Täna otsustatakse – kas troonile jääb püsima kolmas president ja tema proua. Aga mida paremat võiks esindada neljanda presidendi kandidaadi proua...?

Evelin Int ja Kadi Kivirist õppisid aastase vahega koos Tartu Ülikoolis, üks arstiks, teine ajaloolaseks. Mõlemast said aktiivsed õed korporatsioonis Filiae Patriae. Seal olid ja jäid nad sõbrannadeks. Sedavõrd, et kui Evelin troonile tõusis, osutus Kadi üheks väljavalituks nelja-viie aruka ihusõbrannana, kelle vastne presidendiproua oma nõustajate-kõnekoostajate hulka kutsus. Nii see mõnda aega toimiski. Kuni Kadile hakkas tunduma, et ta pole uue presidendiprouaga ikka päris ühest vere- ja mõttegrupist.

Seda fakti kuuldes kiljatab astroloog Edda Paukson: «Väga loogiline! Et Evelini tähekaardiga naine Kadi-suguse oma nõustajaks valis.» Pauksoni ei pane imestama ka see, et Kadi sellest aust lõpuks tüdis: «Selge see – Kadi Kaljukitse-kaardiga naine ei hakka ennast ka nii palju alla heitma ja matma – kui kõrval on tugevate Jäära-mõjudega suguõde, kes teeb ikka seda, mida tahab – nõusta teda, kui palju tahad!»

Proua Evelin Ilvese (43) metamorfoose «Welcome to Estonia!» müüjast Ärma talu emandaks ja seejärel Eesti esileediks oleme saanud pikki aastaid põnevusega jälgida. Kadi Tarandi (44) puhul võime esialgu üksnes (tähemärkide järgi) oletada, milline võiks olla tema Eesti järgmise presidendiprouana.

Kroonika palvel võrdles astroloog Edda Paukson presidendikandidaatide kõrval rivaalideks sattunud ülikooliõdede tähekaarte – kummagi sünnipäraste omaduste sobivust esileedi rolli ja ametisse. Pauksoni sõnul on tähtede seisu järgi tegemist äärmiselt vastandlike naistega!

{poolik}

Edda Paukson:

Proua Evelin Ilvese sünnikaart on põnevalt piiripealne. Ta on sündinud 20. aprillil 1968. Tol aastal liikus Päike just sel kuupäeval kell 02:41 Jäära märgist Sõnni. Nii et kui Evelin on sündinud sekund enne seda kellaaega, on ta päikesemärgilt Jäär, kui aga sekund hiljem – siis Sõnn. Vahevarianti olla ei saa. Nii nagu ei saa olla ühtaegu rongis sees ja rongist maas.

Jäär ja Sõnn on aga kaks väga erinevat märki: kui üht iseloomustav juhtlause on «Mina olen!», siis teise puhul on see «Mina oman!». Jäägu see, kumb ta päikesemärgilt täpselt on, proua Evelini enda saladuseks. Sest samas leiab tema sünnikaardilt ka mitu teist planeeti just nii Jäära, kui ka Sõnni tähemärgist. Kaks väga määravat planeeti Merkuur ja Veenus on tal Jääras, samas Kuu aga Sõnnis…

Kadi Tarandi puhul pole kahtlust – ta on sündinud Kaljukitse päikesemärgis. Lisaks on tal Kaljukitses ka Kuu ja Merkuur… Kaljukitse juhtlause on «Mina kontrollin ja vastutan!». Tema oleks väga eestilik presidendiproua – sest just Kalju-kitse peetakse ka kogu eesti rahvast iseloomustavaks tähemärgiks. (Nii nagu prantslased ja ameeriklased on Kaksikud, sakslased Neitsid ja venelased Veevalajad.)

Samas, valitsev president Toomas Hendrik Ilves, olgu ta pealegi võõrsil sündinud, on samuti päikesemärgilt Kaljukits…!

Kadi Tarandi sünnikaarti kokku võttes torkab silma esimene asi – ääretult soliidne. Tagasihoidlik. See naine ei teeks ühtki vale sammu, mis võiks Eesti esinduspaari mainet just proua poolt kuidagi alla tõmmata või kahjustada! Tema saaks suurepäraselt toime mis tahes etiketireeglitega. Isegi kui ta algul kõiki neid kirjutatud ja ettekirjutamata reegleid presidendiproua rollile veel ei tea, siis kindlasti leiab ta häid nõustajaid ja võtab neid ka kuulda.

Mis puutub Indrek Tarandisse… Siis oma mehe kõrval on see naine kahtlemata suurepärane tasakaalustav jõud. Härra Tarand on ju Veevalaja, keda iseloomustavad sageli lennukad ja vahel ehk liigagi kaugele ajas ette ulatuvad ideed. Kaljukitse päikesemärgist naine märkab Veevalajast mehe kõrvalt, mis võib olla liig – ju arutab see paar palju asju ka kodus omavahel läbi. See proua oskab meest tasakaalustada. Sest Veevalaja tulevikunägemine on iseenesest väga õige, aga iseasi, kas ta sellega alati just õigel ajal ja õiges kohas lagedale tuleb… Ja siin oskab see naine, kui vaja, taktitundeliselt mehe maa peale tagasi tuua. Isegi mis tahes väikestes seltskondlikes situatsioonides. Ühesõnaga, sel naisel on loomupärane oskus jätta esile mulje, et tema on naine ja mees on mees.

Selle naise orbiidile tõustes esileedina võivad ilmselt mõned isegi hakata talle ette heitma liigset tagasihoidlikkust. Tegelikult ta ei ole seda. Kui ehk ainult riietuses liiga piirides, konservatiivne.

Sellele naisele presidendiprouana ilmselt palju ette heita ei saaks. Ta võib jääda esialgu natuke liiga ettevaatlikuks igasugu ürituste korraldamisel ja rahva ette ilmumistel, mida esileedilt meil on nüüd harjutud eeldama… Sellist aktiivust jääb tal ehk väheks.

Artistlikkus ei ole tema trump. Aga Kaljukitses on tahtejõudu, kui vaja – ja ta ise tahab –, nii et ta saab ka ameti seltskondliku ja esindusliku poolega hakkama.

Kaljukitse jutt on pigem aeglane ja selge, tema juba kuskile ei kiirusta. Pinge- ja tähelepanu taluvus… Jällegi, see naine saab hakkama. Algul tal tuleb tõesti natuke harjuda. Ja ta ise ei ihka nii suurt tähelepanu. Aga mehe ja tema karjääri nimel suudab ta suurepäraselt end ümber häälestada ka selleks rolliks. Sest suurt edevust Kaljukitsel ei ole. Ta on väga loomulik. Kuigi jah, riietuses võiks see naine tõesti natuke vabam olla… Aga asja sellest! Selle naise plussiks on eeskätt – ta on väärikas! Ja tema põhieesmärk on just nimelt see, et mees oleks tema kõrval igati okei, ja ta teeb selleks kõik! Isegi siis, kui see mees vahel eksib avalikkuse ees milleski, siis see naine oskab ka selle vaikselt ära tasandada. Tarandite ühine pilt on ilmselt väga väärikas. Ja suurelt jaolt just tänu naisele.

Kindel ja truu, mitte ainult abikaasana, vaid kõigile lähikondsetele. Kui peaks temale korraga langema ka esileedi roll, võtaks ta sedagi ilmselt väga tõsiselt. Ja häbeneda pole härra Tarandil oma abikaasa pärast kunagi vaja. See proua ei jätaks härrat kunagi tagaplaanile! Tema kõnnib alati mehest veerand sammu tagapool, mida paraku praegune presidendiproua ei tee…

Maitse küsimus. On neid, kellele meeldib just meie praegune aktiivne ja särtsakas presidendiproua. Teised tunnevad hirmu – kas proua Evelin oma tegemiste ja väljaütlemistega liiale ei lähe. Sünnikaardi järgi on tema ülimalt aktiivne naine, ja kohati võib ta mõnes situatsioonis isegi taktitult mõjuda. Jäära kohta öeldakse ju «sodiaagi imik» – oma võlude ja vastukäivustega!

Sestap on loomulik, et proua Ilves end jälgib, aga mitte alati ei suuda ta end lõpuni jälgida. Etiketivigu ta kahtlemata teeb. Oma riiete valikult on ta ju ka novaatorlik – kuigi ma ei tea, kas see tema puhul on ikka õige sõna. Ütleme parem: ta on väga julge. Ja isegi kui meedia sarjab, siis tundub, et see talle üldse ei loe. Seegi on tugevuseks hinnatav omadus. Samas pole kahtlust, et proua Evelinile ikka väga meeldib särada. Artistlikkus on selles naises kõvasti esil. Ja kellele meeldib, et presidendiproua oleks ka artist, siis Evelini sünnikaardis on seda rohkem kui Kadi omas. Praegune proua astub tihti rõõmsalt ja väga nooruslikult sammu võrra ees, ja siis löntsib president talle tõsiselt järele.

Aga, just siin täiendab proua Evelin täiuslikult oma härrat. Sest ega me ei saa ju teha härra Ilvesest hirmus aktiivset tormlejat – seda pole vajagi. Peaasi, et iga inimene jääks iseendaks. Visaku nad pealegi ajalehtedes nalja, et kui valimiskampaania lõpeb, siis härra Ilves selleks korraks taandub ja hakkab jälle Evelin tegutsema…

Aga miks ei tohiks olla naine aktiivne? Välja arvatud see, et natukene peaks püüdma ennast jälgida, et ta oma tegevusega meest päris ära ei sööks…

Proua Evelinil on Jäära märgis kaks olulist planeeti – Merkuur ja Veenus. See tähendab, tema liigutused ja liikuvus, rääkimine, riietumine, julgus, õppimisvõime ja suhtlemine – kõik on tema puhul jääralikult aktiivne. Aga kuna Jäär on ka «sodiaagi imik», siis teinekord ei jõua ta järjest tegutsedes iga sammu päris lõpuni mõelda. Ja võib-olla teeb seega sekka mõne väikese vea. Seda tuleks tal presidendi kõrval jälgida. Sest muul ajal kui ta tegutseb… Jumal hoia, selles pole midagi halba, kui proua rulluiskudega sõidab! Proua Evelini Kuu on ju Veevalajas – see muidugi annab originaalseid tegevusi juurde. Jupiter on proua Evelinil ju lausa Lõvis! See lisab omakorda suursugusust ja tahet silma paista. Tal on ka hetki, kus ta on üsnagi pahas tujus. Ja jonnakas – sõjakas Marss on temal Sõnnis! Ei no, see naine on ääretult aktiivne, julge. Sedavõrd, et annab Kaljukitsest härrale ilmselt kõvasti julgust juurde. Kui kõrval on ikka nii tohutult vitaalne ja aktiivne naine, siis see paneb ju ka partneri rohkem liigutama. Neljast elemendist vaatab proua Evelini sünnikaardilt vastu ennekõike vägevalt Tuld ja kõvasti Maad!

Kadil on maamärgis Kaljukitses nii Päike kui ka liigutuste ja kõne mõjutaja Merkuur.

Hoolivust, hoolitsemist ja oma mehe esiletõstmist näitab ka tema Saturn Kalade märgis. Tema Veenus on aga Veevalajas ja – pange tähele! – ideaalis naised abielluvadki just seda päikesemärki mehega, kus paikneb naise enda sünnikaardis Veenus. Indrek Tarand on täpselt Veevalaja – väga loogiline paar! Täiendamaks teineteist, rohkem kui ainult presidendipaarina. Samal ajal on proua Tarandil Marss Kaaludes – see aitab tal omakorda ennast tasakaalustada. Õhumärkides planeedid lisavad muidu ehk liiga tõsisele ja raamides Kaljukitsele vabadust ja särtsakust.

Jah, proua Evelini sünnikaart näitab, et see naine tahab rohkem esiplaanil olla, see on temale loomupärane, sinna pole midagi parata. Ja väike taktitus kuulub Jäära mõjudega täheseisu juurde. Ega inimene oma sünnipärast olemust muutma ei peagi.

Kokkuvõttes, kumb kahest võiks presidendiproua rollis parem olla? Seda nende kahe sünnikaartide järgi üheselt otsustada küll ei saa. Üks on selge, neist kahest naisest oskab oma presidentlikku meest paremini esile tuua kahtlemata Kadi. See on fakt.

Aga kub neist kahest esileedina ise ideaalsem oleks…? Sest nii palju kui on inimesi, nii palju on ka arvamusi. Nagu ikka, ühele meeldib mamma, teisele tütar.

Kadi ja Indrek – romanss kartulivagude vahel

Kadi ja Indreku tutvus algas kohe ülikooli sisseastumiseksamite ajal. Tänu rektor Arnold Koobile, kes oli Indreku kahe aasta eest ülikoolist välja visanud – muidu poleks noormees Kadiga ühele kursusele sattunud.

Indrek jäi Kadile silma oma ilmatu suurte jalgadega. Ta kandis suuri sandaale ja valgeid sokke! Kadi polnud kellelgi nii hiiglaslikke sandaale näinud – tema jalast vähemalt kümme numbrit suuremad! Pealegi võttis Indrek ajalooeksamil Kadi pileti, vaatas seda ja ütles: «Kui ma eelmine kord ülikooli astusin, oli mul sama pilet.» Kadi siis mõelnud, et mõni siin peab mitu aastat Lenini elulugu õppima, et ülikooli sisse saada.

Esimene kursus läks käima ja nagu toona kombeks, saadeti vastsed tudengid kolhoosi kartuleid võtma. Seal külvas Indrek Kadi üle oma tähelepanuavaldustega ja jagas temaga kartulivakkade arvestamise kaarti.

Kadi südame võitis Indrek hoolivusega – kui Kadi oli ülikooli esimesel kursusel Maarjamõisa haiglas meniskilõikusel, oli just Indrek see, kes käis teda hoolega vaatamas, kirjutas talle kirjakesi ja kui neiu juba karkudega sai liikuda, korraldas tema auks koridoripeo ning tassis teda süles treppidest üles-alla.

Noorte 1988. aastal peetud pulmas tegi Indreku onu Juhan Viiding kometit, parodeeris paaripanijat ja hoidis kõigil meeleolu üleval.

Pere fotoalbumites pole pulmadest ühtki fotot, sest piltide ilmutamisel läks midagi täielikult aia taha.

Aasta hiljem vandusid nad truudust kiriklikul laulatusel – täiesti omavahel, elektrikatkestuse tõttu hämaras kirikus.

Evelin ja Toomas – heki varjust välja

Sõbrad kutsusid Evelini 1997. aasta volbriööks Tartusse peole. Ta ostis endale vahva valge kleidi ja kihutas heade mõtete linna. Evelinile tutvustati peol Toomast, kes palus kena näitsiku tantsule. Tants kestis hommikuni.

«Tagantjärele mõeldes võin öelda, et kui oleksin teadnud, mis kõik tuleb läbi elada, siis kahtlen, kas oleksin üldse peole läinud,» nentis Evelin Ilves hiljem, kui Toomas oli läbi teinud lahutuse kadalipu ja nemad lõpuks abiellu astunud.

Kroonika tolleaegse fotograafi Väino Silma tabamus oli esimene tõestus pildis sellest, et Toomas Hendrik ja Evelin tõesti läbi käisid. Skandaalne foto, mis on väidetavalt leidnud koha ka presidendipaari pildialbumis, ilmus Kroo-nika 1998. aasta 1. juuli numbris.

Kroonika pealkirjastas ülesvõtte «Kohtumine heki varjus?» ning täpsustas allkirjas, et menuka folkansambli Untsa-kad plaadi esitlusel Sakala Keskuses püüdsid Ilves ja valge kübaraga daam – ei keegi muu kui Evelin – jätta mulje, et nad vaevu tunnevad teineteist. Küll aga väljas, maja ees söandasid nad teineteisele silma vaadates paar sõna juttu puhuda!

Selleks ajaks olnud nende suhe juba pikka aega avalik saladus ja nende kooselu kestnud juba aasta.

Toomas Hendriku tollane abikaasa Merry Bullock käitus nagu ühele poliitiku naisele kohane – ta eitas abielulahutuse jutte. «See on jama,» deklareeris daam. Bullock rõhutas, et ta on Ilvesega koos elanud kaheksateist aastat ega näe mingit põhjust kooselu lõpetamiseks.

Ilves ja Bullock olid abiellunud 31. detsembril 1980 Kanadas Vancouveris. Neil on poeg Luukas Kristjan, keda nad kutsusid siis Ukuks, ning tütar Juulia.

Toomas Hendriku ja Evelini koosviibimised suletud erapidudel aga jätkusid. Elevuse vältimiseks saabus Ilves ühe prominendi sünnipäevale näiteks uhkes üksinduses, kuid hilisõhtul keset peomelu käis ära, et Evelin isiklikult kohale toimetada. Koos viibiti ka 1998. aasta jaanipäeva eel ühel piknikul. Paar päeva hiljem toimuski Untsakate plaadi esitlus, kus nad Väino Silma pildile jäid.

Evelini ja Toomase abielu sõlmiti poolteist aastat pärast tütar Kadri Keiu sündi, 2004. aasta juunis.