siduda. Sami ekskallimate hulka kuuluvad Jane Horrocks, Rachel Weisz ja Calista Flockhart. Kellelgi neist ei õnnestunud teda altarile ligilähedalegi meelitada. Lahutatud vanemate ainsa lapsena on ta korduvalt väljendanud oma skeptilist suhtumist monogaamsesse suhtesse. «Ma ei usu abielusse,» on ta öelnud. «Purunenud perekondadest pärit lapsed kipuvad juba kord sellised olema. Mõte abielust tekitab minus õudu.»
Alles möödunud aastal ütles ta, et tema elu riskantseim tegu oli abiellumine ja laste saamine.
Kate'ile on abiellumine ja emaks saamine alati olnud ihaldatud «õnnelik lõpp». Praegu loodab paar, et nende lahus-ent-siiski-koos elukorraldus võimaldab neil  üheskoos lapsed suureks kasvatada, ilma et nad peaksid oma vanemate nääklemist pidevalt pealt kuulama. Nad mõlemad tahavad sõpradeks jääda ja oma New Yorgi korteris edasi elada.
«See lahkuminek on neile palju hingevalu teinud, aga nende abielu on läbi põlenud,» räägib üks perekonnatuttav. «Nad ei suutnud enam teineteist õnnelikuks teha. See ei olnud kerge otsus ja nad ei teinud seda kiirustades.»
 
Töö lõhkus abielu?
Tundub, et abielu sai kõvasti kannatada, kui nad töötasid koos mitmele Oscarile kandideerinud filmi Revolutionary Road võtetel. See oli nende esimene koostöö - ja esimene stsenaarium, mida Kate julges oma superintelligentsele mehele soovitada. Töönarkomaanist Sam oli kindel, et April Wheeleri roll on Kate'i karjääri suurim, mis toob talle Oscari. Kate'i painas ebakindlus, mida ei teinud paremaks see, kui mees igal õhtul pärast kurnavat päevatööd teleka ette magama jäi. Sam võis lõpmatuseni kuulata lugusid jalgpallist ja kriketist, kuid tal ei jätkunud aega ega energiat, et toetada oma ebakindlat ja haavatavat naist.
Režissöörid, kes Kate'iga on töötanud, ütlevad, et ta on ühtaegu toetust vajav ja ülipüüdlik. «Sam ütleb tihti teistele näitlejatele: «Räägi mulle oma tegelaskujust. Millest ta mõtleb kell 11 hommikul?» Kate ootas, millal Sam temani jõuab. Seda ei juhtunudki,» räägib üks asjassepühendatu.
Paar läks sellepärast isegi tülli. ««Ma ei saa sellest filmist rääkida ööpäevaringselt,» karjus Sam, mispeale Kate vastas: «Sa oled minu režissöör. Kui Aprili kehastaks mõni teine näitlejatar ja ta helistaks sulle, lahkuksid sa söögilauast, et temaga teises toas kaks tundi rääkida.»,» räägib teadja.
 
Kriisi meelevallas
Samal ajal kartis Kate, et tema teine film The Reader varjutab abikaasaga koos tehtud filmi. Ta kutsuti sellesse filmi viimasel minutil asendama Nicole Kidmanit, kes oli jäänud rasedaks. Ehkki Kate pälvis selle osatäitmise eest Oscari, oli filmi Revolutionary Road läbikukkumine Oscarite jagamisel mõlemale valus hoop.
Peagi hakkas Sam sõbrustama oma teatrikompanii Bridge Project näitlejatari Rebecca Halliga. Asjassepühendatute sõnul ei arenenud suhe süütust flirdist kaugemale, kuid Kate'i ja Sami suhe oli naise Oscari-võiduga muutunud. Esimest korda oli perekonna säravaim täht Kate ning Sam pidi kõndima tema varjus.
Möödunud kevadel jõudsid kuulujutud Kate'i ja Sami abielukriisist filmi- ja teatriringkondadesse. Sam rääkis Londonisse tagasi kolimisest, Kate'ile tundus, et mees tahab teda tema mugavast New Yorgi elust eemale kiskuda.
Mõlemad pingutasid perekonna nimel. Kate võitis osatäitmise eest filmis The Reader Bafta, Kuldgloobuse ja Oscari (ta võitis Kuldgloobuse ka filmi Revolutionary Road eest), kuid teatas kohe pärast seda, et võtab aasta vabaks, et perele pühenduda. Kõigile näis, et ta teeb seda oma abielu säilimise nimel.
Nende lapsed käivad New Yorgi Greenwich Village'i erakoolis, mis maksab 30 000 dollarit aastas. Ilusa ilmaga saadab Kate lapsed ise kooli. Ta on alati jumestamata ja kannab nende kotte. Sam viib lapsi kooli haruharva. Võimalik, et tal hakkas oma koduperenaise rolli sisse elanud abikaasa kõrval lihtsalt igav?
«Kate ei pinguta analüüsimisega üle,» ütles ta möödunud aastal. «Ta on tegija. Kui ta käima läheb, on tema sõnum: «Kao tee pealt eest!»»
Aeg näitab, kuhu selle raudse tahtega naise tee järgmisena viib.