Kaaluprobleemid tunduvad olevat rohkem naiste mure. Õige, sest mehed ei muretse, vaid tegutsevad! Neli tuntud meest räägivad oma edukast võitlusest liigsete kilodega.

Ivo Linna: “Ise kõhnem, rahakott paksem.”

Laulja Ivo Linna (55) tundis küll, et kehakaal kipub liiga tegema. Aga nii hull ka ei olnud, et oleks ise midagi ette võtma hakanud. Kuni sügise hakul helistas Kanal 2 produtsent Ivar Vigla ja küsis, kas Iff oleks nõus kaalu jälgima ja saatetegijad jälgiksid teda?

Kolme ja poole kuuga kadus 180 cm pikkuse mehe 123 kilost 17. Jõuludega sai saatetegemine läbi, aga Linna tahaks oma käe peal veel kümme kilo maha saada.

Elu jooksul nii Herbalife’i kui ka igat sorti imedieetidega katsetanud Iff nimetab neid kõiki kaalujälgimisega võrreldes jamaks.

«Tuleb muuta toidusedelit ja harjumusi,» on Linnal kaalujälgijate põhitõed selged. «Kõht on kogu aeg täis. Kaalujälgimine mõjub ka rahakotile hästi, puuviljad ja juurikad ostame turult.» Varem sõi Iff hunnikute kaupa magusat, komme ja halvaad. Enam mitte. Kui hing midagi väga himustab, siis natuke jäätist ja killukese suitsuvorsti ikka endale lubab. «Söön suhkruta komme ja magusaisu saan puuviljadest täis,» selgitab Linna.

Mõneteist kilo kadumine on juba tervisele positiivset mõju avaldanud, kadunud on põlvevalud ja kõrvetised, mille üle kurdavad kõik ülekaalulised. «Mina olen väga rahul!» kiidab Iff.

Rasvaseid toite laulja taga ei igatse. Jõulud möödusid ilma hapukapsaste ja verivorstideta ja ka ilma igatsuseta nende järele. Ivo on loobunud ka õllejoomisest. Kolme kuu jooksul on ta joonud kolm pudelit kesvamärjukest, varem oli see päeva norm.

Ivo Linna on tuntud ka hea kokana, kes oma toiduvalmistamiskunsti teleski näidanud. Nüüd katsetab ta koos abikaasa Imbiga kaalujälgijate retsepte. Praegu pole Ifile veel tehtud pakkumist uusi kokaoskusi laiemalt tutvustada, aga laulja propageeriks lahjemaid toite hea meelega.

Mario Sootna: “Šokolaadi ja pähkleid tuleb süüa!”

Poliitik Mario Sootna (42) võttis eelmisel aastal doktor Adik Levini veregrupidieedi abil maha 35 kilo. Praegu kaalub 182 cm pikk Sootna 125 kg, sooviks on 100–110 kiloni jõuda.

Oma dieedi puhul peab Sootna kõige raskemaks pidevat šokolaadi ja pähklite söömist. Ja see ei ole nali! Veregrupidieedi puhul koostab arst inimese vereproovi põhjal igaühele spetsiaalse dieedi. On asju, mida ei tohi või pole soovitatav süüa, aga põhiline on, mida millega koos süüa. Näiteks tohib Sootna süüa nii kartulit kui ka liha, aga mitte koos. Kui pere sõi liha kartuli ja soustiga, võttis Mario liha juurde kurki ja paprikat.

Üks veregrupidieedi põhireegleid on see, et üle 20 minuti ei tohi näljatunnet kannatada, kohe peab midagi näkitsema. Sealt siis kohustus šokolaadi ja pähkleid krõbistada. Sootna pole doktorilt uurinud, miks ei tohi nälga kannatada, aga tal on oma teooria: «Oma loogikaga arvan, et see on selleks, et organism ei õpiks end säästurežiimile lülitama, vaid kulutaks kõik kohe ära.»

Koguseid veregrupidieedi puhul ette ei kirjutata. Mariol keelati ära krevettide, krabide, päevalilleseemnete ja oliivide söömine. Kahest viimasest tunneb ta puudust. Ei soovitatud lehmapiima ja piimatooteid. Nimekirjas on hoopis avokaado, millest Mario varem eriti kuulnud polnud.

Restoranis süües on tükk tegemist selgitada, miks tuleb praad tuua ilma kartulita, küll aga muude lisanditega. «Teenindajad suhtuvad heatahtlikult, aga nad ei saa lihtsalt aru, miks!» muigab Mario.

Sootna on mõelnud ka kaalujälgimisele, aga seni pidanud oma elutempot niivõrd täpse arvestamise jaoks liiga kiireks. Elu jooksul on ta proovinud ka mitmeid dieete, mis on kõik lõppenud sellega, et algsele kaalule hoopis lisandub 4–5 kilo.

Andres Anvelt: “Naiste imetlus innustas.”

Politseikolledži rektor Andres Anvelt (35) oli tõenäoliselt üks esimesi mehi kaalujälgijate rühmas. Kuus aastat tagasi, kui Anvelt oli veel kriminaalpolitsei komissar, kaalus 189 cm pikk mees peaaegu 127 kg. Nii mõnigi kord tuli komissaril ka pättide kannul mööda tänavaid joosta, ega see pekimäena kerge olnud. Anvelt mäletab üht korda, kui ta ei jõudnud üle aia ronida. Või mis siin aiast rääkida, kui viiendale korrusele ronimine kippus üle jõu käima.

Kaalujälgijate rühmas võttis Anvelt poole aastaga maha 45 kg. 82 kilo tundus nii pika mehe kohta siiski liiga vähe olevat. «Kõvema tuulega ei saanud välja minna,» muigab Anvelt. Nii sõi ta ennast 100 kilo peale tagasi ja on seal püsinud viimased aastad. Seda tänu kaalujälgijate rühmas külge jäänud toitumisharjumustele.

Anvelt oli rühmas ainus mees. «Oli uhke tunne, kui ronisin kaalule, naised ümberringi vaatasid kadedate nägudega. Minul jälle kolm kilo maas, nemad aga olid vahepeal kaks kommi söönud,» meenutab Anvelt lõbusalt ja soovitab naisrühma teistelegi meestele: «Kui peaks uuesti rühma minema, valiks raudselt sellise, kus rohkem naisi.»

Üldse soovitab Anvelt kaalujälgimiseks rühma, kuigi seda saab teha ka individuaalselt. «Rühmas tekib vastutustunne teiste ees ja võistlusmoment.» Pärast edukat kõhnumiskuuri tegi Anvelt Politseiametisse oma kaalujälgijate rühma.

Raivo E. Tamm: “Töö teeb paksuks!”

Näitleja Raivo E. Tammel (39) kilode siia-sinna liigutamisega probleeme ei ole. Mahavõetu kipub kergesti tagasi tulema, aga natuke pingutust, ja kilod kaovad jällegi. Raivo kasvamisi–kahanemisi oleme viimase kümne aasta jooksul võinud jälgida seriaali «Õnne 13» Allani peal.

Viimane kõhnumismaraton oli mehel poolteist aastat tagasi. Siis kaalus 181 cm pikkune näitleja 69,5 kg. «Ühel banketil tuli üks tuttav naisterahvas ja ütles: lõpeta nüüd ära, sa oled juba nagu luukere,» meenutab Tamm. «Nüüd olen jälle juurde võtnud, sest terve eelmise aasta oli nii palju tööd, et pole aega enesega tegelda: jooksmas käia, söömist jälgida.» Praegu 80kilose näitleja arvates oleks tema ideaalkaal 72-75 kg.

Tamme rekordkaal on olnud 92 kg. See oli kohe pärast teatrikooli lõpetamist. Eriti tööd polnud, see tekitas stressi. «Istusin kodus, jõin õlut, sõin ja kadestasin kursusekaaslasi, kellel läks hästi,» kirjeldab näitleja rekordipüstitamist. «Andrus Vaarik ütles kunagi, et kui paha tuju on, siis ta sööb end magama. Olen sellega täiesti nõus.»

90 kg oleks ilmselt paljude meeste arvates täiesti normaalne kaal. Tegelikult annab kümme lisakilo laval juba tunda, võhma jääb vähemaks ja aktiivsemat liikumist nõudva etenduse lõpuks on näitleja omadega läbi. Seepärast üritab Raivo E. Tamm oma kaalu jälgida. Mingeid erilisi retsepte ega meetodeid tal ei ole, mõned lihtsad reeglid siiski. Tähtsaim neist: õhtuti mitte süüa!

Varem oli nii, et kui Tamm õhtul hilja etenduselt tuli, sõi kõhu kõvasti täis ja heitis magama. Nüüd üritab ta nälja ära petta näiteks suure kruusitäie kamaga. Väljas süües, aga enamasti sööbki Tamm väljas, võtab ta kartuli asemel riisi ja saia ei söö. Magusast armastab näitleja šokolaadi, selle söömist ta eriti ei piira ka. «Tühja neist kaloritest, šokolaadist saadav energia on rohkem väärt!» Maiustamised teeb ta tasa rohkema füüsilise koormusega.