Juhan Partsi poliitilise edu taga arvatakse olevat ka tema uus pruut DAISY TAUK. Kroonika uuris, kes see naine on.

Vandeadvokaat Daisy Tauk (27) oli tänavu oma esimesel presidendi vastuvõtul. Peaminister Juhan Partsi (37) käevangus, seljas Pohjanheimo moemajas valminud taevasinine itaalia täissiidist kleit, mida kaunistas Ungaro haute couture’i pits, lendles ta läbi saali. «Selle kleidi pealt kokku ei hoitud, aga midagi pöörast ka ei olnud. Klassikaline kvaliteet. Oleks sobinud ka printsess Dianale,» arvati Pohjanheimo moemajast. Mis on pöörane? «Meilt on läbi käinud ka Armani pärlitega pits, 45 000 krooni ruutmeeter. Daisy ei ole laristaja. Ta on väga mõistlik,» kosteti moemajast.

Esimene kohtumine

Peaminister Juhan Partsil on üks nõrkus. Talle meeldivad saatuslikud naised — femme fatale’id. Kusjuures mitte traditsioonilised filmide saatuslikud naised, kellest kunagi laulis Gunnar Graps («Oo, kaunis naine, tõmmu naine!»). Juhan Partsi haigus või hingepiin on märgatavalt ohtlikum. Talle meeldivad pikkade punaste küüntega naised mustas nahas, kes on endale võtnud blondiini varjava-peitva maski. Muidugi on Partsi nähtud ka saatuslike naiste esimese versiooniga, kuid enne Daisyt ja pärast Merlet, tema eksabikaasat.

Juhan ja Daisy kohtusid Tartus Atlantise ööklubis ühel juristide olengul.
Kui võlaõigusseadus kaks ja pool aastat tagasi 26. septembril vastu võeti, peeti Tartus tähtis konverents. Koos oli kogu Eesti juristide eliit ja pärast oli Atlantises meeleolukas pidu. Saatuslikul hetkel kustutas riigikontrolör Juhan Parts püstijalabaaris sigareti ja pidi just ühe daami tantsima võtma, kui advokaat Daisy Tauk kniksu tegi ja Partsi ise tantsupõrandale viis. Nii kirjutas tuntud nädalaleht anonüümsetele allikatele tuginedes. Kommenteerib Daisy sõbranna, vandeadvokaadi abi Sirle Karu: «Nad rääkisid tööst. Siis ütles Juhan, et mida me siin peol ikka tööjuttu ajame. Rääkida jõuab ka Tallinnas.»

Me võime pidada seda sündmust ka tühiseks, kui poleks järgmisi asjaolusid: aasta pärast esimest kohtumist sai seni tagasihoidlikust riigikontrolörist Juhan Partsist oluline poliitiline figuur ja poolteist aastat hiljem juba Euroopa noorim peaminister. Klassikalise rooma ninaga värvitud blondiin, sünnimärk ülahuule kohal, on päästnud tagasihoidlikus riigiametnikus valla poliitilise looma. Kes oli Parts kohtumise hetkel? Väsinud, tüdinenud ja ettevaatlik riigiametnik. Solvatud mees, kelle eelmise abikaasa oli üle löönud kõrge kaitsepolitseinik. Kuid uuest, Daisy ja Juhani suhtest kasvab välja tohutu energiasammas, mis mõjutab ka kõrvalseisjaid.

Pool aastat pärast Atlantise pidu tulistatakse Juhan Partsi eksabikaasat kohtunik Merle Partsi segastel asjaoludel. Merle Partsi uus abikaasa Priit Tikerpe satub aga politsei huviorbiiti. Kas need on juhused?

Liider ja oivik

Daisy kohta on võimalik linna pealt korjata erinevaid arvamusi. «Paistis vägagi silma, nägi ka meie noorte ja edevate inimeste seas eksklusiivne välja. Maitsekas ja ilus. Iseasi, kas advokaadiks saamisel just see oluline on,» kõlab üks neist. «Pigem tagasihoidlik inimene. Kindlasti ei paistnud ta rumal,» kostub teine arvamus. «Ta oli oma klassi liider, oivik ja hästi tark,» teab vana tuttav.

Sõbranna Sirle Karu: «Meie ametis peab hea välja nägema. Küüned ei tohi olla murdunud ja juuksed ei tohi olla sorgus. Ta on sitke, sihikindel. Ta teab oma hinda — ja see on kõrge.»

Kas vandeadvokaat Daisy Taukist saaks ka hea ema ja abikaasa? «Ta on hea lapsehoidja. Ta aitab meie lapsi hoida, kui tahame teatrisse minna. Vahel tuleb Daisy meile, vahel viime lapsed tema juurde. Ta saab suurepäraselt hakkama. Kindlasti tuleb temast hea ema,» kinnitab Sirle Karu. «Ta ei ole ka meesteõgija ega nende kollektsionäär.»

Need on vaid arvamused. Enamik iseloomustajaid tahab olla äärmiselt viisakas. Vaadakem pilti ajaloost — advokaadibüroo Heta 10. aasta juubelipeolt. Teiste noorte naisjuristide hulgas on ka Daisy Tauk. Sellest seltskonnast kiirgab seksuaalenergiat ja elujanu. Nendes pilkudes ei ole hirmu ega väsimust, ainult väljakutse. Meie ees on seltskond femme fatale’e.

Unelmad ja tegelikkus

«Daisy elaks parema meelega maal. Ideaal oleks mereäärne valge kaptenimaja, millel on valge peenikeste aknaruutudega avar veranda. Juhan Parts võiks olla teadlane või kirjanik, kes saaks rahulikult süveneda töösse ega peaks vehklema linnas. Ja neil võiks olla karvane koer,» kirjutas kunagi Eesti Ekspress.

Tegelikult elab Daisy kesklinnas uues majas. Seal on prantsuse rõdu ja suur elutuba. Ta on töökas tüdruk ja nii on mugavam oma haridust ning unistusi realiseerida. Tal on karjääri mõttes väga hea haridus: Tartu Ülikooli bakalaureuse- ja Stockholmi ülikooli magistrikraad.

Juhani ja Daisy kolimine mereäärsesse valgesse majja muidugi venib. Juba puhtpoliitiliselt. Kahlemata kutsuks selline pilt ja uudis esile nii ajakirjandusliku kui ka poliitiliste konkurentide võimsa rünnaku.

Kes ehitas? Kus tuli raha? Kust tuli krunt? Küsimusi jätkuks. Sissetulekute analüüs. Ja need netikommentaarid. Ainuüksi Siim Kallase ja Juhan Partsi ühine pidutsemine kogus ligi paarsada arvamust. Ehkki mainitud uudise vastuvõtt oli suhteliselt positiivne, sest peopanemine ei ole Eestis veel väga suur patt.

Karjäär ja raha

Sirle Karu ja Daisy Tauk kohtusid advokaadibüroos Heta. Ühel hetkel oli see kontor mässitud skandaalidesse ja noored juristid põgenesid sealt.

Oli ka teine probleem — raha jagunemine. Raha saavad rohkem partnerid ehk osanikud, vähem töömesilased. Dividende on märgatavalt odavam välja maksta kui preemiat, teab Sirle Karu. Kui näiliselt on juristide tunnitasud väga kõrged, siis pärast maksude tasumist ja bürookulude katmist ei jäägi sealt suurt midagi üle, kurdab ta. Tallinnas on elu sisseseadmine pööraselt kallis. Korterite ja majade hinnad tõusevad iga kuuga.

Daisy on pärit Paidest ja Sirle Tartust. Me võime teha poliitiliselt korrektse näo, et raha ei ole tähtis ja räägime parem kaunitest kunstidest. Kuid valdavalt on see nende lõbu, kellel ei ole vaja muretseda esmaste vajaduste pärast. Et juristina hästi teenida ning korrektselt elamuasemelaenu tasuda, tuleb omada häid kliente. Daisy uueks töökohaks saab Teder & Partnerid, kuhu ta võtab kaasa ka oma töö. Sirle Karu maandub Lextalis, kus on partneriks ta oma abikaasa Ants Karu.

Võtame veel ühe tsitaadi tuntud nädalalehest. «Daisyl on käed kuklal. Ta ütleb, et Eesti advokatuuri pärast on piinlik. Miks? «Puudub enesepuhastumisvõime. Kõik on koos ühes koolis käinud, keegi kellegi kohta ei ütle, et see midagi valesti teeb. Advokaatide üle võiks otsustada keegi väljastpoolt.»»

Selles lauses on muret eetilise puhtuse pärast. Kuid tavaliselt on ka eetilise puhtuse loosungi taga raha. Vanematel äss-advokaatidel on parimad kliendid ja nad koorivad turult kogu koore. Ja nende meetodid on, nagu need on.