Ootamatu kihlus

Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce

2015. aasta detsembris ilmus Toomas Hendrik Ilvese kogumikplaat “Teenage Wasteland — Lemmikud aastatest 1963–1978 / Favourites 1963–1978” ning kinos Sõprus peeti sel puhul maha meeleolukas presidendidisko. Koos Ievaga peole saabunud Ilves tutvustas naisterahvast kõigile olulistele sõpradele-tuttavatele, pühendas talle oma DJ-seti avaloo ning kutsus naise lisaloo ajal tantsule. Paari lembehetkel jäi Publiku teravale pilgule aga Ieva sõrmes ilutsenud kaunis ehe ning mõned päevad hiljem tuli presidendi kantseleilt kinnitus — oodata on ajaloolis pulma. “Jah, Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce kihlusid novembri keskpaigas. See oli nende isiklik otsus, ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese kui Vabariigi Presidendi ametiülesannetega,” kinnitas Publikule presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Ieva kihlasõrmus

Foto: pressimaterjal

Publik võttis luubi alla president Toomas Hendrik Ilvese kihlatu Ieva Kupce sõrmes ilutseva sõrmuse ning avastasime, et ehe sarnaneb väga Prantsuse juveelibrändi Cartier klassikalise loominguga.
Loe edasi…

Kuupäev sai paika

Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce illustratsioon

Kui detsembri alguses polevat paari kuupäeva paigas olnud, siis vaid mõned nädalad hiljem pandi plaan paika: “Me kinnitame, et 2. jaanuaril toimub president Toomas Hendrik Ilvese ja Ieva Kupce laulatus ja nende mõlema palvel ja soovil toimub see kitsas perekondlikus ringis,” sõnas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam. “See toimub Eestis,” lisas ta.

Saladuskate hakkas kerkima

Kuigi Halliste ja Viljandi Jaani Kiriku vaimulik Marko Tiitus sai pahastelt kodanikelt ka paar murekirja seoses sellega, et olla nördinud Toomas Hendrik Ilvese kui abielurikkuja paaripaneku üle, leidis jumalamees, et ausam ja lugupidamist väärivam on jumala ees oma tundeid näidata kui salaelu elada. Pulmahommikul Publikule antud intervjuus kinnitas Tiitus ühtlasi, et proovib talle usaldatud ülesannet väärikalt täita.
Loe edasi…

Halliste rahvas presidendi pulmast

Publik uuris presidendi kodukandi rahvalt, mis mõtteid Toomas Hendriku naisevõtt neis tekitanud on ja kuigi 1.jaanuaril ei jalutanud Halliste ja Abja-Paluoja tänavail just eriti palju inimesi, kuulsime siiski nii mõndagi muhedat. Inimesed nimelt on valdavalt veendunud, et “Ilves on oma jope” ning võib võtta nii palju naisi, kui tahab.
Loe edasi…

Halliste kiriku perenaine pidi koguduse liikmeid presidendi pulmast peletama

Halliste kirik 1.jaanuar 2016

Kui Publik 1. jaanuari hommikul Hallistesse kohale jõudis, oli perenaine Aita Laks juba varakult kohal ja imestas, et veel ühtegi kaunistust kohale pole jõudnud. “Kui te helistasite, lootsin, et äkki on lilleseadjad lõpuks ühendust võtmas, aga näe, hoopis ajakirjanikud,” vangutas ta pead ning toimetas kiriku saalis usinasti edasi. Vaid päev enne laulatust valitses kirikus mõni kraad kõrgem temperatuur (1. jaanuaril langes näidik -12 peale) kui õues marukrõbeda külma käes ning pulmakorraldajad pidid kõvasti vaeva nägema, et ruum soojaks saada.

See, et kirikusaal üleüldse soojaks köeti, oli erakordne sündmus ning kohale veeti nii puhurid kui ka gaasiballoonid, et läbi viia suuremat sorti kütmine. Koguduse rahvas endale Aita sõnul sellist luksust lubada ei saa, kuna käputäie kohalike jaoks piisab jutluste pidamiseks ka väiksemast kõrvalruumist, mida saab radiaatoritega kütta. Laulatusi Halliste kirikus pole talvisel ajal aga peaaegu üldse nähtud — paarkümne aasta jooksul ehk vaid üks.

Pulmatseremooniat aitas läbi viia Läti pastor Krists Kalniņš

Pulmateekond Hallistest Ärmale

Kuna ööl vastu 2016. aastat õnnistas Ilmataat meid krõbiseva külmaga, oli Viljandimaa kaetud kerge lumevaibaga, mis pakkus rohkelt silmailu teel Hallistest Ärmale — otsekui Joosep Tootsi ja Raja Teele pulmasõit filmis “Suvi”. Vaata, kui pikk oli teekond, mille pulmarong pärast tseremooniat läbi pidi tegema enne, kui pidu alata võis!
Loe edasi…

Altar, mille ees Ilvesed laulatati

Halliste kirik










Karge hommik

2. jaanuari hommik algas Halliste kandis äärmiselt krõbedate külmakraadidega — riigi ilmateenistuse andmete kohaselt oli Hallistes hommikul 16 kraadi külma.

Pulmakülalised

Kultuuritegelastest poliitikuteni ehk vaata, kes käisid Toomase ja Ieva abielu oma silmaga tunnistas!
Loe edasi…

Ieva pulmakleit

Pulmade puhul on kõige põnevam küsimus ikka see, millist kleiti kannab pruut? Publik uuris arvamust Eesti tippdisainerilt Ülle Suurhans Pohjanheimolt.
Loe edasi…

Laulatuse eelne sagin

Laulatuse ettevalmistused olid 2. jaanuari hommikul täies hoos ja kiriku ümber oli näha palju sagimist. Kantselei hoidis raudse pilguga asjadel silma peal. Suursugusest sündmusest sünndis videoülesvõte ning pulma ametlikuks fotograafiks oli Annika Haas. Lisaks nähti kirikus meigikunstnik Katrin Sanglat ehk Evelin Ilvese ihumeikarist sai Ieva meikar. Kohale oli jõudnud kogu kodumaine meedia ning ajakirjanikke ka Lätist.
Loe edasi…

Pulmablogi

Publik hoidis kõigel pulmi puudutaval hoolikalt silma peal ja jagas melu ja kõiki põnevaid infokilde ka oma lugejatega.
Loe edasi…

Isamees

President pojaga

Tähtsal päeval oli Toomas Hendrik Ilvese kõrval tema poeg Luukas, kes oli ühtlasi ka pulmas isameheks. Presidendi poolt jagatud ametlikelt pulmafotodelt ilmnes kuivõrd lähedased suhted on presidendil oma tänaseks juba täismeheks kasvanud pojaga. Vaata pulma ametliku fotograafi Annika Haasi poolt jäädvustatud isa ja poja õndsaid hetki!
Loe edasi…

Esimesed emotsioonid peale abiellumist

Vaata videot õnnelikust pruutpaarist, kes rõõmsameelselt pärast laulatust poseerisid ning hiljem naerusuil kirikust väljusid.
Loe edasi…

Köiekerimine, niit läbi nõela ja kaerajaan

Pulmale oli kaasa elama kogunenud hulk kohalikku rahvast, kes polnud saabunud lihtsalt niisama, vaid end rahvakommete kohaselt varustanud vajalike atribuutidega, et korraldada — nagu kord ja kohus — värskele esipaarile pulmaväravad ning panna nad traditsioonilisel moel tõestama oma sobivust pereeluks: Ieva pandi niiti nõela taha ajama, president puuhalgu raiuma ning köit kerima. Vaata piltidelt, millised toredad kohalikud presidenti ja uut esileedit tervitama tulid.
Loe edasi…

Pulmakülaliste emotsioonid

Halliste kirikus president Ilvese laulatusel viibinud külalised jagasid emotsioone pulmatseremooniast. Millised tunded-mõtted riigipea kitsasse ringi kuulnud külalistel olid?

Kontvõõras

TV3 “Seitsmesed uudised” jaole ühele kohalikule vanaprouale, kelle õnnestus laulatusele salaja sisse hiilida. Kuidas see tal õnnestus ja millised meeleolud valdasid pulmalisi, sellest lähemalt videos!

Ametlikud fotod

Foto: Annika Haas

“President Toomas Hendrik Ilves ja Ieva Kupce laulatati Halliste Püha Anna kirikus, mis on Ilvese perekonna kodukirikuks olnud juba 18. sajandist,” kirjutas president Toomas Hendrik Ilves ja jagas sotsiaalmeedias ametlikke fotosid enda laulatuselt. Kaunite kaadrite autoriks on Annika Haas. Vaata, mis toimus kirikus sees, mille tunnistajateks said vaid kutsutud pulmakülalised!
Loe edasi…

Sandra ja Jalmar Vabarna muljed

Torupillimängijal ja erinevate folkansamblite võtmefiguuril Sandra Vabarnal lasus pulmas vastutusrikas ülesanne imekaunil tseremoonial musitseerida. Publikule antud intervjuus tunnistas muusik, et ei jõudnudki seetõttu uue presidendiproua kleidile tähelepanu pöörata.
Loe edasi…

Enne Halliste kirikus toimunud tseremooniat oli muuhulgas põletavaks küsimuseks, kes peole külalisena tuleb ja kes hiljem peol muusikat mängima hakkab. Eesti erinevate folkansamblite süda ja hing Jalmar Vabarna andis oma armsama ja bändikaaslase Sandra Vabarnaga õnneks vastuse mõlemale küsimusele. Jalmar tunnistas ühtlasi Publikule antud intervjuus, et laulis tseremoonial ühislaule siiski külalisena.
Loe edasi…

Pulmapidu Ärma talus

Laulatusele järgnevalt suundusid külalised Ärma tallu, kus peeti maha üks korralik pulmapidu. Esinema oli kutsutud folkansambel Trad.Attack, kelle muusika on presidendile ikka meeldinud. “Esinesime akustilises võtmes, nii nagu kunagi presidendiga viisiidil olles Hamburgis,” rääkis bändiliige ja pulmakülaline Jalmar Vabarna.

Kuigi pulmapeol traditsioonilise pulmamänge ei mängitud, oli pidu väga meeleolukas: “Head veinid olid ja toit oli ka väga hea, pearoaks oli Saaremaa lihaveis serveeritud medium rare. Väga mõnus pikalauapidu.”

Vabarna sõnul hoidis president ise peomeeleolu üleval, olles väga hea kõnemees ja juhtides vägesid: “Kordamööda laulsid lätlased ja eestlased, oli väga meeleolukas.”

Bänd lõpetas mängimise südaöö paiku ja lahkus peopaigast, pidu Ärmal kestis aga edasi.