See, kas sel laupäeval näeb Moskvas Eurovisiooni finaali laval klaveri taga ka sir Lloyd Webberit ennast, polnud Kroonika trükki mineku ajaks veel kindel. Küll aga oli teada, et tema loo esitaja Briti nooruke laulja Jade Ewen kannab võistluse kõige prominentsemat kleiti-ehteid!

Mitu aastat on Suurbritannial tulnud taluda eurolauluvõistluse punktitabelis «punase laterna» häbi. Meeleheitliku sammuna tellisid nad kodumaa au päästma ja said eurolaulu kätte muusikalikuningas Lloyd Webberilt endalt. Esitajanimi Jade (21) on küll veel õige tundmatu, küll on tal aga seljataga oma tõeline Tuhkatriinu-lugu. Alustades tõigast, et Ida-Londoni vaeste linnaosast pärit lauljatari briti-sitsiilia segaverd isa Trevor on pime ja peaaegu kurt. Jamaicalt pärit ema Carol põeb raskekujulist müasteeniat ehk lihasejõetust, mille tagajärjel on temagi poolpime...
Telefoniintervjuus Kroonikale tunnistas Jade, et tunneb - kaalul on tõesti kogu ta elu. «Väga tahaksin loota, et sel laupäeval näete te karjääri algust, mis kestab veel kakskümmend-kolmkümmend aastat...» 
 
Webberi ballaadis on rida: There's nothing I'm afraid of.. (enam ei karda ma midagi.) Mis on olnud su enda elus suurim hirm?
Kindlalt hirm läbi kukkuda - et mu kaarjäär ei õnnestu. Sest olen panustanud kogu oma tuleviku läbinisti ühele kaardile - laulmisele. Kardan, et muud peale mu hääle mul polegi, millega läbi lüüa. Muud ma ju ei oska. Arvestades veel mu vanemaid, perekondlikku tausta, kust ma kasvasin-tulen. Nii et hirm, et ma ei saavuta seda, mille nimel pingutan.
 
Su elu seni kohutavaim kogemus?
Oh... (Pikk kõhklev paus.) Kas me ei võtaks järgmise küsimuse. Valetada ma ei taha, aga aus vastus oleks mulle liiga... ebamugav.
 
Võtame siis lihtsamalt: kes kardab lapsepõlvest pimedust, kes ämblikke, kes rotte...
(Kergendatult.) Aa, sa pidasid silmas kõigest foobiaid! Ma jäin juba mõtlema millegi tõesti-tõesti jubeda üle. Okei. (Naerab.) Mina vihkan ka täiega ämblikke. Ei saa magada nendega ühes toas, kui näen laes tolknemas ämblikuvõrke. Samuti ei meeldi mulle tuvid. Nägin neid esimest korda õige väiksena ning mäletan, et nad ajasid mulle õudusvärinad peale.
#end#
Tegelikult oletasin, et sa nimetad tõsiseimaks mureks oma vanemate terviseprobleeme?
Jah, seda muidugi. Samas, mu vanemad on imetlusväärselt tugeva tahtejõuga inimesed. Eriti mu ema Carol - just tema on ikka olnud see kindel kalju meie suures peres. (Jade'l on noorem õde ja vend - M.K.) Lapsepõlves ei pääsenud me perega eriti kuhugi välja liikuma. Ja valus on näha, kuidas mu vanemad muutuvad iga aastaga aina abitumaks, saamata neid ise kuidagi aidata.
 
Kuidas su Sitsiiliast pärit isa ja Jamaicalt ema suures Londonis kohtusid?
Isa on briti-sitsiilia segaverd. Ta töötas masina taga ühes neist vabrikuist, kus pimedad tööd
leiavad. Ema, kes natuke näeb, sai tööd sealsamas tööde ülevaatajana. Ja nii nad Londonis kohtusid. Erinevalt isast pole ta sündinud Londonis.
 
Jamaica või Sitsiilia - kumma saare suhtes su süda ja veri suuremat tõmmet tunneb?
Ei, mina tunnen end Londonis sündinuna juba vägagi britina. Ma ei koliks siit kuhugi. Mu veri on küll pool ja pool, aga lapsepõlve suvedel käisime perega rohkem Sitsiilia vanavanemate juures.
 
Seni glamuurseim hetk sinu elus?
Ilmselt oligi nüüd - mu Eurovisiooni kleidiproovid. Seisin Amanda Wakeley enda ees! Kuulus briti moedisainer, kes on teinud palju imeilusaid kuulsaid kleite: printsess Dianale ja paljudele teistele maailmakuulsustele. Korraga seisin mina tema ees! Mult võeti kõik mõõdud. Viidi Londoni luksuspoodidesse materjali valima. Edasi viidi Tracy Feno juurde. Sisedisainer ja juveliir, kelle klientide hulka kuuluvad Beckhamid ise ja Elton John. Tema ütles, et ajab välja kõik, mida iganes ma tahan. Uhkeim, mis minuga elus juhtunud! 
 
Aga vastupidi. Teel tippu, kui rängast vaesusest oled pidanud läbi tulema?
Üheksa-kümneaastaselt elasime perega kohutavas korteris Plaistow's, Ida-Londoni õige vaeses linnaosas. Mäletan, et meil ei köetud, korter läks rõskeks, hallitus ronis mööda seinu üles ning põrandalt ja laest koorus, pudenes värvitükke. Hiired jooksid ringi, naaberkorterites surid inimesed haigustesse ja vaesusse... Mis veel?
 
Kas elad veel nüüdki vanematega Plaistow's?
Ma ise enam päris mitte. Aga mu vanemad küll, ikka sealkandis. Kaks kuud olen ma tuuride pärast eemal olnud. Aga püüan muidugi nüüd vanemaid ning nooremaid õde-venda toetada.
 
Eurovisioonil esitad muusikalikuningas Lloyd Webberi enda laulu ja su hääl lubab muusikalitähe-karjääri. Sinu unistuste muusikal?
Oh jumal, olin väga õnnelik, kui mind 12aastaselt Elton Johni muusikali «Lõvikuningas» Nala rolli võeti. See oli mu esimene professionaalne teatritöö. Seal laval publiku ees seistes tundsin jah: seda ma tahan teha kogu elu! Üle aegade vägevaim muusikal on ilmselt kõigile naislauljatele «Ooperifantoom». Aga ma ei näe oma tulevikku ilmtingimata ainult muusikalilauljana. Tahaksin väga läbi lüüa ka nüüd töösse läinud popalbumiga. (Käed on löödud plaadifirmaga Polydor ning laulukirjutajana on lubanud õla alla panna Gary «Take That» Barlow - M.K.)
 
Muide, kuidas läheb nüüd, aasta hiljem Andy Abrahamil...?
Pole temast enam kuulnud. Ma ei tea, kas ta veel lauljana jätkab.
Kui ta mullu Eurovisioonilt viimase kohaga koju naasis, kas inglased ei loopinud teda kividega surnuks?
Seda just mitte, aga muidugi olid britid pettunud. Meie arvates polnud tema laul küll seda väärt, et jääda Belgradis päris viimaseks.
 
Briti televisiooni tänavune eurolaulja valimise saade kandis kole nõudlikku pealkirja: Your Country Needs You / Sinu kodumaa vajab sind... See kõlab nagu: mine ja võida! Kas see surve põlvist nõrgaks ei võta?
(Naerab.) Vastutus on muidugi suur. Aga püüan sundida end laval rahulikuks ja enesekindlaks. Ja rõõmus olla nii suure väljakutse üle.
 
Sinu senine suhe eurolauluvõistlusesse?
Olen ikka vaadanud. Eelmisel aastal jäi küll vahele ja vist ka ülemöödunud kord tuli midagi muud vahele... Aga lapsepõlves oli Eurovisioon suur sündmus. Seda enam, et ema vahel enne lõppu teleka kinni klõpsatas, et me, lapsed, ikka õigel ajal magama saaks.
 
Eurolauludest sinu üle aegade lemmik?
Gene G «Ooh Aah.. Just A Little Bit»! (Hoolimata sellest, et 1998. aastal tõi see laul inglastele Oslos peetud lõppvõistluselt vaid kaheksanda koha, tõusis see hitiks Briti edetabelite tippu. - M.K.)
 
Keda hindad Moskvas konkurentideks?
Oi, Norra Alexanderit kindlasti. Ja ehk ka prantslaste Patricia Kaasi. Tal on võrratu hääl ning laul, mis pole tüüpiline Eurovisioon - selline atmosfäärne ja tumedavõitu, täiesti erinev kõigest muust, mis ma olen kuulnud.
 
Kahtlemata on tänavusel võistlusel Patricia Kaasi ees kõige suurem nimi Sir Lloyd Webber. Saadab ta sind klaveril ka Moskvas, nii nagu Londonis Briti finaalis?
See pole veel päris kindel. Tean, et nii räägitakse-kirjutatakse. Inimesed pärivad minult aina: on see ikka kindel? Aga ma pole saanud temalt endalt veel kindlat vastust, kas ta ikka tuleb Moskvasse kohale.
 
Aga su vanemad tulevad toetama?
Jah, nad tulevad. 
 
Milline oli Moskva seni sinu ettekujutustes?
(Naerab.) Kujutasin ette, et kole külm, tohutult lund, naised paksudes kasukates ja karvamütsides. Ägedad mehed... Puhtalt telekast nähtud pildi järgi.
 
Keda tead Vene superstaaridest?
Mis selle naise nimi neil seal oligi... Mängis vist ühes Bondi-filmis - vaatan neid hea meelega. Nimesid ma ei oska öelda. Aga nüüd Moskva eurofinaalis külalisena laulmas käies vaatasin, et Moskva on väga glamuurne linn. Paljud naised nägid seal välja nagu tõelised modellid või filmistaarid.
 
Ka sina särad oma kallis eurorüüs nagu pruut unistuste miljonilaulatusel. Millal sinu pulmakellad helisevad?
(Naerab.) Ei, mul pole praegu isegi boy-friendi. Abieluni on mul veel tükk-tükk maad minna. Lihtsalt, enne tahan oma karjäärile õige hoo alla saada. Minevikust tean, et oma poiss segaks mind, võtaks liiga palju tähelepanu.
 
Valusad kogemused?
Kui olin kuusteist, oli mul esimene päris oma poiss. Tema küll, jah, murdis mul südame. Aga see mind ei heidutanud - mul oli poisse ka pärast. No ütleme, kaks tõsist suhet. Aga vahel tuleb naisel hakata isekaks ja mõelda sellele, mis endale kasulik. Küll jõuab veel!
 
Maailma ilusaim armastuslaul, mille valiksid mängima oma laulatusele?
Oo, mulle meeldib Des'ree «Kissing You». Tead küll, filmist «Romeo ja Julia» Leonardo DiCaprioga. See mängib seal stseenis, kus Romeo ja Julia salaja abielluvad. See laul võiks kunagi minu laulatusel mängida küll!