Edgars Rinkēvičs
Läti välisminister

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs tunneb Ievat juba 15 aastat ja olles ühtlasi olnud ka tema ülemus, kirjeldab naist kui väga intelligentset inimest, kes on järjekindel, otsekohene ja hooliv. “Ta tuleb ideega, sa ütled “ei”, siis tuleb uuesti ja eneselegi üllatuseks ütled “jah” ega kahetse seda kunagi,” muigab Rinkēvičs. “Ieva hoolib väga oma sõpradest, ta on alati olemas, kui vajad abi — ka rasketel aegadel."

Kuna Rinkēvičs on olnud ka Läti presidendi kantselei juht, nendib ta, et esileedi rolliga harjumine võtab Ieval aega, mida tal pole. “Tegu on esinduspositsiooniga, mistõttu tuleb vahetpidamata avalikkuse silma all olla — kõiki huvitab, mida sa kannad, kuidas naeratad, mida teed ja ütled. Õnneks pole seda aega eriti pikalt, teil tulevad ju kohe valimised. Ieva ei ole kunagi soovinud olla avaliku elu tegelane, tema jaoks on karjäär ja töö esikohal ja ta tahab sellega jätkata. Kuid see hakkab kahtlemata olema keeruline — olla nii Riias kui Tallinnas," mõtiskleb Rinkēvičs.

Läti välisministrile teeb ühtlasi palju nalja see, kuidas Läti ja Eesti esiuudised hetkel üksteisest erinevad. “Meie üritame siin valitsust kokku panna ja teie murrate pead uue esileedi üle. Ma sain ikka tubli kõhutäie naerada selle üle, kuidas te proovisite välja selgitada, kes ta on. Aga nende suhe on tõesti kahe riigi omavahelise läbisaamise näitaja. Eesti on Ievast võitnud ja meie oleme natuke kaotanud,” arvab ta.

Jānis Sārts
NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse direktor

NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse direktor Jānis Sārts iseloomustab Ievat kui väga suhtlemisaldis, sõbralikku ja otsekohest inimest, kellega on lihtne suhelda. Sõbrad on nad olnud alates 1997.aastast, kuid kuna nende peamine kokkupuude on olnud töine, kingib Sārts Ievale väga tugeva ametialase kiituse: “Ta ei ole inimene, kes ajaks taga kiireid lahendusi või karjääri. Talle pakub rohkem rahuldust see töö, mida ta praegu teeb. Ieva oskab suurepäraselt ideid paberilt reaalsusse viia ja ta on toonud meid raskest olukorrast välja siis, kui keegi teine seda ei suutnud. Ta oskab inimestega toime tulla üldist eesmärki ohverdamata!”

Sārts tunnistab, et tal on keeruline mõelda Ievast kui Eesti esileedist: “Tunnen teda juba nii pikalt ja see on tema jaoks nii teistsugune roll... aga ta on kindlasti võimeline seda rolli täitma. Lisaks, eestlased ja lätlased on alati olnud lähedased ja Ieva ja Toomas Hendriku liitu nähes on huvitav vaadata mõlema riigi avalikkuse erutust. Kuigi nende abielu ei muuda palju, lähendab see ometigi inimesi ja tekitab parema tunde Läti ja Eesti seotusest."

Gunta Sloga
Läti televisiooni kultuuriprogrammide hankejuht

Läti televisiooni kultuuriprogrammide hankejuht Gunta Sloga on Ieva üks lähedasemaid sõpru ja ühtlasi ka tema tütre Isabella ristiema. Nad on tundnud teineteist juba 12 aastat, ajast mil koos sai toetatud Valgevene demokraatlikku liikumist. “Olime noored ja naiivsed ja lootsime Lukašenkat kukutada. Kuigi ta on endiselt võimul, olid need väärtused midagi, mis mind ja Ievat lähendasid ja me siiani võitleme nende eest,” nendib Gunta.

“Ieval on väga hea huumorimeel, palju elurõõmu, teda huvitavad reisimine, raamatud, filmid. Ta suudab oma sõpru spontaansetesse seiklustesse meelitada!” kirjeldab Gunta ja lisab juurde värvikaid kirjeldusi sellest, kuidas aastate eest sai koos ette võetud Normandia reis ja palju muudki.

Kuna Gunta on Ieva lapse ristiema, võtab ta Eesti Ekspressi ja üldise meedia rünnakut Isabella Kupce suhtes väga isiklikult. “Jah, te võid nuhkida Ieva minevikus, aga seejuures peab austama Eesti presidenti, last ja lapse isa, kes on surnud ega saa ennast kaitsta. See on selle abielu varjukülg ja ma loodan, et Eesti meedia jätab väikse armsa lapse rahule,” sõnab ta.

Gunta hakkas oma sõbranna suhet Eesti presidendiga kahtlustama möödunud suve keskel ja tunnistab, et oli üllatunud justnimelt seetõttu, et Ievat ja presidenti sidus kõigile teadaolev suur sõprus. “Me (lätlased toim.) armastame Toomas Hendrik Ilvest ja nüüd veelgi enam. Läbi Ieva saame eestlastega lähemaks kui iial varem. Isegi meie pulmatraditsioonid on samad!” rõõmustab ta.

Ühtlasi leiab Gunta, et eestlased ei peaks üle mõtlema sel teemal, kui palju Ieva Eesti elus osaleb.
“Eks te muidugi tahate, et esileedi osaleks rohkem kohalikus elus ja meediainimesena mõistan, et sellele vaadatakse pahasti, et ta seda kuigi põhjalikult teha ei saa. Aga oletame, et ta sekkuks väga palju — küllap ei meeldiks see teile ju ka! On üsna mõistlik, et Ieva täidab ainult vajalikke ülesandeid ja jätkab samal ajal enda karjääriga. Me kõik teame, et pärast oktoobrit pole ta enam esileedi ja peab oma argiellu naasma. Ta on eluaeg vältinud avalikkuse huviorbiiti — kui ta oleks tahtnud, oleks ta olnud Lätis juba ammu avaliku elu tegelane. Aga talle on perekond ja töö tähtsam!”

Sarmīte Ēlerte
endine Läti kultuuriminister ja poliitik

Endine Läti kultuuriminister ja poliitik Sarmīte Ēlerte tunneb Ievat 2009.aastast, kui praegune Läti välisminister Edgars Rinkēvičs nad kokku viis, andes ülesandeks uurida Gruusias meediaprobleeme ja tulla välja lahendustega, kuidas sealset ajakirjanduslikku sõnavabadust parandada. “Ta oli mu parem ja vasak käsi ja mul oli oluline tunda, et minu kõrval on inimene, kellel on tugevad väärtushinnangud, strateegiline mõtlemine ja väga head organisatoorsed võimed. Meist said tõesti head sõbrad, Ieva on isegi mu maja ja kassi eest hoolitsenud — ta on inimene, keda saad usaldada,” iseloomustab Ēlerte.

Suhe Eesti presidendiga ei tulnud poliitikule üllatusena, kuna tegu on Ēlerte sõnul väga pika tutvusega. Ometi oli Ēlerte veidi üllatunud, kui ilmsiks tuli kihlus. “Samas, ma olen kindel ja tean, et sellest tuleb väga hea ja tugev liit!”

Alexander Vondra
endine Tšehhi poliitik ja mitmekordne valitsuse liige

Endine Tšehhi poliitik ja mitmekordne valitsuse liige Alexander Vondra tunneb Ievat juba 2006. aastast ning on hea sõber ka Eesti presidendiga. “Ieva on suurepärane naine, aga ta on nüüd presidendi abikaasa, seega peame olema oma räägitud lugudes diskreetsed ja diplomaatilised!” pugistab ta kelmikalt naerda.

“Kui eelmisel suvel Toomasega kohtusime, siis ta sellest mulle ei rääkinud, seega olin natuke üllatunud küll, kui mulle nende kihlusest räägiti… aga samas, tegelikult mitte eriti. Mulle meenus kohe, milline on Tom ja milline on Ieva — mõlemad alati väga suhtlemisaltid! Mul pole mingit kahtlust, et see paar esindab väärikalt mitte ainult Eestit, vaid Baltikumi üldiselt. Te peaksite olema uhked oma avatud riigi üle, see on ülim avatuse väljendus!” sõnab Vondra.

Kolonel Aivar Jaeski
NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse asedirektor

Kolonel Aivar Jaeski, kes on Ieva töökohas, NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuses asedirektoriks, hindab naist kui tunnustatud eksperti, kellel on hindamatu roll keskuse loomisel.

“Nii olulise keskuse juhtimise ülesannet ei anta juhuslikule inimesele — Ieva ülesanne oli luua selle keskuse profiil, rääkida läbi NATOga ja selgitada välja, mida nemad ootavad sellelt keskuselt, kaasata ka teised riigid, kes tahaks osaleda ja panustada. Tema teha oli ühtlasi ka personali valik, eelarve planeerimine ja tööülesannete kirjutamine,” loetleb Jaeski, jättes Ieva eraelulise aspekti puutumata.

Elina Lange-Ionatamišvili
NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse vanemeskepert

Samuti NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuses töötav Elina Lange-Ionatamišvili on veendunud, et Ieva on tööalaselt tõeline tegija, kuid lähtub oma iseloomustustes Ieva eraelust. “Tal on mitu külge — lõbus ja tõsine. Ta on tõeline austrisõltlane ja meie ühisest reisist alates olen seda ka mina,” naerab Lange-Ionatamišvili. "Mina tutvustasin talle karaoket. Ta on väga häbelik, kuid ma veensin teda osalema ja vaid paar päeva hiljem helistas ta mulle ja teatas, et ostis endale ka koju karaokemasina! Ta on väga lõbus ja naljakas laulja," kirjeldab Elina.

"Sain nende suhtest teada varasügisel, kui me polnud väga pikka aega näinud ja ta lausa ootas, et ma oleksin hirmus üllatunud ja küsis, et miks ma seda pole. Vastasin talle, et kuna nad tunduvad nii loomuliku paarina, siis see tõesti ei üllata mind. Nad sobivad väga hästi. Mõlemal on selja taga kogemusterikas elu ja nad oskavad õigeid valikuid teha. Lisaks, kui üksteist armastatakse, on see ainuõige ja sünnis asi, mida teha. Ieva on tugev naine, ta on väga pühendunud ja kui mõned inimesed suudavad rohkem kui teised, siis tema on näide sellest, kuidas naine on tugev nii tööalaselt kui pereringis!"

Baiba Rubesa
Rail Balticu ühisettevõtte juht, endine Statoili asepresident

Baiba Rubesa, kes on Rail Balticu ühisettevõtte juht ja endine Statoili asepresident, sai Ieva Ilvesega tuttavaks Aserbaidžaanis ning sõprus sündis siis, kui kaks kaasmaalast otsustasid Bakuus lätlaste jaanipäeva tähistada.

"Pidu leidis aset minu korteris ja Ieva osales korralduskomitees. Ja kujutage ette, kusagilt leidis ta juunis karikakraid. Kaspia mere äärest! See on erakordne ja näitab tema kirglikkust kõik asjad detailideni läbi planeerida!" iseloomustab Rubesa.

Naine on lähedalt kokku puutunud ka Ieva tütre Isabellaga ning tema kinnitusel pole lapsel Eesti presidendiga mingit veresugulust. "Ma tundsin Ieva lapse isa, kes oli suurepärane inimene ja see on hea, et Ieval on tütar, kes meenutab talle inimest, keda ta kunagi väga armastas. Ieva on väga graatsiline ja vooruslik inimene, ta oskab käituda ja on harjunud diplomaatilise maailmaga, lisaks teab ja tunneb ta presidendile lähedasi inimesi."