"Tema viimased „lemmikuks“ märgitud artiklid ja tviidid pärinevad aga suisa abielulahutuse eelsest perioodist ning nende teemadering on suurem – muuhulgas kuulub nende hulka ka New Yorgi psühhoterapeudi lugu sellest, kuidas suhestuda abieluvälistesse seksuaalsuhetesse, mis ka laiemale avalikkusele huvi võiks pakkuda," kirjutab Ekspress.

Publik otsustas loo läbi lugeda ning vahendada Ilvese Twitteri soovitusel artiklis sisalduvat abielu ja armuelu teemalist mõtteainet.

Artikkel kannab pealkirja “Kui parim seks toimub väljaspool abielu” ning ilmus The New York Times’i psühhoteraapia teemalises kolumnis. Loo terapeudist autor Lawrence Josephs räägib Ilvese poolt "lemmikuks" märgitud artiklis ühest oma 40ndates naiskliendist, kel on abieluväline seksisuhe.

Naise abikaasa on truu, hea ja armastav, ent voodielu allapoole arvestust. Nartsissistist armuke ag apakub naisele enneolematuid seksuaalseid elamusi, ent samal ajal tekitab naisele kohutavaid süümepiinu oma mehe ees. Jutuajamise jooksul saab selgeks, et naise abikaasa on ilmselgelt armukese olemasolust teadlik olnud: mees olevat lubanud mõistmist, kui naisel peaks kellegi teisega suhe tekkima.

“Freud leidis, et paljud inimesed hoiavad armastuse ja iha enda jaoks eraldi. Pole ebatavaline, et nauditakse seksi inimesega, keda ei armastata, või armastatakse kedagi, kellega on igav seksida,” tõdeb autor. “Viimase aja uuringud näitavad, et indiviidid, kelle puhul annavad tooni nartsissistlikud isikuomadused, ei suuda sageli omavahel ühte suhtesse koondada iha ja armastust. Samuti on see inimeste puhul, kes on “vältivalt seotud” ehk nende puhul, kes ei suuda taluda haavatavust, mida toob endaga intiimsuhe armastatud inimesega, kellest ollakse sõltuvad — nemad loovad enda jaoks enesekaitse eesmärgil partnerist distantsi.”

“Mida teha, kui su elu parim seks tuleb väljastpoolt abielu, ent soovid ikkagi säilitada emotsionaalset turvatunnet, mida pakub stabiilne pikaajaline suhe kellegagi, keda armastad ja usaldad? Olen töötanud paljude paaridega, kes suudavad nn avatud suhte toimima panna, kuid enamik inimesi, kes ehk isegi sooviksid sellist kokkulepet, on liiga ebakindlad ning armukadedad, et seda teha?” püstitab Ilvese poolt soovitatud artikli autor küsimuse.

“Freud leidis, et lapsed on emotsionaalselt väga omandihimulised ja armukadedad olendid, kellele ei meeldi vanemate tähelepanu kellegagi jagada. Terapeudina püüan olla väga avameelne, mis puudutab inimeste soovi partnereid jagada, kuid mis puudutab meie elukaaslasi, siis paistab, et suurem osa meist ei kasva kunagi välja oma lapsemeelsest omandihimust teise inimese suhtes. Parimal juhul õpime hoiduma asjadest, mis teevad meie kaasasid armukadedaks ja ebakindlaks, hoolimata meie endi ihadest ja kiusatustest. Ja kui nemad teevad meid armukadedaks, püüame hoiduda vaenulikkusest, vaatamata valule, mida see põhjustab,” võtab terapeut loo kokku.