Miks oli kava VALDAVALT võõrkeelne?


Me soovisime, et esinejad esitaksid omaloomingut. Mitme suurepärase Eesti artisti nagu näiteks Ewert & the Two Dragons looming on inglise keelne. Leiame, et siiraid ja südamlikke tundeid oma maa ja rahva vastu saav väljendada igaskeeles.

Kas Heidy Purga oli programmi koostamisse kaasatud?

Heidy Purga oli “Vabaduse laulu” üks saatejuhtidest nagu ka Andres Kuusk ja Marko Reikop, sündmuse ettevalmistusprotsessis ta ei osalenud.

Kui juba oli nii palju välisesinejaid, siis miks ei suudetud kaasata mitte ühtegi vene- või ukrainakeelset kollektiivi (suurimad rahvusgrupid Eestis?)

Soovisime vene keelset loomingut esitavat artisti väga oma kavasse lisada, läbirääkimised käisid DDT, Mumiy Trolli, Lyapis Trubetskoy, Peter Nalitchiga, paraku ei olnud keegi nendest esinejatest sel kuupäeval vaba.

Kas vanemad inimesed vajaksid rohkem selliseid üritusi, kus nende kunagised lemmikud neile esineksid? Kas Kultuuripealinna ürituste raames ei võiks midagi sellist välja pakkuda, tundub, et selliste ürituste järele on paljudel suur vajadus?

Kultuuripealinna kava loodi läbi avatud konkursside ja nii see kujunes. Oli suuri ja laialepublikule mõeldud tasuta üritusi, nagu Merepäevad, avatseremoonia (kus oli üks peaesineja ansambel Kukerpillid) ja muusikaüritusi on kavas üle 70-e. Usun, et igaüks on sealt midagi leidnud.
Isamaaliste ürituste korraldamise teema vajab aga laiemat arutlust. Kes neid peaks korraldama? Millisel kujul ja millise raha eest? Heitke lahkesti pilk kultuuripealinna kodulehele www.tallinn2011.ee või astuge läbi meie infopunktist Rotermanni kvartalis.

Mulle meeldis väga Kerli. Tema kostüümi kallal irisemine on eelnevate kommentaatorite poolt täiesti rumal - oli ta ju sini-must-valges kleidis. Minu küsimus: miks Ewert, Chalice, Vaiko Eplik, Iiris jpt ei oleks võinud Kerli eeskujul kõik laulda kasvõi ühe isamaalise loo?

Me ei teinud üles astuvatele esinejatele kitsendusi või ettepanekuid esitatava kava suhtes, küll aga on näiteks Vaiko Epliku “Armastus päästab maailma” meie arvates lugu, mis kantud siirastest ja ilusatest tunnetest, mis puudutab paljusid. Erakordselt ilus hetk oli Jääboileri lugu “Kosk” Vaiko Epliku ja Tallinna Kammerorkestri esituses. Igas mõttes isamaaline on Jarek Kasari “Minu inimesed”, mida kantud ette ka Laulupeol.

Esmalt tänud hea ürituse korraldamise eest! Minu küsimus on, et mida Sinead O'Connor kontserdist arvas ja kas ta jäi oma esituse ja publikuga rahule (kui tehnilised apsakad kõrvale jätta)?  Lisaks jäi mulle silma, et Sinead O`Connor oli pahas tujus (see pole teie süü) ja lahkus lavalt väga järsult. Mis põhjusel?

Sinead O’Connor ei tundnud end tol päeval hästi, kuid loomulikult soovis ta Eesti rahvale siiski esineda. Kohale jõudes ja sündmuse skaalat nähes oli ta äärmiselt liigutatud. Sinead ja tema management olid hästi informeeritud sellest, millise sündmusega on tegu, aga eks see pilt platsil oli nende jaoks siiski üpris liigutav – nagu ka kõigi teiste välisesinejate jaoks. Ma ei saanud aru, et Sinead O’Connoril oleks olnud paha tuju, mis puutub sellesse, kas ta läks lavalt järsult ära, siis see oligi nii tegelikult mõeldud, et orkester jääb veel lõpetama.

Kas sündmuse nimi “Vabaduse laul” oli eksitav?

Meie jaoks tähendas "Vabaduse laul" laulu, mis on sündinud vabal maal ja vabas riigis, kirjutatud vabade inimeste poolt. "Vabaduse laul" nime ei ole varem mitte üheski kontekstis kasutatud, nimena ei ole sellel seoseid, mis otseselt mingit konkreetsele formaadile peaksid viitama. Võibolla oleks olnud abiks kui reklaamikampaanias oleksime nimetanud “kontsert vabaduse laul”.