Pealinna trendika restorani Pegasuse peakokk MICHAEL BHOOLA soovitab eestlastel üksteist õpetada, mitte süüa! Talviseks toiduks soovitab ta aga hõrku ja külluslikku kalasuppi.


Hõbelusika konkursil parima restorani auhinna pälvinud noobli asutuse peakokk Michael Bhoola on poolhindu, pooliirlane, tegelikult Londonis üles kasvanud mees, kes juba aastaid ühes tallinlaste lemmikpaigas nende maitset kujundab. Bhoola tuli Eestisse elama 2000. aasta kevadel, just siis hakkas uus Pegasus valmis saama.


Michael Bhoola ja restorani tegevjuht Mart Tomson, kes koos Bhoolaga ka noobli Schlössle hotelli restorani Stenhus käivitamise juures oli, kinnitavad mõlemad, et «hõbelusikas» on ühiselt võidetud. Visioon, milline üks tänapäeva restoran olema peab, on neil üks ja nii on neil kerge liikuda suunas, et mõjutada toidukultuuri Eestis.

«Tuleb õpetada üksteist, mitte süüa üksteist,» on sõnaohtra Michael Bhoola lemmikväljendeid. «Eestlased on suured kritiseerijad, näevad palju negatiivset. Elus peaks rohkem positiivset märkama.»


Bhoola rõhutab, et nende restoran on kool parimatele, kes seal töötavad. Nii tullakse igal hommikul tööle juba kell 5.30 ja iga päev algab kõik otsast, kõik selle nimel, et olla parim. Michael, kes ise Kadriorus elab, ütleb, et käib kodus ainult magamas, ülejäänud aeg kuulub Pegasusele.


Michaeli suur soov on näidata teeninduse suunda Eestis. Kutsuda tööle noori võhikuid, keda õpetada headeks teenindajateks.


«Tallinn võiks turgu vallutada teeninduse kvaliteediga, ta võiks olla üks Euroopa pealinnu, mis hiilgab hea köögiga. Kui Londonit läbib päevas ligi 14 miljonit inimest, siis Tallinnas käib rebimine umbes 1000 sööja pärast.» Sellepärast ei meeldi Michaelile siinsed rivaalitsevad noored kuked. Tuleb murda valed arusaamad, mis Eestis valitsevad, ja — liikuda koostöö poole. Michael tunnistab, et oma nägemusi tutvustades hakkab tal vahel tööle tema tigedam pool, see iirlase oma. Aga seda ruttab koheselt tasakaalustama india rahu. Pegasus on Michaeli meelest väga tähtis paik, sest inimesed, kes teevad uut Eestit, veedavad palju aega just selles restoranis.


Meisterkokk näitab täie kirega tööruume, kus toitu valmistatakse, imelisi sahtleid-sahvreid, kus toiduvalmistamise tooraine oma järge ootab. Millised toiduained aga omavahel kokku saavad ja nendest parimad road moodustuvad, see ongi kokakunsti saladus, mis teeb ühest paigast ihaldatud trendipaiga, teisest tühjusest haigutava söömakoha.


«Mulle meeldib kokaamet,» kinnitab Michael ja raske on teda mitte uskuda. Rahulolutunne, mida võib saada heast söögist, kaalub mehe sõnul üles töö raskuse ja pühendumise. Michael ise armastab kala, tema arvates on kala on õrn ja naiselik, kerge süüa. «Pehme, külluslik kalasupp keset talve, see on meeliülendav. Või punaveinis hautatud jänes trühvlitega — see rikkalik maitse tasub proovimist,» toob Michael näiteid. Ja lõppematu toiduainete kokku kombineerimine, see toob esile toidu puhtad maitsed, mis muudab tavalise söömise naudinguks. «Inimesed peavad aru saama sellest, et see mida sa sööd, see muudab sind. Oled just selline, mida sa sööd,» kõlab kreedo.


Oluline on ka inimesed ja atmosfäär. Juba teist aastat «serveeritakse» Pegassis õhtusöögi juurde elavat muusikat. Džässiõhtud on nii popid, neile broneeritakse kohti juba ette, sest paljunäinud, paljureisinud ülinõudlik klient teab, mida tahta. Nende mõtteid tuleb osata lausa lennult lugeda. Aga ega sellest üksi piisa, iga aastaga tuleb uusi restorane juurde ja nagu teab Michael Bhoola — ainult seal läheb tee ülesmäge, kus palju tööd tehakse.