Möödunud kolmapäeval, 4. aprillil tähistas Vahur Kersna suurema kärata oma 50. sünnipäeva. Milliseid värvikaid seiku telemehe elust meenub tema sõpradele, aga ka esimesele suuremale armastusele Vilja Savisaar-Toomastile?

Vahuri noorpõlvearmastus, europarlamendi liige Vilja Savisaar-Toomast:

Kahjuks pole me alates 1992. aastast suhelnud. Eks me mõlemad olime selle üle kurvad, aga nii ta läks. Me mõlemad teame, et me ei lõpetanud suhtlemist minust ega ka mitte temast tulenevatel põhjustel. Sest me alguses ikkagi suhtlesime paari aasta jooksul pärast seda, kui olime lõplikult lahku läinud, aga siis... kolmandatest isikutest tingitult enam mitte.

Kuna me kooselu kestis pea kümme aastat, siis on väga raske ühte seika välja tuua. Ma võiksin rääkida mitmetest seikadest, aga neid oleks ju veel kümneid ja sadu, ja tekib küsimus, miks ma just selle teiste seast välja tõin... Mulle tundub, et Vahuri raamat andis meie armastusest edasi päris sümpaatse kokkuvõtte. See oli küll tema nägemus, aga sealt ridade vahelt lugesin mina rohkem välja kui teised. Ma võin öelda, et see oli tõeline armastus, ilus armastus, mis kestis nii kaua, kuni talle oli antud kesta. Selle üle, et tal läheb elus hästi, et tema elus on uus armastus, olen ka mina õnnelik. Mul on meie suhtest ilusad mälestused ja mingi tükk Vahurist on siiamaani minuga – ja jääb elu lõpuni.

{poolik}

Ma vahepeal, kui kuulsin tema haigusest, millest on ka meedias kirjutatud, püüdsin Erki Noole kaudu temani jõuda, aga see ei õnnestunud...

Kes ta on inimesena? Tema puhul on kindlasti üheks märksõnaks pühendumus. Ükskõik, mida ta tegi. Kas või muusikat silmas pidades – ta ju kogus plaate ja tegi seda väga põhjalikult. Ta teadis lauljatest kõike ja... Kui tegi sporti, tegi ka seda pühendumusega. Ma ei saa öelda, et see on tema puhul fanatism, aga see on tõesti tõsine pühendumus, mis elus kõike ju edasi viib. Seetõttu on tal ka elus hästi läinud. Ka oma tele- ja ajakirjanikutööd tehes – ta ei läinud kunagi midagi mütsiga lööma. Ikka valmistas ette, ja põhjalikult. Kõike seda tehes ei ole ta teisi inimesi alandanud, ta on jätnud neile omad valikuvõimalused – kas või ajakirjanikutöös. Tema eesmärk ei olnud kunagi kellelegi ära teha – vastupidi, pigem teada ja avada maksimaalselt taustu, ja seda viia ka vaatajatele ja lugejatele – mitte lihtsalt teiste kohta arvamusi edasi anda. See on olnud tema professionaalne oskus – inimene avada ja teha ta huvitavaks. Hinnangute andmine jäi vaatajale ja lugejale.

Armastajana oli ta üsna romantiline, ta kirjutas mulle ju luuletusi ja... See aeg, mis me olime koos, sellest ajast põhiosa olime ju koolilapsed või tudengid ja ega meil ei olnud siis ju finantsilises mõttes suurt võimalusi kuhugi sõita, aga need meie vähesed korrad, need mõningased reisid, mis me saime siiski teha, neist püüdsime seda romantikat välja võtta nii palju, kui see oli võimalik. Suviti leidsime võimalusi minna metsajärvedele ujuma ja omavahel olla... Eks kõike on olnud elus.

 

Koos Vahuriga ETVs saateid «Noortestuudio pärastlõuna» ja «Jah! show» teinud, Kanal 2 «Reporteri» produtsent Ivar Vigla:

Ta on lustlik ja tore inimene. Kas sellest piisab? Kuule, ära pane mind sinna loosse, see ei ole hea mõte. Midagi olulist mul polegi ju rohkem öelda...

 

Telelegend, saate «Ajavaod» juht Mati Talvik:

No mis ma räägin... Väga andekas poiss on. Teinud läbi aegade väga häid ja väga julgeid saateid, on väga sõnaosav. Ta on ka väga head huumorit teinud, enne kui publitsistika peale läks – kui «Pealtnägijaga» edasi läks. Aga enne seda oli ju puhas huumor, mida ta tegi koos Viglaga – hea duett oli! Mingil määral ma tunnen, et ta teeb praegu selliseid saateid, mille poole ka mina kunagi püüdsin.

Minul on temaga suurepärane läbisaamine olnud – nüüd ta tegi minust ka juubelisaate (Talvik saab kolmapäeval 70). Ma hoian talle igavesti pöialt. Teda on alati tore näha. Eks ta vahel torgib ka natuke, ja eks me lõõbime omavahel. Kui me tegime kunagi siin kollektiivselt neid öötelevisioone, siis saime ikka rohkem kokku, aga pärast seda on igaüks ise vaikselt oma leivakannikat nosinud – ja muidugi silmanurgast vaadanud, mida teine teeb. Ma olen uhke, et meil on niisugune ajakirjanik televisioonis. Ta on mulle ääretult hea mulje jätnud ja, no mingil määral mulle meeldis ka see – kui ta telest ära oli –, et ta avaldas kirjatükke. (Talvik peab silmas Vahuri kriitikat, mis oli suunatud ETV pihta.) Ehk ta näitas, et ta on võimeline televisiooni ka laiemalt ja kõrvalt vaatama. Aga ära nüüd seda küsi, kas see ka kõik õige oli – see on juba teine jutt. Ja kas see ka midagi liikuma pani, on iseasi. See on nii kindel süsteem, et... Ta on pigem mõttekaaslane, ja suur mõttekaaslane.

 

Teleshow «Rahaauk» ja raadio Sky Plus hommikuprogrammi juht Alari Kivisaar:

Kutsusin teda hiljuti endaga koos Sky Plusi hommikuprogrammi tegema. Nädala jooksul käisid sealt läbi erinevad külalised. Selles mõttes oli temaga hästi tore, et ma helistasin, küsisin, kas ta ei tahaks tulla hommikul kuuest kümneni raadiosse, ja ta ütles: «Jaa, miks mitte!» Võib ju küsida, et – so what? Aga olles eelnevalt paljude staaride ja, mis siin salata, ka vähem staaride kiunumist ja hala kuulnud, et... Paljude reaktsioonid olid tõesti sellised, et «ma ikka ei tea» ja «ma ei taha» ja «ma ei viitsi»! Mõni ütles üldse ära. Tema puhul võinuks ju arvata, et ta on suurem staar kui enamik meist, aga – selles mõttes ei olnud üldse probleemi. Ta oli tõesti hästi tore ja tundub, et ei ole ka üldse keerutaja vend. Ja õnneks on ta tegelikult piisavalt edev ka! Ta tookord ka hästi kihvtilt põhjendas, miks ta on nõus. Kuidas ta ütleski? Kuidagi nii, et mulle see saade meeldib ja sina isiklikult oled ka sümpaatne – et miks mitte!

Ma ei ole Vahuriga selles mõttes suur sõber, et me ei ole temaga kunagi kuskil koos käinud, meie kohtumised siin ja seal on olnud tulenevalt meie ehk veidi sarnasest töövaldkonnast siiski pigem põgusad. Nii palju, kui mina olen temaga kokku puutunud... Ma ei oskagi öelda... Ta vähemasti tundub kuidagi selline ehe ja aus. Mõne inimese puhul sa nagu hammustad läbi, et kerge show ja teesklus käib oleku ja jutu juurde, aga tema... (muigab) või on ta siis lihtsalt nii osav!

Semu ja kolleeg Top Raadio päevilt, Nokia Kontserdimaja juhataja Aivar Sirelpuu:

Minu jaoks on Vahur alati olnud üdini positiivne ja hullude ideedega inimene. Tuleks meenutada kas või Vahuri väljamõeldud Top Raadio reklaame – seal oli näiteks pildil ahi, millest rippus välja poolpõlenud käsi ja alla oli kirjutatud: «Soojust teie tubadesse!» Hehee... Need olid tolle aja kohta võib-olla natuke radikaalsed ja tõmbasid nii mõnelgi mehel otsaesise märjaks, et oi, kas me ikka saame sellise reklaami lehte panna... Aga need töötasid väga hästi.

Me oleme tuttavad juba aastast 1979, aga üldse ei meenu, kuidas me tutvusime. Sõbrana on ta väga avatud ja südamlik inimene. Kõrvalseisjail võib sellistest meediaradaril olevatest inimestest nagu Vahur olla väär arusaam. Paljud kuulajad ja vaatajad võivad arvata, et artistid elavad kuskil omas maailmas, on suht egoistlikud inimesed, aga ei ole – nende maailm on sama lihtne ja täidetud nende samade igapäevaste probleemidega nagu meil kõigil. Vahur on muidugi valiv, aga see on normaalne, kui sa oled sedavõrd meedia tähelepanu all nagu tema – siis sa tahes tahtmata tekitad endas sellise kaitsereaktsiooni, valid inimesi, kellega suhelda. Seda ma tean ka, et ega ta reetmist ei andesta. Siis ta tõesti lihtsalt ei suhtle enam. Ja ühtepidi on see ka võib-olla õige, sest kui sa lähed kas või kuhugi klaasi veini jooma, on seal ju kohe ümber hulk sõpru, sest sind teatakse, inimesed on näinud, mida sa oled teinud, uuritakse üht ja teist – aga see on kindlasti üsna tüütu. Siis on mõistetav, et selline inimene peab valima. 

Nüüd suhtleme me jälle rohkem. Vahuril on olnud vahapeal raskeid aegu ja ma tean, et kui sul on rasked ajad, siis on kohati isegi parem, kui sind keegi ei torgi. Me ei ole sellised iganädalaselt koos käivad sõbrad, et teeme igal nädalavahetusel kuskil mingit sossi ja ajame plära. Meil on ühine huvi, muusikahuvi, ja nii nagu minagi, on ka Vahur väga andunud Queeni fänn. See on kindlasti üks asi, mis meid seob. Kusjuures Vahur on Eestis Queeni fänn number üks! Ta nägi Queeni kontserdi ära veel siis, kui bänd esines koos kadunud laulja Freddie Mercuryga.

Saate «Sind otsides» toimetaja Iiris Saluri:

Ütleme nii, et ma ei saa aru, miks Vahur võttis mind omal ajal raadiosse Pluss B3 tööle... Igal juhul ta aitas mul minu unistustele lähemale liikuda. Ta lihtsalt usaldas mind, ja ma ei tea, miks. Aga see on tore, kui mõnikord keegi sind usaldab.