Marje (50) on Õllesummerit korraldava firma Meediaekspress suuromanik, kuid vaatlejatele viirastuvad seal ka sihtasutuse Tallinna Lauluväljak juhi Riho Rõõmuse (50) «karvased käed». Kadedad on vahel küsinud, kas Riho ei tee oma elukaaslasele Marjele hinnaalandust. Kuid see ei ole ainus küsimus, mis saadab värvikat paari.

Seltskonnas käivad nad viimasel ajal koos harva - kuluaarides üritatakse hinnata, kas Marje elab veel Rihoga koos.
«Kogu aeg stseene Romeost ja Juliast ei etenda, kuid läbi saame normaalselt,» ütleb daam. Nad ei ole kunagi olnud registreeritud suhtes, kuid aastaid on nende nii-öelda äriline abielu edukalt toiminud.
Kuid kas ka nende äriline koostöö ei ole pigem müüt? Meediaekspressi aktsiakapital on kohustuslik 400 000 krooni, millest lõviosa on panustatud Marje poolt ja jupike motivatsioonikõrgendust on teisel juhatuse liikmel, Tarmo Tuvikesel (30). Seega, juriidiliselt ei ole siin isegi Riho «karvaseid käsi».
#end#
Riho tunnistab, et vahel Marje arutab temaga, keda tuua Õllesummerile esinema, ning Marje plaanid on alati suurejoonelised. Riho oleks pigem ettevaatlikum. Kuid temal on vaid nõuandev hääl. Pealegi ei käinud Riho ka Miamis, kus Marje hiljuti oma 50. sünnipäeva pidas.
«Marje käis sünnipäeva tähistamas koos sõbrannadega. Talle meeldib Miamis väga. Mul ei võimalda tööasjad hetkel reisida,» ütleb Riho.
Kuid las räägib Marje ise. Ta on ju tark ja iseseisev naine, keda oleks kindlasti alusetu tankistiks pidada.
 
Kas oled edukas?
Ma olen enda ja oma saavutustega rahul. Aga see ei tähenda kaugeltki, et ma nüüd lõpuni õnnelik olen ja midagi enam saavutada ei taha.
 
Kui palju on Eestis edu?
Olin hiljuti Tiina Talumehe moeetendusel. Tema kollektsiooni esitlust tuli vaatama 900 inimest, saalis polnud ühtegi vaba kohta. Mõni võib öelda, et mis see nüüd ikka nii väga on, Eesti tasemel asi. Eesti on, tõsi küll, väike, siinne edu rahas mõõdetuna on samuti väike, kuid siin võib olla väga suur ja teha suuri asju. Minu jaoks seisneb edu selles, kui minu korraldatavatel üritustel on täismaja, kui kõik on kohal.
Korraldame rahvusvahelise tasemega artistide kontserte ja kui nende esindajad hiljem kirjutavad, et meie korralduse tase on üks paremaid Euroopas, siis tunnen end edukana.
 
Mis oli su esimene äri?
Ma ei taha sel teemal rääkida, kuni veel aktiivselt ettevõtluses olen. Kunagi aga võib meenutada küll, sest naljakaid lugusid, mida jutustada, on ikka. 80ndad aastad ja 90ndate algus oli väga põnev aeg.
 
Kuidas Rihoga läbi saate?
Kogu aeg stseene Romeost ja Juliast ei etenda, kuid läbi saame normaalselt.
 
Lõpmatu Romeo ja Julia mängude mängimine on vist võimatu, see olla seotud biokeemiliste protsessidega kehas?
No seda võiks kommenteerida keegi, kes on seaduslikus abielus.
 
Mõned püüavad esimese armumisega kaasnevat poolnarkootilist laksu, seda õnnetunnet. Huvitab sind see veel või oled piisavalt elukogenud?
Oh, ega siis elukogemus pea tingimata inimest kalgiks ja südametuks muutma!
 
Sa oled ennast nimetanud hedonistiks, epikuurlaseks. See tähendab, et oled elunautija ning pead meelelahutusi, rõõme ja naudinguid asjaoludeks, mis teevad elu elamisväärseks?
Elu peab lõbus olema. Teen seda, mis mulle rõõmu valmistab.
 
Milline on sinu kui hedonisti jaoks täiuslik päev?
Mehed, meelelahutus ja muusika - ma olen täiesti terve naine ja tahan seda kõike saada! Iga päev.
 
Tundub, et oled vastand silmakirjalikule tavaeest-lasele?
Mis ma selle peale oskan öelda! Olen otsekohene inimene, vahel liigagi. Ma ei salli silmakirjalikkust, aga rumalust sallin veel vähem.
 
Kiirpilk Meediaekspressi bilansile näitab, et firmal võiks olla korralik dividenditootlus ja sa võiks isegi mõnes TOPis figureerida?
Vastutustundlikud ettevõtted ei jaga oma kasumit laiali, vaid kasutavad seda oma tegevuse edendamiseks.
Ettevõtted ja eraisikud, kes polnud loonud vähimaidki reserve ega sääste, olid esimesed, kes kriisi tõttu käpuli käisid. Minu ettevõte nende hulka ei kuulu. Ma arvan, et ettevõtjatel tuleb leppida, et lähimal paaril aastal erilist kasumit ei teenita.
Mis puudutab TOP-e, siis ma ei loe neid. Eriti ei huvita mind konkureerimine mingis ettevõtjate naisliigas. Mind ei huvita absoluutselt, kas raha on seeliku või pükste taskus. Peaasi, et ta seal on!
 
Loed sa ennast ärinaiseks, kultuuritegelaseks või osaks meelelahutusmaailmast?
Kes meist ei oleks osa meelelahutusmaailmast? Jube kurb oleks see maailm, kui seda keegi ei lahutaks. Ma ei tunne end kultuuritegelasena. Teatri-, kino või muusikasündmuste korraldajad ei peaks end segamini ajama lavastajate, näitlejate ning muusikute ja heliloojatega.
Arvo Pärt on kultuuritegelane. Peeter Rebane, Marje Hansar, Tiina Lokk on kultuurikorraldajad. Eks mõlemaid ole vaja, et asi toimiks.
 
Kas oled osavam kui Jüri Makarov, kes suutis Rock Summeri ära kõrvetada?
Rock Summer oli legendaarne sündmus 20 aastat tagasi ja on legend siiani, hoolimata sellest, et seda parasjagu ei toimu. Jüri Makarov lõi selle legendi. See teeb temast legendaarse kontserdikorraldaja ja meelelahutusärimehe ning seda tiitlit ei saa temalt keegi ära võtta.
 
Kus oled õppinud?
Olen lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli keemiateaduskonna ja mõni aasta tagasi läbinud Tallinna Ülikoolis kultuurikorralduse magistriprogrammi. Lõputöö on küll kirjutamata ja võib juhtuda, et jääbki kirjutamata.
 
Miks sa blogi pead?
Mulle ei meeldi, kui mind tsenseeritakse. Oma blogis aadressil marjehansar.blogspot.com saan kirjutada
täpselt nii, nagu heaks arvan.
 
Kirjutasid hiljuti arvamuse teemal «Kalevipojale jalaga munadesse». Kas lööksid ära?
Olen õppinud end kehtestama ja oskan enda eest seista juba aastaid.
 
Kas oled oma tehtud otsustega rahul?
Üldjuhul olen enamike otsustega rahul, mida oma elus olen teinud.
 
Riho arvab, et Õllesummeri kasum võiks olla parem. Kuigi jah, 2007 oli lausa hea tulemus: 16 miljoni kroonise käibega 2,9 miljonit krooni puhast.
Meediaekspress on üks kõige kauem meelelahutuses edukalt toiminud ettevõtteid Eestis. (OÜ Meediaekspress asutati 1991. a, reaalset tegevust alustas see 1992. a. - P.K.) Kasumit saaks suurendada, kuid ainult kulude vähendamise arvelt. Kõige lihtsam oleks seda teha, jättes ära selliste artistide nagu Moby või Franz Ferdinand kontserdid. Igal juhul tuleks kasumi suurendamine kõne alla vaid selle arvelt, et inimestel, kes üritusel käivad, oleks seal igav.
Kui aastate jooksul on ka teenitud kasumit, siis oleme suurema osa sellest investeerinud edasi või pannud mustadeks päevadeks kõrvale.
 
Kas Sexpeditsiooni veel teete?
Enam ei tee. Korraldasime Sexpeditsiooni viis aastat (1999-2003), kuid meie jaoks see projekt ammendas end. Samas, meie nõusolekul on paar korda sama nime all korraldatud väiksemaid üritusi. Eestlased osutusid pisut liiga konservatiivseiks sellise erootikaürituse jaoks.
 
Kui Sexpeditsioon 2002. aastal turule tuli, siis andsite koos Rihoga Kroonikale üpris vallatu intervjuu. Kui tihti tuleb toodet müüa läbi enda persooni?
Oh, küllap oli see mõni kergmeelsem hetk ja rääkisime seda, mis tundus ajakirjanikku huvitavat. Läbi enda persooni ei ole mingit mõtet püüda üritusi müüa.
Ma ei arva, et festivalil käivatele inimestele on tegelikult tähtis, kes seda üritust teeb, kuni üritus ise on okei ja korraldaja on sama, kes on aastaid tõestanud, et suudab head asja iga aasta kokku panna.
Ma ei poolda mingit isikukultust. Õllesummerit on algusest peale korraldanud tugev meeskond ja ma ei käi pealaval inimesi tervitamas.
 
Kas käibemaksu tõus sõi Õllesummeri kasumi?
Kõrged maksud on igal juhul ettevõtlusele kahjulikud. Kaudsete maksude tõstmine tõstab hindu, ja inimestel on selle tulemusel vähem raha, mida kulutada meelelahutusele. Mitte ainult festivalidele, vaid üldse - teatrietendustele, perega kinos käimisele jne.
 
Kuidas su tütrel Triin Teramäel läheb?
Triin õpib Roomas ja pealegi on ta nii iseseisev inimene, et tema käest peaks selliseid küsimusi otse küsima. Triin on maa-ilma parim laps.
 
Kas Rocca al Mare kool andis hea hariduse?
Enamikes Eesti koolides on võimalus saada hea haridus, kui inimene ise tahab. Mitte kool ei õpeta inimest, vaid inimene peab ikka ise õppima!
Küll aga on Rocca al Mare kooli eeliseks need väärtushinnangud, mida esindavad selle kooli õpetajad ja mille tark noor inimene oskab koolist kaasa võtta.
 
Mis autoga sõidad?
Väikese autoga - aga see on Mercedes Benz.
 
Kas elad ikka Tabasalu lähistel?
Ma elan endiselt Rannamõisas.
 
Ma tean äris mitut tüüpi, kes tahaksid ka sellist mõnusat ürituste sarja, mis toodaks pappi, aga enamikul tuleb keskpäraselt välja. Mis on sinu saladus?
Tuleb aru saada, et igaüks peab tegema oma asja. Vaadake, kuidas on proovitud teha Kroonika moodi ajakirju! On ainult üks Kroonika, vaid üks Õllesummer. Aga muidugi, nende härradega sooviks vestelda küll, kellel on mõistust ja raha, et Õllesummerist suuremat festivali mõnusamini korraldada.