«Me oleme valvel ja ettevaatlikud,» ütleb lauljanna ANNE VESKI tütar KERLIi. Intervjuu ajal on ta Eesti saatkonnas lõksus.

Kerli (29) peab saatkonna esimese sekretäri ametit. Viimased nädalad on neiule pingelised olnud, kuid emalt päritud elurõõm pole teda maha jätnud. Kerli on diplomaat ning koolitatud jääma rahulikuks ka siis, kui teda piiravad ööpäevaringselt tulivihased meeleavaldajad, kes aeg-ajalt akendesse pudeleid lennutavad.

Kuidas te blokaaditingimustes aega sisustate? Meil töö osaliselt jätkub ja kuna kohapealne Moskvas elav personal on julgeoleku kaalutlustel koju jäetud, siis teeme oma jõududega abitöid, mida me muidu igapäevaselt saatkonnas tegema ei pea. Kolm korda päevas valmistame ühiselt süüa, koristame ja teeme kõike muud, nii et päev on igati sisustatud.

Mida süüa teete? Ma pean tunnistama, et teeme väga eestipärast ja lihtsat toitu. Näiteks on olnud kartulipuder vorstikastmega ja makaronid hakklihakastmega. Täna oli lõunal magustoiduks saiavorm ja eile puder kisselliga. Paljud meenutavad, et nad pole kakskümmend aastat saiavormi söönud, nii et lausa lapsepõlv tuleb meelde. Me valmistame süüa saatkonnas olemasolevatest vahenditest, ei midagi luksuslikku, aga kõhu saame täis.

Kuidas toidutagavaradega on? Mingid varud on saatkonnas tavaliselt ikka olemas. Lisaks tõime kodustes kappides oleva lagedale ja panime kokku. Õnneks on saatkonna autojuhil olnud paaril korral võimalus välja sõita ja siis oleme saanud varusid täiendada.

Kuidas magada saad? Kuna me elame saatkonnaga ühes kompleksis, siis oleme tänavatel toimuvat kakskümmend neli tundi kuulnud ja näinud. Meil pole eriti võimalust melust eemale tõmbuda. Seni on peaaegu igal ööl tänaval diskot tehtud või sõjafilme lastud või miitingut peetud ja eks see on ikka uneaega seganud. Täna öösel läks mul õnneks - minust paar korterit eemal visati aknad puruks. Õnneks olid seal turvaklaasid, kilde laiali ei lennanud ja tuul aknast läbi ei ulu.
Täna hommikul tõmbusid meeleavaldajad veidi eemale. Oot, ma vaatan, hetkel on seal mõnikümmend inimest. Viimastel päevadel on palju telke juurde tulnud ja õhtuti on plats rahvast täis. Mul on väga kahju inimestest, kes saatkonna lähedal elavad, nad peavad samuti kannatama.

Tunned sa hirmu? Muidugi pole meeldiv hommikul kuulda, et kaks korterit edasi on aknad sisse visatud. Ma ei oska öelda, mida ma oleksin tundnud, kui need oleksid minu aknad olnud, aga praegu ma hirmu ei tunne. Saatkonnas on turvaline ja ma pole kippunud välja seiklusi otsima.

Kus te värsket õhku hingate? Saatkonna sisehoovis. Kahjuks pole see nii suur, et siin saaks ringi joosta. Mind häiribki kõige rohkem liikumisvabaduse puudumine. Ma tahaksin kõndima ja jooksma minna.

Te olete palju päevi ninapidi koos elanud. Taoline elukorraldus võib inimeste vahel pingeid tekitada.
Ei-ei, vastupidi. Sellistes olukordades hoitakse kokku ja üritatakse oma ego eriti maha suruda. Kõike tehakse koos ja aidatakse üksteist. Nii head kollektiivi nagu meil siin praegu on raske leida.

Tahaksid sa koju tulla? Ma pole tundnud, et olen väsinud ja tahan koju, ning ma pole ka kuulnud, et keegi teine seda sooviks. Pigem on need, kel peaks puhkus algama, mõelnud selle edasi lükata, et siin ühiselt vastu pidada. Meil ongi selline külg-külje kõrval tunne, et küll me ühiselt hakkama saame.

Ema kindlasti muretseb su pärast? Ta helistab iga päev ja küsib, kuidas olukord on. Kõigi sugulased ja tuttavad helistavad ja tunnevad muret. Me oleme saanud palju toetuskirju ka täiesti võõrastelt inimestelt nii Eestist, Venemaalt kui ka mujalt. Soovitakse jõudu ja tahet vastu pidada. See on hästi positiivne.

Anne oli ärevate sündmuste ajal Venemaal esinemas. Mida sa siis tundsid?
Ema oli Samaaras. Ma helistasin, et kas kõik on hästi, ega ta vastu ründeid pole. Ta ütles, et kõik on hästi. Ma arvan, et raske olukord on pigem siin saatkonna ümber. Mujal Moskvas ja sealt väljas ei tohiks asi hull olla. Kui sa just ise vastu rinda ei tao ega kuuluta, et olen eestlane, tulge minuga kaklema, siis ei tohiks probleeme tekkida. Me oleme soovitanud Eesti kodanikel vaiksed ja rahulikud olla ning intsidentidest hoiduda.

Kolmapäeval toimuvad 9. mai pidustused. Milliseid erikorraldusi või soovitusi on teile selleks päevaks antud?
Me oleme juba praegu kõrgendatud valmisolekus ja see kestab, kuni rahulik olukord on taastunud. Kõik võib muidugi muutuda, aga iial ei tea, kuhu suunas. Ma tahaks, aga ei julge loota, et 9. maiks on kõik korras.