Eesti 2011. aasta rikaste edetabelis on esimese kolmesaja seas kõigest 16 naist, kellest 12 on Eestist või Eestiga tihedamalt seotud. Kuidas need daamid jõukaks said?

1. Tiina Mõis (54) 22,7 miljonit

 

Kui ma Tiinaga viimati golfi mängisin, siis ta ütles, et talle meeldivad mehed, kes saavad oma rollist aru ja oma funktsiooni täidavad. Näiteks saadavad golfipalli osavalt auku või hoiavad kasumis firma, kuhu on investeeritud Tiina raha.

Hansapankurid olid selles mõttes tublid. Tiina rikastus, müües Hansapanga aktsiad rootslastele. Raha paigutas ta isiklikku haldusfirmasse Genteel AS. Kriisi ajal oli Tiina sunnitud nentima, et säravate investeerimisvõimaluste asemel tuleb oma rahale otsida turvalist sadamat ja kaitset. Ta 2008. aastal kaotas ta kõvasti, kuid aastatel 2009 ja 2010 aktsiaportfell taastus.

Peamiselt väärtpaberiinvesteeringutega tegeleva Genteeli bilansimaht kasvas mullu 28,5 miljoni krooni võrra, küündides aasta lõpuks 356,1 miljoni kroonini. 2010. aastal teenis firma 26,5 miljonit krooni kasumit ehk ligi kaks korda vähem kui aastal 2009.

Tiina jagab Eesti rikaste üldedetabelis 80. kohta.

{poolik}

2. Galina Ignatenko (53) 22,6 miljonit

Eesti Mereagentuuri rajanud Sergei Ignatenko lesk, kes kontrollib firma äritegevust juba kuuendat aastat. Firma tegevjuht on tema poeg Danil Ignatenko. Galina ise istub kontoris harva.

Galina on võidelnud Maxima kauplusteketi laienemise vastu Piritale ja toetanud üht abivajajat kummipaadiga.

Galina on üldedetabelis 85. kohal.

3. Mare Kolsar (58) 17,4 miljonit

Mare Kolsar on nagu Tiina Mõiski edetabeli self-made-women. Tema ärid kasvasid välja kütusefirmast Eriõli.

«Ma olen püüdnud hakkama saada. Töötan raamatupidajana, hoolitsen lastelaste eest. Loomulikult saan endale rohkem lubada kui palgatöötaja, kuid see raha ei seisa ju kotiga nurgas. Mulle ei meeldi need edetabelid, mis põhinevad firma väärtuse kaudsel hindamisel,» räägib Mare. Ta on Albin Tituki ja Jaan Soometsa äripartner. Neile kuuluvad näiteks kütuse jaemüügikett Premium 7 ja muud ärid.

«Kallitest autodest pole ma kunagi pidanud. Eestis on täiesti mõttetu maksta auto eest üle poole miljoni,» lausub Mare, kes sõidab ringi tagasihoidliku Cadillaciga. «Sain selle väga soodsalt. Vahel käin mõnel reisil. Nii kaua, kui tervis vastu peab, eelistan kaugemaid kohti. Olen lastega käinud Egiptuses aastavahetust pidamas, aga jaanuari alguses pean olema tagasi, raamatupidaja tööd tegema ja aruanded ära saatma.»

Mare on üldedetabelis 112. kohal.

4. Alle Vanaselja (47) 16,8 miljonit

Alle päris oma varalahkunud mehe Indrek Vanaselja osaluse NG Investeeringutes – ta kuulub koos Jüri Käo, Enn Kunila ja Andres Järvinguga firma suuromanike hulka. Alle ja ta äripartnerite rikkus rajaneb edukal esinemisel rahvajooksul nimega erastamine.

Alle on üldedetabelis 117. kohal.

5. Alina Jermakova (64) 10,7 miljonit

Alina on soojusmõõtjate tootja Aswega üks omanikke. Valentin Moldovanovi äripartner. Hoiab madalat profiili. Ka Jermakova ja Moldovanov olid erastamisel edukad.

Alina jagab üldedetabelis 182. kohta.

6. Kristel Sarri (48) 10,2 miljonit

Kristel oli tänavu suvel viimsele teekonnale saadetud Andres Sarri abikaasa – naise kätte liikusid mehe aktsiad ja osalused. Rikaste edetabelisse mahub ka nende poeg Siim Sander. Kristelile meeldib matkamine.

Andres Sarri erastas edukalt Eesti Talleksi ja tõi autosid maale. Talle kuulus Volkswagenite ja Škodadega kauplev Saksa Auto, mille ta müüs kriisi ajal maha. Sarri oli ka pankrotistunud spordikeskuse Arigato suurinvestor. Pankrotiprotsess valmistas mehele palju muret.

Kristel jagab üldedetabelis 194. kohta.

7. Reet Roos (38) 10,1 miljonit

Reet on kõige rikkam Riigikogu liige. Soliidne summa lähtub naise reklaamibüroo Inspired Communication ning selle Läti ja Leedu partnerettevõtete oletuslikust väärtusest.

«Ma ei osanud seda oodata, see on üllatus,» ütleb Reet. «See number jätab minust mulje, et ma olen üle laipade kõndiv karm ja ülbe ärinaine, aga ma ei ole selline.»

Reet teab, kuidas miljonäriks saada: tehke oma firma, leidke partnerid, laienege turgudel ja ärge kartke jagada võitu partneritega.

«Olen töökas, järjekindel. Teen, teen ja teen. See on päritud. Mul on suguvõsas kõik sellised. Kõik teevad, kas või läbi halli kivi, ja kogu aeg. Inimesel on valida — sa võid esimese äparduse peale nutma puhkeda, aga võid ka edasi tulistada,» räägib Reet.

Rikkad peavad oskama ka kaotada. Reet kandis möödunud aastal maha 49,6 miljoni krooni eest finantsinvesteeringuid.

Reet jagab üldedetabelis 199. kohta.

8. Merit Reigam (21) 10 miljonit

Kuidas on Merit Reigami varanduseks arvutatud 10 miljonit eurot, jääb ennekõike Äripäeva südametunnistusele. Merit on alates 2009. aastast valdusfirma SolarBalt ainuomanik. Selle tuntuim tütarfirma on Proplastik OÜ, mis on osaline sellistes ettevõtmistes nagu Merirahu Sadam AS ja Merirahu Energia OÜ.

Proplastik teeb 150 000 eurot kasumit 6,5 miljoni eurose müügi juures ehk kroonides öelduna 2 miljonit kasumit 100miljonilise käibe juures. Ärides on juhatuse esimees ehk tööd rügav pool Meriti isa, ekskorvpallur Taavi Reigam.

Merit käis 2008. aastal taustatantsijana Eurovisioonil. Talle olid sümpaatsed Iisraeli delegatsiooni poisid. «Nad soovisid «good luck» ja ütlesid, et me näeme väga head välja. Tegime koos piltigi,» ütleb Merit.

Merit jagab üldedetabelis 199. kohta.

9. Maris Johannes (51) 8,8 miljonit

Liiga rikas, et töötada Vikerraadios, võiks öelda Marise kohta.

Raadioajakirjanik Maris Johannes päris isa Hans Peet Johanneselt osaluse ehitusmaterjale müüvas firmas Espak ja sai rikkaks. Kas seetõttu või mõnel muul põhjusel tekkis daamil oma arvamus. Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhtkond aga võttis oma pühaks ülesandeks saate «Keelekõrv» toimetaja ja raadiotöötajate usaldusisik Johannes lahti lasta.

2009. aasta lõpus saatis kultuuriminister Laine Jänes ERRi juhatusele kirja, milles ta palus kaaluda Maris Johannese töölejätmist. Jänes polnud ainus. Mitmed organisatsioonid ja ligi paarsada kultuuritegelast, näiteks Evelin Pang ja Marju Lauristin, väljendasid avalikult vastuseisu ERRi juhatuse koondamisplaanile. Maris jäi tööle, kuid mitte kauaks – ta lahkus töölt omal soovil läinud aasta lõpus.

«Lahkusime sõpradena, see on minu oma asi ja ma ei pea seda enam kommenteerima,» ütleb Maris, kes leidis tööd Tallinna Televisioonis kultuurisaadete toimetajana. 

Intervjuus Eesti Ekspressile oli ta avameelsem: «Viimane lause tööandja vastuses, kus viidatakse minu majanduslikule kindlustatusele, oli minu jaoks piiri ületamine. See kõlab jõhkralt. Meil toimub jälle kulakluse kui klassi likvideerimine.»

Maris jagab üldedetabelis 220. kohta.

10. Mai Kaarepere (44) 8.3 miljonit

Mai lugu kuulub tuhkatriinu-muinasjuttude hulka. Tallinna-Tartu maanteel sõbrannaga hääletanud neiu sai pankur Rein Kaarepere kallimaks ja hiljem ka pärijaks. 

Ta varandus pole tormiliselt kasvanud ega ka eriti kahanenud.

Mai jagab üldedetabelis 223. kohta.

11. Irene Izraeljan (55) 8,1 miljonit

Irenele kuulub 10% oma mehe ettevõttest, vineeritootja Technomar &Adrem. Firma suuromanik Igor Izraeljan on rikaste edetabelis 10. kohal.

Irene jagab üldedetabelis 235. kohta.

12. Eliis Näro (44) 8 miljonit

Kuressaare sanatooriumis töötanud Eliis kohtas oma tulevast, ärimees Peeter Kukke spaas. Peeter tuli Saaremaale tervist parandama ja särtsakas Eliis jäi talle silma.

Koos pandi püsti Viimsi Spa, mille müügijuhina Eliis töötas.

Peeter müüs oma osaluse 2005. aastal ja paar kolis elama Hispaania päikeserannikule. Eestist lahkumise üks põhjuseid oli vastsündinud lapse tervis.

«Hetkel olen Hispaanias, mitte kaugel Marbellast. Siin algas vihmahooaeg ja meile koolivaheajal külla sõitnud eesti pered vaatavad murelikult taevasse. Ise käin Eestis vaid suvekuudel,» muljetab Eliis. «Me tuleme ots-otsaga kokku, kuid mõnel Hispaania perel on ikka väga raske.»

Eliis ja Peeter olid osalised eestlaste seikluslikus investeeringus Seaside Residence Baku võlakirjadesse, millega kaotati 13,9 miljonit krooni ehk ligi miljon eurot.

Eliis jagab üldedetabelis 243. kohta.

Eesti rikaste naiste esitosin 2011

(miljonit eurot)

1. Tiina Mõis 22,7

2. Galina Ignatenko 22,6

3. Mare Kolsar 17,4 

4. Alle Vanaselja 16,8

5. Alina Jermakova 10,7

6. Kristel Sarri 10,2

7. Reet Roos 10,1

8. Merit Reigam 10

9. Maris Johannes 8,8

10. Mai Kaarepere 8.3

11. Irene Izraeljan 8,1

12. Eliis Näro 8