Simpeli kõnekaardi glamuurse modelli PIRET AAVA aeg sai ümber. Miks, sel teemal liigub lausa mitu legendi: üks neist osutab Aava määrdunud mainele.

Nädala hakul peibutab Aava asemel EMT reklaamidel Lassekas ehk Lasse Uustalu (18), nooruslik kangelane ülipopulaarse tutvumissaidi rate.ee lehekülgedelt. Miks siis Aava enam ei kõlvanud?

EMT reklaamidirektor Sigre Parm on diskreetne. «Tahtsime minna sihtgrupile lähemale ning otsisime kangelasi otse sealt ehk rate.ee’st,» seletab Parm. «Valisime ühe poisi, et pakkuda silmailu ka meie naisostjatele, ja kaks tüdrukut.»

Kampaania tulevat temaatiline: viide tuntud filmile «Sõrmuste isand», millest reklaamigurude ajudes on saanud «Bikiinide isand».

Juhi järel kinga?

Kroonikale teadaolevalt on Elioni juhtkonda kuuluvad inimesed ammu vihjanud: oleks aeg Piret Aava välja vahetada. Kui lahkus EMT peadirektor Peep Aaviksoo, siis keda huvitab veel Aava…

Ühe versiooni kohaselt sai Aavale saatuslikuks tema halvenev maine. Eesti Ekspress seostas teda jõulude prostituute vahendanud ärimeestega. «Mina ei tea sellest midagi. Ja see nimi ei ütle mulle midagi,» teatas Piret Koonikale pärast nädalalehes ilmunud artiklit, kus teda oli seostatud Roman Valdma seksiäridega USA idarannikul.

Piret Aava karjääri saadab veel üks lugu. Kui tärkavas Eesti kapitalismis olid lõbusad ajad, armastasid noored ja edukad pankurid ohjeldamatult pidu panna. Kaaslaste nappuses avastati kiiresti ka Eesti modelliagentuuride koduleheküljed, kus leiti soodne võimalus tüdrukuid tellida. Sealt võis saada 500 krooniga ilusa kaaslase— terveks päevaks.

Kuidas need peod lõppesid, on saladus, kuid asi pakkus huvi ka politseile. Väidetavalt jõudsid sel moel mitmed modellid kerglaste naisterahvaste nimekirja.

Saatuslikuks sai vahemaa

Eesti modelliagentuuri (E.M.A.) ühe omaniku Katrin Rannaväli sõnul saavad nad aeg-ajalt meile, kus küsitakse «haigeid ja imelikke asju», kuid need lähevad kohe prügikasti. «Enamik meie modelle on 14–15aastased tüdrukud,» ütleb Rannaväli. Ja mis peamine, kinnitab Rannaväli: need modellid on oma perekonna valve all.

Rannaväli tunneb ka Piretit, kes lõi kaasa mitmel E.M.A. üritusel. «Piret on teinud head tööd. Simpeli reklaamid on olnud väga nauditavad,» hindab ta. Modelliäri esimestest sammudest ja pahupoolest Eestis Rannaväli vaikib.

Sigre Parm ütleb, et nemad pole Aava mainest eriti välja teinudki. «Pealegi, Simpeli kui brändi väärtused ongi sellised nagu vaba suhe, seiklus, fun,» kummutab Parm Aava imagoküsimuse.

Ka ei küsinud Aava palju raha. «Isegi vähem, kui küsiksid paljud kohaliku tähtsusega staarid Kroonikas,» avaldab Parm. Ta toob välja ainsa põhjuse, miks Piret kõrvale jäeti: «Pigem oli kaugel New Yorgis elava ja töötava inimesega keeruline suhelda.»

Investeeris 800 000

See, et Piret tühise summa eest ning lihtsalt kena reklaampildi pärast Eesti ja Ameerika vahet lendas, on lausa heategu. Aga Aava on niigi majanduslikult kindlustatud. Lasnamäe kanali lõpust pärit tüdruk on töötanud kolm aastat New Yorgis Madissoni avenüül asuva itaalia restorani administraatorina. Seda külastavad valdavalt rikkad vanurite paarid. «Kindel palk. Arved ja üüri saab makstud. Süüa saab osta,» iseloomustas Aava oma tööd. Tallinnas käib ta külas.

Ka usaldas Pireti New Yorgis elav afroameeriklasest sõber talle hiljuti Eesti mõistes suurema summa raha — 800 000 krooni. Investeerimiseks. Aava ei raisanud seda poodides, vaid tõi selle kodumaale ja jagas kahe investeerimisfirma vahel.

Andres … investeerimisfirma LHV müügiosakonnast: «Ma ei lükka ümber ega ei kinnita. Ma ei saa isegi öelda, kas ta on meie klient.»

LHV pole selliste investoritega eriti kokku puutunud. «Üldiselt ei ole ma veendunud, et sellised rahasaamislood tõele vastavad,» arvab Andres. «Seda tüüpi kliente ei käi meil väga tihedalt. Võib-olla on mõnel tibil huvi ärbelda, kuid see ei tähenda, et ta oleks investeerinud. Teisalt on see tühine summa, et kuskil oluliselt kajastuda ja turule mõju avaldada.»

Terendav haldjaroll

Piret Aava lükkas troonilt Rocca al Mare kooli õpilane Lasse. «Mmmm... megakenake,» arvab temast Stella. «Tüüp on selline, et armu või ära,» õhkab Riin. «Appi kui lahe,» karjatab Kaidi, kolmas beib portaalis rate.ee.

Ometi pole ka Pireti modellikarjääril EMTs kriips päris peal. «Meil on Piretiga plaane. Jätkame filmitemaatikaga ja välistatud pole, et Piret astub üles näiteks haldja rollis,» lohutab Sigre Parm Aava fänne.